Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ήταν που λέτε μια φορά που είχαμε ένα βασιλιά καλό ανθρωπάκι

(από αριστερά μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, Ευάγγελος Αβέρωφ, πρηγκίπισα Ειρήνη, βασίλισσα Φρειδερίκη, βασιλεύς Παύλος, διάδοχος Κωνσταντίνος, πρήγκιψ Πέτρος)

(με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ηλία Τσιριμώκο, τα χρόνια της αποστασίας)

Εκάναμεν Επανάστασιν!

Ένα κίνημα που το ξέραν όλοι (από χωρίον εις χωρίον)


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι κιλιλέοι θα νικήσουν !


Με έγγραφο-φωτιά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

«Στοπ» στις εργασίες για την πίστα σκι στην Παμβώτιδα!

Ζητά την πλήρη αποκατάσταση του χώρου…

• «Στοπ» στις εργασίες που γίνονταν στην Λίμνη Παμβώτιδα (στην πλευρά της Αμφιθέας) για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι -με την κοπή καλαμώνων-, βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό φαίνεται από έγγραφο που έστειλε στο Δήμο Ιωαννιτών και κοινοποιεί σε μια σειρά από φορείς. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου, στάλθηκε δηλαδή την Δευτέρα στο Δήμο, όμως έως και χθες αυτός τηρούσε σιγήν ιχθύος για το θέμα, άγνωστο γιατί.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Χωρ/κης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Βασίλειος Μιχαλάκης «επειδή προκύπτει ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει άμεσα να διακόψετε τις χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται εντός υγροτοπικής έκτασης στην περιοχή της Αμφιθέας Λίμνης Παμβώτιδος».

Στον Εισαγγελέα
Υπενθυμίζεται, πως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν καταφύγει για το θέμα στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα (στον οποίο επίσης κοινοποιείται το έγγραφο), ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν άδειες για τις εργασίες, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκών Αγώνων Θαλασσίου Σκι, που προβλέπεται να γίνουν το Σεπτέμβριο στα Γιάννινα. Τους αγώνες διοργανώνει Σύλλογος, στον οποίο Πρόεδρος είναι η Κατερίνα Χαρίση, σύζυγος του δημάρχου Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιου.

Η αποκατάσταση…
Ακόμη, η Αποκεντρωμένη ζητά με το έγγραφό της την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θα πρέπει να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, για την αποκατάσταση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τις εν λόγω χωματουργικές εργασίες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος».
Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να βάλει νέα δεδομένα στο …σίριαλ που έχει παιχτεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κοπή καλαμώνων στο συγκεκριμένο σημείο της Παμβώτιδας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Δήμου, ο οποίος άγνωστο γιατί, αποσιώπησε για τέσσερις ημέρες το συγκεκριμένο έγγραφο…
.............................
Ανεμογάμηδες: Είδος αρπακτικού πτηνού, κιρκινέζι, κίτσης, κίρκος. Αερογάμηδες λέμε τους ανθρώπους που καυχώνται για ανύπαρκτες ερωτικές επιτυχίες.
Ο ανεμογάμης είναι ένα είδος γερακιού το οποίο αιωρείται σε σταθερό σημείο στον αέρα <συνήθως ενάντια στην φορά του ανέμου> και έτσι φαίνεται ότι κάνει έρωτα στον άνεμο !
....................................
Είναι ένα μικρό γεράκι που μοιάζει πολύ με το κοινό βραχοκιρκίνεζο, αλλά είναι μεταναστευτικό και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με έντομα.
Είναι είδος παγκόσμια απειλούμενο με εξαφάνιση, καθώς οι πληθυσμοί του μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων. Η εξάπλωσή του σήμερα στην Ελλάδα περιλαμβάνει την Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία, ενώ υπάρχουν μικροί κατακερματισμένοι πληθυσμοί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα πρώτα κιρκινέζια έρχονται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η μετανάστευσή τους συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Μαΐου. Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι από τα τέλη Αυγούστου έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Πως θα το αναγνωρίσουμε: Το μέγεθος του σώματος είναι περίπου 30 εκ. Το αρσενικό έχει κεφάλι και ουρά γκριζομπλέ και ράχη κοκκινωπή. Η κοιλιά είναι χρώματος μπεζ, με σκόρπιες κηλίδες. Τα θηλυκά έχουν στη ράχη τους κοκκινωπό χρώμα με ραβδώσεις. Τα νύχια τους είναι λευκά.
Περισσότερα εδώ
......................................

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας να ζητήσει την διακοπή των χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας οι οποίες εκτελούνται από τον Δήμο Ιωαννιτών χωρίς τεχνική μελέτη, απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Το υπ. αρ. πρ. 6537/280/11.02.2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβεβαιώνει το βάσιμο της καταγγελίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας  και καταρρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου περί μη απαίτησης αδειοδότησης.
Η αναφορά σε χωματουργικές εργασίες διαψεύδει επίσης όσους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αναφέρονταν αρχικά σε «εκπαίδευση του χειριστή», επέμεναν αργότερα ότι οι εργασίες αφορούν κοπή ή διαχείριση καλαμιών, κάτι που αναιρέθηκε στις μετέπειτα δημόσιες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για έργα δημιουργίας στίβου θαλάσσιου σκι.
Οι εκσκαφές και η απόθεση των προϊόντων εκσκαφής είναι σήμερα έκδηλες τόσο σε  φωτογραφίες όσο και σε video.
Η ανήκουστη και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων συσκότισης των πολιτών και η προσπάθεια παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να σταματήσει άμεσα, ενώ κάθε ανάλογη πρακτική που εκθέτει την χώρα μας διεθνώς θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει παρελθόν.
Καλούμε λοιπόν, έστω την ύστατη στιγμή, όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις θεσμικές ευθύνες τους, να σταματήσουν την καταστροφή του καλαμιώνα και να προβούν στην αποκατάσταση της βλάβης στο οικοσύστημα.