Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καντάφι (της τάξης του 1965) σπούδασε στην Ελλάδα, στη Σχολή Ευελπίδων.


Η επιμέλεια στην παρακολούθηση των μαθημάτων του στην Αθήνα, δεν τον βοήθησε να γίνει μεγάλος στρατάρχης, αλλά ένας ραδιούργος πραξικοπηματίας. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός αξιωματικός που βλέπετε στην ασπρόμαυρη φωτογραφία ηγήθηκε πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις, ο οποίος δεν θα το πιστέψετε αλλά τη 1η Σεπτεμβρίου 1969 που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα εναντίον του βρισκόταν στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα για λόγους υγείας.

Τάξη 1965. Η τάξη του Καντάφι στη Σχολή Ευελπίδων.

Ο Καντάφι ήταν τόσο αδίστακτος από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, που κράτησε σε κατ΄ οίκον περιορισμό το γιό του βασιλιά για περισσότερο από 15 χρόνια!
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1942,στη Σύρτη. Το 1961 διώχτηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης τους και βρέθηκε στην Αθήνα όπου και τον κάναμε αξιωματικό.

Το πόσο εκκεντρικός είναι φαίνεται από το ντύσιμό του.
Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων νομάδων και είναι πατέρας 8 παιδιών, με μεγαλύτερο γιο το Μουχαμάντ Καντάφι, επικεφαλής σήμερα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης.

Σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου Καντάφι:
1976: εκδίδει το “Πράσινο Βιβλίο” στο οποίο περιγράφει το “παναραβικό του όραμα” που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Δύση τις δεκαετίες του 70 και του 80.

15 Απριλίου 1986: οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Ρ.Ρήγκαν βομβαρδίζουν τη Λιβύη. 60 νεκροί.
Αφορμή, ήταν η βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου, στην οποία βρήκαν το θάνατο και Αμερικανοί.
Η Βρετανία κατηγόρησε το καθεστώς του Καντάφι για την τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, όταν ανατινάχθηκε η πτήση 103 αεροσκάφους της Pan Am, με 270 νεκρούς.

1993. Αξιωματικοί του στρατού επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καντάφι.

1994. Η Λιβύη αποχώρησε από το Τσαντ.

1999. Μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.

2003 . Η Λιβύη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, αλλά και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

2004.Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε επίσημα την Τρίπολη.

15 Μαίου 2006. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης, ήρθησαν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

2007. Ο Καντάφι επισκέφθηκε για πρώτη φορά επίσημα τη Γαλλία,

2 Φεβρουαρίου 2009. Ο Καντάφι εξελέγη πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης .

29 Μαρτίου του 2009. Χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας.

Δεν αποκλείεται καθόλου πια να βρεθεί ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τη Ρούγα με τις φάμπρικες
............................................

Ομόφωνο ψήφισμα
Κυρώσεις κατά της Λιβύης επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ηνωμένα Έθνη
Με ομόφωνο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Κυριακή κυρώσεις κατά της Λιβύης και κατά του ηγέτη της Μουαμάρ Καντάφι με αφορμή τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επέβαλαν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ζήτησαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μ.Καντάφι, μελών της οικογένειας του και στενών συνεργατών. Επιπλέον, παραπέμπουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Το ίδιο κεφάλαιο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Η υιοθέτηση κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέχει «ηθική υποστήριξη» σε εκείνους που αντιστέκονται στον Μ.Καντάφι, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι. Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν να μπει ένα τέλος «στο φασιστικό καθεστώς που υπάρχει ακόμη στην Τρίπολη».

Συνεχείς μάχες, δεκάδες τα θύματα
Μετά από 10 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως το 80% της χώρας, κυρίως τα ανατολικά με προπύργιό τους τη Βεγγάζη αλλά και περιοχές κοντά σχετικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Παραταύτα, απηχώντας προφανώς την επίσημη γραμμή, ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλαμ, υποστήριξε το Σάββατο μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στα τρία τέταρτα της χώρας η ζωή συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς.

Στην Τρίπολη το Σάββατο επικρατούσε ηρεμία: τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και οι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ενώ αρκετοί υποστηρικτές του Καντάφι ήταν στην Πράσινη Πλατεία από όπου την Παρασκευή απηύθυνε πύρινο διάγγελμα καταγγέλοντας τους εχθρούς της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς τη Κυριακή, μισθοφορικές δυνάμεις πιστές στη κυβέρνηση ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες στη Ζαουίγια, πόλη όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, δυτικά της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ άλλοι 30 αιχμαλωτίστηκαν από τους μισθοφόρους, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Reuters, ωστόσο η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί της εξέγερσης έχουν φτάσει τους 1.000 αν και αναφορές από τη χώρα και εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό κατά πολύ, ακόμα και στις 10.000, χωρίς πάντως να είναι για την ώρα δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.

Κυβέρνηση επαναστατών στα ανατολικά
Την ώρα που ο έλεγχος της χώρας χάνεται σταδιακά από το καθεστώς Καντάφι –ήδη το ανατολικό τμήμα είναι στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών– γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της διάδοχης κατάστασης και τη καθημερινή διαχείριση της ζωής στις περιοχές.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ, έχει ηγηθεί του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη στη Βεγγάζη, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ο Καντάφι και μόνο φέρει
ευθύνη «για τα εγκλήματα που συνέβησαν» στη Λιβύη και πως η φυλή του, η Καντάντφα, έχει συγχωρεθεί. Επέμεινε δε στην ενότητα του εδάφους της πατρίδας και πως «η Λιβύη είναι ελεύθερη και η πρωτεύουσά της είναι η Τρίπολη».
Υπενθυμίζεται ότι οι πρεσβευτές της Λιβύης στον ΟΗΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν εκπροσωπούν το καθεστώς, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, βρίσκονται σε συζητήσεις για την υποστήριξή της.
Υπέρ της μεταβατικής κυβέρνησης έχει ταχτεί και ο πρεσβευτής της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες Άλι Αουτζάλι.

Διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς δυτικές χώρες
Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία ανέστειλε τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Τρίπολη έπειτα από την απομάκρυνση ολόκληρου του προσωπικού της (μαζί τους και αρκετούς ξένους) με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η προστασία των γαλλικών συμφερόντων στη Λιβύη ανατέθηκε στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη έχει αποφασίσει ακόμη η Βρετανία και ο Καναδάς.
Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η διεθνής πίεση κατά της Λιβύης για τερματισμό της βίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την άμεση παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι και την απομάκρυνσή του από τη χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει μιλήσει και πως ο Μ.Καντάφι πρέπει να φύγει « χωρίς άλλη αιματοχυσία και βία».
Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, μέσα και έξω από το κτίριο και τις αίθουσες αναμονής, παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται στη χώρα. Ακόμη, εκατοντάδες Τυνήσιοι που επίσης εργάζονται στη χώρα έχουν διασχίσει οδικά τα σύνορα.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ
1) Κρίσιμες διεργασίες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη - Τετάρτη 10 Μαρτίου 2011.
2) Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου