Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η Βουλή τίμησε τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα.



Τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα τίμησε με το αργυρό μετάλλιο η Βουλή ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ηρωική πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας από το βράχο της Ακρόπολης στις 30 Μαΐου 1941.
Σε ειδική εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος, Δημήτρη Σιούφα, στους δύο αγωνιστές προσφέρθηκαν επίσης, ένας πάπυρος και το δίτομο έργο του βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα
«Ο πόλεμος-Έπος-1940-41», που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου της εποχής.
«Η Βουλή τιμά δύο από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πατριώτες, δύο μεγάλους Έλληνες. Και η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί είναι καθυστερημένη. Γιατί 67 χρόνια μετά, η πράξη τους άντεξε στον ποταμό των μεγάλων γεγονότων που μεσολάβησαν και είναι ακόμα μοναδική, ιστορική και επίκαιρη», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σιούφας, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια των δύο να κατεβάσουν την πολεμική σημαία του Τρίτου Ράιχ από την Ακρόπολη, ως «δύναμη και παράδειγμα για τους λαούς που αγωνίζονταν για ελευθερία και δημοκρατία», τονίζοντας ότι «τίποτε δεν ύψωσε το ηθικό του ελληνικού λαού τις ώρες της σκλαβιάς, όσο η υποστολή εκείνης της σημαίας».
«Ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος παρέμειναν σε όλη τους τη ζωή αγωνιστές της ιστορίας και των ιδεών τους και εμείς έχουμε τη τιμή και τη χαρά να σφίξουμε το δικό τους χέρι και να πάρουμε από εκείνη τη δική τους δύναμη, που κράτησε και κρατάει την Ελλάδα όρθια», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Σάντας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η τιμή αυτή αντανακλά και ένα μεγάλο μέρος της αναφέρεται, στους νεκρούς αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τα παιδιά των Ελλήνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενα για ανώτερα ιδεώδη, για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία».
Ο Μανώλης Γλέζος, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι η ενέργεια τους εκείνη «είχε το συμβολισμό της συνέχειας του αγώνα μας, αλλά δεν ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη» και υπενθύμισε ότι «η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια έγινε από έναν μαθητή του Βαρβάκειου, που καταγόταν από τη Βυτίνα, τον Μαθιό Πόταγα».
Τέλος, ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι «η Βουλή θα μπορούσε να αφιερώσει μια ειδική εκδήλωση για τους βουλευτές που υπήρξαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αλλά και όλους τους αγωνιστές που ζουν μονάχοι τους, χωρίς να τους τιμάει κανείς, αποσύρονται από τη ζωή, οδεύουν προς το θάνατο, χωρίς καμία διάκριση».
«Αυτούς σκεφτόμαστε, αυτούς θυμόμαστε και θεωρούμε ότι η τιμή που μας κάνετε ανήκει σε αυτούς αποκλειστικά», κατέληξε ο κ. Γλέζος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου