Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Μια εφικτή και (ίσως) αποτελεσματική πρόταση

Οχι, δεν θα αναφέρω τίποτα επετειακό, μέρα που είναι. Ούτε το θεωρώ ιεροσυλία. Γιατί Εκείνοι καλώς αγωνίστηκαν και πέθαναν για την πατρίδα, αλλά σήμερα η πατρίδα πρέπει επίσης να ζήσει και να έχει μέλλον. Και δεν υπάρχει χειρότερη δουλεία από τη φτώχεια.

Πριν λίγες μέρες άκουγα στη τηλεόραση μια εκπομπή για την αυξανόμενη φτώχεια, για τους μισθούς Βουλγαρίας, Εσθονίας ή Κροατίας, πρώην κομμουνιστικές που είδαν το φως της Ε.Ε. και μπήκαν, ενώ εμείς...!!! Και απ΄την άλλη οι τιμές μας είναι Γερμανίας και βάλε. Και, αν καλοσκεφτείς, είμαστε χειρότερα, γιατί δεν είπε κανένας ποιός είναι ο μέσος λόγος (πηλίκο) των τιμών καταναλωτή προς το μηνιαίο εισόδημα σε κάθε χώρα. Επειδή πιστεύω οτι πρέπει να "Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά" και εξάλλου δεν μπορώ να αλλάξω το κόσμο μόνος μου, ούτε και θα ήθελα ίσως, αλλά μπορώ να γράφω (δόξα τω Θεώ, ακόμα) πήρα το πληκτρολόγιο ανά χείρας και να 'μαι να γράφω στην ιστοσελίδα του Δήμου. Περίμενα έστω μιαν απάντηση, "ναι", "όχι", "ίσως", "λες βλακείες", κάτι, αλλά μάλλον απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν έχουν ώτα ή ίσως ασχολούνται με άλλα σοβαρότερα (συγγνώμη, αλλά αυτό αισθάνθηκα). Καμία απάντηση... Τι τους είπα, ο έρμος; Να αυτό το απλό: Να φτιάξουμε ένα Τοπικό Παρατηρητήριο Τιμών. Δημοτικό. Δεν είναι δα και πρωτότυπη ιδέα.

Έλεγαν οι εν λόγω στην τηλεόραση οτι υπάρχει Παρατηρητήριο Καυσίμων και πρέπει να βρεις την ιστοσελίδα και να δεις. Ή να στείλεις SMS. Ποιός; Η γιαγιά των 80 ετών που παίζει στα δάχτυλα το διαδίκτυο και τα SMS. Και ο παππούς των 75, αυτός να δεις! Μα είναι πιο απλό, ορέ παλικάρια:

Βάζεις έναν υπάλληλο στο Δήμο που να ξέρει από υπολογιστές και ένα τηλέφωνο. Στήνεις επίσης και μια φόρμα στο Διαδίκτυο με πέντε-έξι πεδία για συμπλήρωση. Μπορεί να κάνει και εγγραφή για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπου δίνει τα στοιχεία του. Ποιός; Μα ο πωλητής. Βάζεις και μια λίστα με είδη πρώτης ανάγκης και τα ανακοινώνεις ολ' αυτά με φέιγ-βολάν ή διαφημίσεις στο τοπικό ραδιόφωνο κλπ. Παίρνει τηλέφωνο ο πωλητής, αν δεν μπορεί να χειριστεί υπολογιστές: "Πουλάω πατάτες τόσο το κιλό, προελεύσεως τάδε, τόσους τόνους, μέχρι τάδε, στο τάδε σημείο ή μαγαζί" ή "Πουλάω ρύζι..." ή "Πουλάω αμόλυβδη τόσο το λίτρο...". Αυτό περίπου μπορεί να λέει στο τηλέφωνο ή να γράφει στη φόρμα. Με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, ακόμα και ρούχα, ας βρουν κάποιοι πιο ειδικοί από μένα τι θα πρέπει είναι. Και ο υπάλληλος το καταχωρεί, αφού επιβεβαιώσει την ακρίβεια των στοιχείων του.

Πάραυτα η προσφορά ανακοινώνεται στην Ιστοσελίδα του Δήμου, σε περίοπτη θέση και ταυτόχρονα ενημερώνεται μια μεγάλη ηλεκτρονική πινακίδα LED σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι πινακίδες αυτές μπορούν να ελέγχονται από μακριά μέσω modem GSM. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει και χρησιμοποιείται. Έρχεται ο ενδιαφερόμενος, ρίχνει μια ματιά και τρέχει. Αν προλάβει την προσφορά και του αρέσει, αγοράζει. Έτσι η ενημέρωση είναι άμεση. Όλοι, νομίζω, ξέρουν να διαβάζουν τιμές και προσφορές σε μια πινακίδα. Και έτσι, κάπως έτσι, πέφτουν λίγο-λίγο οι τιμές. Ξέρω, θα μου πείτε, εδώ υπάρχουν καρτέλ κλπ. Ναι, αλλά ζούμε και σε μια ανοιχτή αγορά και σε μια ανοιχτή κοινωνία (ακόμα). Και ίσως, λέω, ίσως, η πρόταση να "δουλέψει". Γιατί δούλεψε το "κίνημα της πατάτας";  Τα περί υγειονομικού ελέγχου και φορολογικού ελέγχου; Ε, ας το κάνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες, δουλειά τους είναι. Εξάλλου η πρόταση είναι ακριβώς αυτό επιδιώκει: Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια. Παντού και πάντα. Και ο Δήμος, εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα προσφέρει μια ανεκτίμητη υπηρεσία στους δημότες του. Είθε.
Εκτός αν αντιδράσουν τα συμφέροντα. Αλλά τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Υ.Γ. Υπάρχουν κι άλλα: Στη Κύπρο , έμαθα, ανακοινώνουν περιοδικά τις φθηνότερες υπεραγορές. Κάπως έτσι.

Σεισμική δόνηση 4,4 R κοντά στην Ηγουμενίτσα


Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών,

ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί σήμερα ώρα στις 7,47 (25Μαρτίου2012)

είχε μέγεθος 4,4 R

(συντεταγμένες 39,5Ν 20,33E)

με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Ηγουμενίτσας

και εστιακό βάθος μικρότερο από 10 Km.

(παρατηρώ ότι οι δοθείσες συντεταγμένες δεν ταιριάζουν απόλυτα με το επίκεντρο αστερίσκο που φαίνεται στον χάρτη)

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Μια Αυλή γεμάτη Έλληνες - η Αυλή του Αλή Πασά


Προδημοσίευση από το υπό έκδοση έργο «Αλή Πασάς» ο απόλυτος ηγεμόνας,

του Αναστασίου Παπασταύρου αρχιτέκτονα μηχανικού, πρώην Δημάρχου της πόλεως των Ιωαννίνων (στο περιοδικό Ζωσιμάδες τεύχος 37 Οκτώβριος 2011)
Μάνθος Οικονόμου, Σπύρος Κολοβός, Σταύρος Τσαπαλάμος


Μαρίνογλου, Μιχαλάκης Χαντζερής, Γεώργιος Τουρτούρης και πολλοί άλλοι

Ο πρώτος αυλικός Αλέξιος Νούτσος, Το πρωτοπαλήκαρο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Ο πρώτος μυστικοσύμβουλος - Αθανάσιος Ψαλίδας

Ο Υπασπιστής - Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο Μπιστικός - Ευάγγελος Ζάππας

Ο Τζοχαντάρης - Αθανάσιος Διάκος

Ιωάννης Δυοβουνιώτης, Γιωργάκης Βαλτινός, Ανδρέας Ίσκος

Θανασούλας Βαλτινός, Θεοδωράκης Γρίβας, Αλεξάκης Βλαχόπουλος

Το Αρχείο του Αλή

Προδημοσίευση από το υπό έκδοση έργο «Αλή Πασάς» ο απόλυτος ηγεμόνας, του Αναστασίου Παπασταύρου αρχιτέκτονα μηχανικού, πρώην Δημάρχου της πόλεως των Ιωαννίνων (στο περιοδικό Ζωσιμάδες τεύχος 37 Οκτώβριος 2011)

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Ο Άδωνις (Γκρέστας) τώρα δικαιώνεται


Η εικόνα ρύπανσης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε πηγή κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν να κλείσει ο ΧΥΤΑ εδώ και τώρα, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των μικροβιακών εξετάσεων.

Το αίτημα αυτό το κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών, που συνεδρίασε χτες το βράδυ. Η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε καταρχάς ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κρυφτεί οτιδήποτε. «Κανένας μας δεν θέλει εδώ μέσα να υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ενώ απάντησε σε όσους απαιτούσαν εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις αφενός μεν ότι «δεν θα απολογηθεί ο Δήμος για έργο που έφτιαξαν άλλοι», αφετέρου δε ότι «με υποθέσεις δεν γίνεται δουλειά».

Ο αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Θωμάς Μπέγκας ήταν αυτός που ενημέρωσε το σώμα για όλα τα βήματα που έγιναν αυτές τις ημέρες. Ανέφερε δε ότι χτες το μεσημέρι έγινε και σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη. Από τη σύσκεψη αυτή προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες στην πηγή που εμφανίζει εικόνα ρύπανσης (έντονη δυσοσμία και αφρούς) αλλά και να γίνουν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας δειγματοληψίες και σε άλλες πηγές που μπορεί να επηρεάζουν το πόσιμο νερό.

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ακόμα ότι την ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του έργου την έχει η Περιφέρεια και όχι ο δήμος Ιωαννιτών, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα ο οποίος είπε ότι από τη στιγμή που έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια και τον φορέα διαχείρισης για τη δοκιμαστική λειτουργία, η ευθύνη βαρύνει και τον Δήμο.

Η αντιπολίτευση ήταν μοιρασμένη ανάμεσα σε αυτούς που κράτησαν ήπιους τόνους και σε αυτούς που τους ανέβασαν. Ο Βασίλης Χήτος της παράταξης του κ. Γκόντα και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας ζήτησαν να κλείσει ο ΧΥΤΑ άμεσα. «Κατά 99% η μόλυνση οφείλεται στον ΧΥΤΑ» είπε ο κ. Τασιούλας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσάγκας της παράταξης του κ. Γκόντα ήταν αρκετά κάθετος λέγοντας: «Δεν χρειάζονται καν δειγματοληψίες. Είναι λύματα και έρχονται από τον ΧΥΤΑ. Πάμε για οικολογική καταστροφή».

Ο κ. Μπέγκας υπεραμύνθηκε της ανάγκης να ολοκληρωθεί η επιστημονική δουλειά, και εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα εξαιτίας του ΧΥΤΑ, να δοθούν οι όποιες λύσεις. «Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με υποθετικά σενάρια» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και κάτοικοι του Ελληνικού, οι οποίοι κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι στο ρέμα που καταλήγει στη λίμνη, βρέθηκαν 15 ψόφια καβούρια, όπως και ότι «βγήκαν» νερά με έντονη δυσοσμία και με αφρούς επίσης και από την άλλη πλευρά του ΧΥΤΑ, σε αυτή που «κοιτάει» στη λεκάνη απορροής του Αράχθου.

Κατασκευαστικά λάθη στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Στο μεταξύ, το όλο κλίμα βαραίνει μετά τα κατασκευαστικά λάθη και τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Όπως είχε ανακοινώσει προχτές η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, έγινε χτες αυτοψία από κλιμάκιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε ανακοίνωση του δήμου Σουλίου αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και δεν τηρούνται όλοι οι όροι και κανόνες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των κατασκευαστικών λαθών και παραλείψεων».

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο, δεσμεύτηκε να ζητήσει από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έλεγχο των πιθανών εκροών από τον ΧΥΤΑ αλλά και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών.

Τέλος, ο φορέας διαχείρισης δεσμεύτηκε άμεσα να στείλει έγγραφο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και να ζητήσει την πραγματοποίηση δειγματοληψίας και χημικών αναλύσεων των υγρών που εκρέουν στα πλαϊνά του ΧΥΤΑ, αλλά και να στεγανοποιήσει το φρεάτιο, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον άσκοπη εκροή υγρών.

ΠΗΓΗ Ηπειρωτικός Αγών

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Τ' ακούς Ιορδάνη μου, τι λένε τα πουλάκια;


Γράφει ο Μήτσος Μητσάρας στο epirus gate

" Όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αυτοί είναι και οι πραγματικοί Πασόκοι".
Τάδε έφη, ο μέγας και έγκριτος παπαγάλος και πασοκοαναλυτής Χασαπόπουλος.
Εν Ιορδάνη, αύριο βαπτιζομένου Σου Κύριε Βενιζέλο, οι της χάρη σου (και των μεγαλοσυμφερόντων) φανερώθηκαν οι προσκυνημένοι.
Αυτή είναι η πραγματική ανάγνωση κε Χασαπόπουλε, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια των αφεντικών σου, που αποσκοπούν εμμέσως πλην σαφώς και στην τρομοκρατία της βάσης.
-Ψηφίζετε, καταγράφεστε, λαμβάνετε το φως το αληθινό και των πασοκικών φρονημάτων, το πιστοποιητικό.
Και για να συντομεύουμε Ιορδάνη, άκου και σημείωσε ποιοί θα προσέλθουν:
όσοι έχουν ανεξόφλητα γραμμάτια με τα αφεντικά σου,
όσοι έμαθαν να ταΐζονται από τον κομματικό μηχανισμό,
όσοι μαζί τα φάγατε κι όσοι τελικά κρυφοδεξιοί και νεοφιλελεύθεροι, είχαν κρυφτεί κάτω από τον σοσιαλιστικό μανδύα του ΠΑΣΟΚ, για ίδιον όφελος.
΄Αντε και ολίγοι περιορισμένης αντίληψης, που έχουν το ακαταλόγιστο.
Αυτοί που ήταν πραγματικά ΠΑΣΟΚ, έχουν τσίπα και φιλότιμο Κε Χασαπόπουλε. Συνενόχους στο έγκλημα δεν θα τους έχετε. Εσείς αρχίζετε τώρα.
Οι πραγματικοί ψηφοφόροι του Πασόκ, που συγκροτούν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, έρχονται από πολύ μακριά, από το βάθος της ιστορίας κι έχουν διανύσει πολύ μεγάλο και σκληροτράχηλο δρόμο.
Τα πόδια τους είναι πληγιασμένα από αγώνες, τα χέρια τους ροζιασμένα και καθαρά. Πέρασαν από τα βουνά της Αλβανίας, από την Αντίσταση, ήρθαν μισοπεθαμένοι από τα γερμανικά στρατόπεδα, από τη Μακρόνησο, ήταν η γενιά του 1-1-4, οι Λαμπράκηδες, οι για ψύλλου πήδημα "επισκέπτες" των χουντικών κρατητηρίων, οι αφανείς ήρωες του πολυτεχνείου, οι πραγματικοί υπερασπιστές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.
Αυτοί , τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν αρχίζουν τώρα, αυτοί συνεχίζουν τον αγώνα, υψώνουν ακόμα τη γροθιά τους και δείχνουν το δύσκολο δρόμο στους νεώτερους, για κοινωνική δικαιοσύνη, για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Η αλήθεια είναι Ιορδάνη, ότι αυτές οι εκλογές πράγματι θα δείξουν ποιοί ήταν οι αληθινοί Πασόκοι.
Ποιοί τελικά ήταν σοσιαλιστές και ποιοί χαραμοφάηδες ήταν νεροκουβαλητές, στους ντόπιους και ξένους καπιταλιστές. Και δεν θα καταγράψετε μόνο εσείς στα μαύρα κατάστιχά σας τους αντιφρονούντες, θα καταγράψει κι εσάς η ιστορία της Δημοκρατίας, που τόσο βάναυσα και άνανδρα τη βιάσατε.
Η αλήθεια είναι Ιορδάνη, ότι όχι μόνο οι εκλογές αυτές, αλλά κυρίως τα 2 τελευταία χρόνια, ήταν η ευκαιρία για να συστηθούν όλοι, πραγματικά μέσα σ΄ αυτό το κόμμα.

Υστ. " Ίσως όταν θα ξαναϊδωθούμε να μην ξέρει πια καθόλου ο ένας τον άλλον. Έτσι που επιτέλους να μπορέσουμε να γνωριστούμε" Τάσος Λειβαδίτης.
Από το epirus gate

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Προς Βενιζελικούς επιστολή Βαξεβάνη ... το ανάγνωσμα


*Διατελέσατε υπουργός Δικαιοσύνης το 1996. Δεν ήσασταν ένας οποιοσδήποτε πολιτικός σε αυτό το υπουργείο, αλλά ένας γνώστης της Νομικής Επιστήμης.

Και μόνο να κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό σας, διαπιστώνει πως τελειώσατε σε 4 χρόνια τη Νομική, (παρότι, όπως λέτε, είχατε και παράλληλη πολιτική δράση τα δύσκολα χρόνια 1974-1978), καταφέρατε να κάνετε διδακτορικό στο Παρίσι σε μόλις δύο χρόνια και στη.......συνέχεια να ανεβείτε τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι. Τι άλλο λοιπόν, ήσασταν από το «παιδί θαύμα» της νομικής τέχνης.*

*Αναζήτησα λοιπόν αυτή την νομική σας έστω ευφυΐα, στο νομοθετικό σας έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και ιδού τι βρήκα. Το 1996 ψηφίσατε τον νόμο2408. Με τον νόμο αυτό τροποποιήσατε κάποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Για την ακρίβεια προσθέσατε μερικές λέξεις, λιγότερες από 10 αλλά καθοριστικές.

Αλλάξατε το άρθρο 242 (για ψευδή βεβαίωση) και το άρθρο 216 (για πλαστογραφία).Τα δύο αδικήματα τα οποία ήταν κακουργήματα με ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια, γίνονταν πλημμελήματα αν το ποσό της ζημιάς δεν ήταν πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές. *

*Αυτό προσθέσατε: Το «πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές». Με 25 εκατομμύρια

τότε μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι. Και εσείς για κάποιο λόγο, την

πλαστογραφία και την ψευδή βεβαίωση που προκαλούσαν ζημιά ως ένα σπίτι την

κάνατε πλημμέλημα;*

*Αυτή την νομοθετική «μεταρρύθμιση» την κάνατε μέσα σε μία νύχτα και χωρίς

να προηγηθεί σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και πολύ περισσότερο

διάλογος με τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή δεν εκθέσατε

ποια αναγκαιότητα υπήρχε για να κάνετε τόσο βαριές πράξεις από

κακουργήματα, απλά πλημμελήματα. Κατηγορηθήκατε από τον νομικό κόσμο ότι

ασελγήσατε πάνω στους νόμους με σκοπούς άλλους από την απονομή Δικαιοσύνης.*

*Φαντάζομαι ξέρετε ως υπουργός Δικαιοσύνης τότε, τι προέκυψε από αυτή σας

την νομοθέτηση. Τετρακόσιοι επιφανείς Θεσσαλονικείς (μεγαλογιατροί,

βουλευτές, στρατηγοί, δικηγόροι, παιδιά αυτών που λέμε «επωνύμων») οι

οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κακουργήματα (ναι, αυτά τα οποία

αλλάξατε) δεν δικάστηκαν ποτέ. Τα κακουργήματά τους έγιναν πλημμελήματα και

παραγράφηκαν. Η υπόθεση ήταν η πιο σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας στην

ιστορία της Ελλάδας. *

*Από το 1989 έως το 1991, παιδιά επωνύμων της Θεσσαλονίκης που εγγράφονταν

σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία κλπ), έπαιρναν

μεταγραφές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ψεύτικες βεβαιώσεις

για σοβαρές ασθένειες. Οι ευγενείς γόνοι της Θεσσαλονίκης έπασχαν ξαφνικά

από καρκίνο, λευχαιμίες και άλλα σοβαρά νοσήματα που βεβαίωναν απατεώνες

γιατροί. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, κάποιοι Πανεπιστημιακοί, συνάδελφοί

σας στο Πανεπιστήμιο, επιχείρησαν να την κουκουλώσουν αρνούμενοι να δώσουν

τα στοιχεία των μεταγραφών.*

*Μια ομάδα έντιμων εισαγγελέων τότε, αναγκάστηκε να κάνει έρευνα στο

πανεπιστήμιο και να κατασχέσει τους φακέλους. Δύο ανακριτές, επί δύο χρόνια

ερεύνησαν αυτή την υπόθεση, σχηματίζοντας δικογραφία που δεν χωρούσε σε ένα

δωμάτιο. Ασκήθηκαν, διώξεις σε 400 άτομα. *

*Οι περισσότεροι θα έμπαιναν φυλακή αφού οι κατηγορίες ήταν

στοιχειοθετημένες. Και τότε εσείς νομοθετήσατε την αλλαγή του Ποινικού

Κώδικα στα συγκεκριμένα άρθρα, που τύχαινε μάλλον να αφορούν τις δικές τους

κατηγορίες. Τα αδικήματα ήταν πια πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί. Οι

φάκελοι έκλεισαν και δεκάδες επώνυμοι απατεώνες, ελεύθεροι πια, συνέχιζαν

να φωτογραφίζονται στα περιοδικά ως έντιμοι και ανησυχούντες για την πόλη

και βέβαια να καθορίζουν με τη δύναμή τους τα πολιτικά πράγματα. Αρκετοί

από τους φοιτητές που πήραν μεταγραφές με τις ψευδείς βεβαιώσεις, όχι μόνο

δεν τιμωρήθηκαν, αλλά σήμερα κάνουν πανεπιστημιακή καριέρα.*

*Στις μεταρρυθμίσεις σας, συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή ενός ακόμη άρθρου του

Ποινικού Κώδικα. Του 113. Το άρθρο αυτό παλιά προέβλεπε πως στις

περιπτώσεις που κάποιος βουλευτής διώκεται για αξιόποινη πράξη, αν δεν

αρθεί η βουλευτική του ασυλία, τότε σταματά να τρέχει ο χρόνος παραγραφής

και ο βουλευτής δικάζεται όποτε πάψει να είναι βουλευτής. *

*Το άρθρο αυτό προστάτευε και τον βουλευτή, αλλά και τον πολίτη. Αλλάξατε

λοιπόν το άρθρο και καταργήσατε την αναστολή της παραγραφής. Έτσι αν

κάποιος βουλευτής διαπράξει αδίκημα και δεν αρθεί η ασυλία του, ο χρόνος

παραγραφής τρέχει. Έτσι όταν πάψει να είναι βουλευτής πιθανόν να μην

υπάρχει δίωξη εναντίον του.*

*Αυτά είναι τα νομοθετήματά σας σε ένα υπουργείο που θα περίμενε κάποιος,

πως λόγω του αντικειμένου σας, ο νομικός κόσμος θα μίλαγε για τις μεγάλες

μεταρρυθμίσεις Βενιζέλου. Ο νομικός κόσμος όμως μιλάει για «ασέλγεια» στους

νόμους. Τα περί προθέσεων και τα νομικά και αυτά της κόλασης που είναι

στρωμένη με καλές προθέσεις, τα ξέρετε. Μόνο εσείς ξέρετε τις προθέσεις

σας. Δεν σας αποδίδω καμιά πρόθεση. Σας απευθύνω για μια ακόμη φορά

ερωτήματα. Και περιμένω απαντήσεις τις οποίες ξέρετε πολύ καλά πως οφείλετε

να δώσετε. Αν όχι, τότε αυτό θα είναι μια πρόθεσή σας.*

*Υ.Γ. Προς κάθε ενδιαφερόμενο που ξέρει αυτός. Μετά από 25 χρόνια στην

δημοσιογραφία, έχω την δυνατότητα να μαθαίνω, πότε το όνομά μου γίνεται

δημοφιλές σε διάφορες υπηρεσίες. Μην κουράζεστε. Στην ντουλάπα μου δεν έχω

σκελετούς. Μόνο ρούχα και αρχεία. Των οποίων έχω πάντα αντίγραφα.*

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Σαπφώ Χανδάνου Νοταρά (η Κλημεντίνη, η κυρία Κυριακή)

H Ηπειρώτισσα, από τη Βήσσανη, Σαπφώ Χανδάνου Νοταρά
με πατέρα έμπορο και μητέρα δασκάλα

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Έχει άδικο η νέα γενιά να τους αποδοκιμάζει;


Έχει άδικο η νέα γενιά να τους αποδοκιμάζει;

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας στον ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ

Έδειχνε και ξανάδειχνε, τις προάλλες, αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι την εικόνα των μαθητών που αποδοκίμασαν, με το γνωστό τρόπο, τους εκπροσώπους της εξουσίας, που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων, κατά την παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Γνωστές παρόμοιες εικόνες, μπροστά στο Κοινοβούλιο, κατά το περασμένο καλοκαίρι, γνωστές από τις παρελάσεις κατά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Εικόνες που γεμίζουν τον πολίτη από θλίψη και οργή, τον κάνουν δε να προβληματίζεται έντονα για το κατάντημα στο οποίο έφεραν τη χώρα αυτοί που την κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Έφεραν τη νεολαία μας – ό,τι πιο πολύτιμο έχει να παρουσιάσει ένα Έθνος – στο σημείο να τους απορρίπτει κατά τρόπο που σοκάρει τους μεγαλύτερους, και να τους αντιμετωπίζει με αυτό τον, οπωσδήποτε, περιφρονητικό τρόπο.

Αυτή η εκδήλωση των μαθητών ενός συγκεκριμένου τμήματος, προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου της πόλης, ο οποίος, μετά την αποχώρησή του από το χώρο της παρέλασης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Η παρουσία μας στην εξέδρα των επισήμων έχει διπλό νόημα:

Να τιμήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου, και συνάμα να τιμήσει τη νέα γενιά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον”.

Πρόσθεσε δε ότι “οι ύβρεις στη διάρκεια της παρέλασης προσβάλλουν την ιστορία μας και τη νέα γενιά που έχει ύψιστο καθήκον να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας”.

Ατυχείς και ανιστόρητες οι δηλώσεις του δημάρχου.

Η παρουσία του ίδιου και των άλλων εκπροσώπων της εξουσίας στην εξέδρα των επισήμων δεν έχει καμιά σχέση με το “διπλό νόημα” που αυτός της απέδωσε. Δεν αποτελεί μια τέτοια παρουσία καμιά τιμή, ούτε σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, ούτε για τη νέα γενιά που (πρέπει να) “αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία”. Αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν τους τιμάμε, όταν ακολουθούμε, με συνέπεια, το δρόμο που χάραξαν οι αγνές μορφές τους.

Τη νέα γενιά την τιμάμε, όταν της εξασφαλίζουμε όλες τις προϋποθέσεις για τη σταδιοδρομία τους στη ζωή, στα πλαίσια της αξιοκρατίας και των προσωπικών ικανοτήτων της.

Τίποτε απ’ αυτά τα δυο δε συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα της πολύπλευρης χρεοκοπίας, της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα μας στην πλήρη κατοχή και την αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας από τους δανειστές μας.

Για ελευθερία και δημοκρατία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1912 – 1913. Και η πολιτική ηγεσία του τόπου – κεντρική και τοπική – αρνείται εδώ και δεκαετίες να εφαρμόσει στην πόλη μας, της οποίας οι εκπρόσωποι γιόρταζαν τα “ελευθέρια”, “με την παρουσία τους στην εξέδρα των επισήμων” τους βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που συμφωνούν με αυτό, και συντηρεί αδιάντροπα το καθεστώς της τουρκοκρατίας – και χειρότερο ακόμα – 99 χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρήσαμε σωστή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας – (φέρει και αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ό,τι συμβαίνει με αυτή τη συνταγματική, νομική και ηθική αταξία, στην πόλη μας) – να μη συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί η παρουσία του εδώ δεν είχε κανένα νόημα.

Για “ελευθερία και δημοκρατία” προέτρεψε ο δήμαρχος της πόλης, τη νέα γενιά να αγωνιστεί, δηλώνοντας ότι αυτός “με την παρουσία του στην εξέδρα των επισήμων” ήθελε “να τιμήσει τη νέα γενιά” !

Ποια τιμή όμως αποδίδει – αυτός και η παράταξή του – στη νέα γενιά της πόλης μας, όταν με την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή του σε ένα αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς θλιβερό κατάλοιπο της τουρκοκρατίας και των τριών φασιστικών καθεστώτων, ανέχεται να σπαταλώνται από μια ομάδα “εκλεκτών” της

Mητρόπολης, μια “παρέα”, όπως προσφυέστατα την είχε αποκαλέσει διακεκριμένος δικηγόρος της πόλης μας, εντελώς ανεξέλεγκτα από πρόσωπα αναρμόδια, τα χρήματα που άφησαν για τη νέα γενιά οι Ευεργέτες μας και να χορηγούνται μάλιστα υποτροφίες, ως μέσο εξαγοράς συνειδήσεων σε τέκνα ανθρώπων του περιβάλλοντος της;

Ποια τιμή αποδίδει στη νέα γενιά όταν τα σχολεία και τις σχολικές περιουσίες που άφησαν οι Ευεργέτες μας στην πόλη και όρισαν να τα διοικούν, “εκλεγμένοι απ’ το Γιαννιώτικο Λαό, Γιαννιώτες πολίτες”, τα έχει υποκλέψει η Μητρόπολη, με φασιστικά διατάγματα, τα δε έσοδα από αυτές τις περιουσίες (ενοίκια, τοκομερίδια) τα διοχετεύει σε άλλες κατευθύνσεις και δεν τα διαθέτει για τις – ασφυχτικές σήμερα – ανάγκες των σχολείων, όπως ορίζουν με τις διαθήκες τους οι Ευεργέτες και επιβάλλουν οι νόμοι της δημοκρατίας, για την οποία μάλιστα προτρέπει τη νέα γενιά, με τις δηλώσεις του ο δήμαρχος, να αγωνίζεται;

Είναι καιρός πια να αντιμετωπίσουμε κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα. Περιθώρια άλλα – σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο – δεν υπάρχουν. Βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο σκαλί του κατήφορου, και, όπως έλεγε ο Μαρξ, αυτό το σκαλί είναι ο πάτος. Θεωρούμε, από την άποψη αυτή, δικαιολογημένη τη σκληρή απάντηση της ΟΛΜΕ Ιωαννίνων, στις απαράδεχτες δηλώσεις του δημάρχου.

Θέλουμε όμως να υπενθυμίσουμε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των δασκάλων και των καθηγητών της πόλης και του νομού ότι φέρουν και αυτές, με την απαράδεχτη στάση τους, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα τραγικά συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης, με τις σχολικές περιουσίες της πόλης που προέρχονται από κληροδοτήματα, και με τα έσοδά τους που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Γνωρίζουν, πολύ καλά μάλιστα το θέμα και, αν πράγματι ενδιαφέρονται για τη νέα γενιά, δεν πρέπει πια να στρουθοκαμηλίζουν.

Και κάτι ακόμα σχετικά με το σεβασμό της νέας γενιάς προς τους μεγαλύτερους και προς τους ανθρώπους της εξουσίας. Ήδη ο Πλάτων, πριν από 2500 χρόνια, διακήρυξε πως “το πρόβλημα σε μια κοινωνία δεν είναι αν οι νεότεροι σέβονται τους μεγαλύτερους, αλλά αν οι μεγαλύτεροι σέβονται τους νεότερους, για να απαιτήσουν στη συνέχεια, τον ανάλογο σεβασμό από αυτούς”. Το ίδιο μήνυμα στέλνει από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα το επίσημο Κράτος, προς όλους ξεκαθαρίζοντας, μέσα από τα διδακτικά βιβλία του Λυκείου την πραγματική έννοια του σεβασμού.

Συγκεκριμένα: Στα “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” της Γ´ Λυκείου, στις σελίδες 223 – 226, υπάρχει σχετικό διδακτικότατο δοκίμιο του Άγγελου Τερζάκη, με τίτλο “Τα παιδιά με τα κλωνάρια” μέσα από το οποίο εκπέμπεται το ακόλουθο μήνυμα, χρήσιμο για όλους, ιδιαίτερα δε για τους ανθρώπους της εξουσίας:

“Ο κόσμος γνώρισε πρεσβύτερους ανάξιους που απαιτούσαν το σεβασμό μόνο και μόνο γιατί έτσι τους συνέφερε και γιατί είχαν την εξουσία να τον επιβάλουν.

Ο καιρός αυτός, ας το πάρουμε απόφαση, έχει περάσει. Πάει ο καιρός που ένα επιτήδειο μηδενικό απαιτούσε το σεβασμό, επειδή κατάφερε να σκαρφαλώσει σε μια καθέδρα. Από δω κι εμπρός ο διδάσκων θα κρίνεται, ο ηγέτης θα ελέγχεται, ο γονιός θα πρέπει να δείχνεται άξιος της αποστολής του. Η αντίληψη πως έτσι και κατόρθωσες κάπου να φτάσεις δεν έχεις πια για τίποτα να γνοιαστείς ανήκει στην ιστορία. Ανατέλλει μια εποχή που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει πως το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις, αλλά να σταθείς, πως η πολιτεία σου ( = ο τρόπος που ενεργείς και συμπεριφέρεσαι) και μόνη θα σε στηρίζει, όχι ο τίτλος”).

Από τέτοια “επιτήδεια μηδενικά” που κατόρθωσαν με τα γνωστά μέσα “να σκαρφαλώσουν” έχει γεμίσει, όλα αυτά τα χρόνια, τούτος ο δύσμοιρος τόπος. Αυτά μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα. Σ’ αυτά τα “μηδενικά” αντιδράει, με τον τρόπο που αυτή επιλέγει, η νέα γενιά. Αν θέλουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα – τη συμπεριφορά της νέας γενιάς – πρέπει να ξεκινήσουμε από το αίτιο – τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων - ιδιαίτερα δε των ανθρώπων της εξουσίας.