Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η ειδυλιακή και παρθένα περιοχή του Κάβο Σίδερο, της Μονής Τοπλού στο νομό Λασηθίου, ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΒΟΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΑ Βρεττανικών συμφερόντων.

Παγώνουν» τα έργα για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης που έχει στο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου της Κρήτης το Ιδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού). Αυτό αποφάσισε σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μέσα στην περιοχή βρίσκονται και τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης Ιτάνου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακολουθώντας την εισήγηση της κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, έκαναν δεκτή την αίτηση περίπου 300 κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή.

Πρόκειται για έργο τουριστικής αξιοποίησης μεγάλης έκτασης περίπου 25.000 στρεμμάτων στο «Kάβο Σίδερο» του Λασιθίου Kρήτης, την οποία παραχώρησαν η Mονή Tοπλού και το Iδρυμα «Παναγία Aκρωτηριανή» σε βρετανική εταιρεία για να δημιουργήσει τουριστικά χωριά και μεγάλες εγκαταστάσεις τουριστικές, αθλητικές, συνεδριακών κέντρων κ.λπ.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα.

«Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποτελεί μεγάλη νίκη των κατοίκων της Σητείας και όλης της Κρήτης, αποτελεί συμβολή στον αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού αλλά και για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

«Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εκεί. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες της νομιμότητας των διαδικασιών και των συμβάσεων, με τις οποίες παραχωρήθηκαν 26.000 στρέμματα δημόσιας γης.
Πρέπει να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να ματαιωθούν στο μέλλον ανάλογες κινήσεις σε βάρος της δημόσιας περιουσίας στη Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου