Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Περίτεχνες τοιχογραφίες του 1740 κάτω από τη λαδομπογιά


Περίτεχνες τοιχογραφίες του 1740 αποκάλυψε ο δειγματοληπτικός έλεγχος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Τζαμί Καλούτσιανης που πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Το προσωπικό της Εφορείας μέσα από τους ελέγχους εντόπισε τα σημεία της ζωγραφικής επιφάνειας από την κατασκευή ακόμη του Τζαμιού στα μέσα του 18ου αιώνα, φέρνοντας στο φως ένα ξεχωριστό κομμάτι της τέχνης της πόλης.
Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, που αποδεικνύεται άκρως εντυπωσιακή, οι τοιχογραφίες του 1740 στο Τζαμί Καλούτσιανης έχουν μία περίτεχνη ζωγραφική, είναι μεγάλης έκτασης και δημιουργήθηκαν με καλής ποιότητας χρώματα που επιτρέπουν τη διατήρησή τους μέχρι και σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν ανά τους αιώνες.
Τα σημεία της ζωγραφικής επιφάνειας εντοπίζονται αρχικά στο άνω μέρος του Τζαμιού, γύρω από τα τόξα, στον τρούλο και στα ημιχώνια.
Το προσωπικό της 8ης Εφορείας πραγματοποίησε τους ελέγχους με χειρωνακτική εργασία, δουλεύοντας εκατοστό – εκατοστό, και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του τζαμιού δεν ξεπερνά τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την συντηρήτρια έργων τέχνης της 8ης Εφορείας Αυγή Ευθυμιάδου, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, παρά το γεγονός πως υπήρχαν αρκετές δυσκολίες. Πολλές τοιχογραφίες είχαν καλυφθεί με λαδομπογιά, δίνοντας την εντύπωση πως δεν υπάρχει ζωγραφική κάτω από τη μπογιά.
Βέβαια έντονο ήταν το πρόβλημα από τις παρεμβάσεις που έκαναν οι Τούρκοι στις αρχές του 20ου αιώνα στο εσωτερικό του Τζαμιού, καθώς είχαν τοποθετήσει κονίαμα για να ζωγραφίσουν εκ νέου τον εσωτερικό χώρο.
Σημαντικό βοήθημα στις εργασίες ήταν η εμπειρία της 8ης Εφορείας από το Φετιχέ Τζαμί, που έγινε συντήρηση των τοιχογραφιών, σημείωσε η κα Ευθυμιάδου.
Μετά την ολοκλήρωση του δειγματοληπτικού ελέγχου θα πρέπει να αξιολογηθεί το πόρισμα και να εξευρεθούν πόροι για την έναρξη των εργασιών συνολικά στο εσωτερικό του τζαμιού. Η κα Ευθυμιάδου αναγνώρισε πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών εξαιτίας της μεγάλης έκτασης των τοιχογραφιών αλλά και των προβλημάτων ανάδειξής τους.
Βέβαια, η έναρξη των εργασιών κρίνεται σημαντική, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση των αναστηλωτικών εργασιών στον εξωτερικό χώρο του Τζαμιού, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Είναι η ιστορία της πόλης. Μαζί με το Φετιχέ Τζαμί θα αποτελέσουν ένα σύνολο για την ιστορία της πόλης και για την τέχνη της», κατέληξε η κα Ευθυμιάδου.
Από την τοπική ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου