Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Από τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή στον Σελίμ τον μέθυσο (ντοκιμαντέρ)


Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής (τουρκ.: Kanuni Sultan Süleyman, Οθ. τουρκ: سليمان‎) (6 Νοεμβρίου
1494 – 6 Σεπτεμβρίου 1566), ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Από τους Τούρκους αναφέρεται ως Σουλεϊμάν Α΄ ο «Κανουνί» (Νομοθέτης).
 Κατά την βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Υπήρξε ο επιφανέστερος των σουλτάνων.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 6 Νοεμβρίου 1494. Σε ηλικία 7 ετών σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές. Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής οθωμανικών επαρχιών.
Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σελίμ Α΄, το 1520 και αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης εξαίρετος και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών.
 Υπήρξε ο μοναδικός σουλτάνος που έκανε νόμιμη σύζυγό του μια χριστιανή δούλη, την πανέμορφη Ρωξελάνη, η οποία πήρε το όνομα Χιουρέμ. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ, τον Σελίμ, τον Βαγιαζίτ, τον Τζιχανγκίρ και τη Μιχριμάχ.
 Ανέλαβε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, ξεκινώντας με την κατάληψη του Βελιγραδίου το 1521. Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο, την οποία πολιόρκησε επί αρκετούς μήνες και του παραδόθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες οι οποίοι κατόπιν συμφωνίας εγκατατέλειψαν το νησί και εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα, την οποία απέτυχε να καταλάβει μετά από μακρά πολιορκία (18 Μαΐου-8 Σεπτεμβρίου 1565). Από το 1521 μέχρι το 1556 τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη Σλοβενία, τη Μολδαβία στην Ευρώπη, το Κουρδιστάν, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία στην Ασία, την Τριπολίτιδα, την Τύνιδα και το Αλγέρι στην Αφρική, ενώ ο στόλος του κυριαρχούσε με επικεφαλής τον αρχιπειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Στις 29 Αυγούστου 1526 νίκησε το Λουδοβίκο Β΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μοχάτς, κατέλαβε μέρος της Ουγγαρίας και αναγνώρισε ως βασιλιά της τον υποτελή του Ιωάννη Ζαπόλσκι της Τρανσυλβανίας.
Καθώς ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε΄ και ο αδερφός του, αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος ανακατέλαβαν την Ουγγαρία, ο Σουλεϊμάν εισέβαλε δύο φορές στην Αυστρία, το 1529 και το 1532 και προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Βιέννη, πολιορκώντας την το 1529. Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος των επεκτατικών πολέμων των Οθωμανών προς τη Δυτική Ευρώπη. Επί των ημερών του συνάφθηκαν οι πρώτες διπλωματικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Προς τους χριστιανούς υπήρξε σχετικά ανεκτικός, τους παραχώρησε πολλά προνόμια και χρησιμοποίησε Έλληνες σε δημόσιες θέσεις. Διακρίθηκε για τη συνετή διοίκησή του, υπήρξε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ υπήρξε μεγάλος νομοθέτης και ποιητής του Ισλάμ.
Πέθανε το 1566 από αποπληξία, κατά την έναρξη νέας εκστρατείας κατά της Ουγγαρίας. Τάφηκε σε οκταγωνικό μαυσωλείο, στο Σουλεϊμανιέ Τζαμί (στο νοτιοανατολικό περίβολο).
 ΠΗΓΗ WIKIPEDIA
.............................


Επεισόδια απο 4 Μαρ 2013 – 8 Μαρ 2013
Δευτέρα 4/3
Η Γκιουλσάχ παρουσιάζεται στη Χουρρέμ και της λέει πως έχει μια πληροφορία που θα αποτελειώσει τον Ιμπραήμ. Όμως, θα μιλήσει υπό έναν όρο. Στο τέλος, όσα ακούει η Χουρρέμ από τη Γκιουλσάχ φαίνονται απίστευτα. Η Χουρρέμ ενοχλείται από τη συνάντηση της Μαχιντεβράν με τον Σουλεϊμάν. Ο Σουλεϊμάν γίνεται μάρτυρας του καυγά της Χουρρέμ με τη Μαχιντεβράν, η οποία για να εκδικηθεί τη Χουρρέμ στέλνει μια όμορφη παλλακίδα για να ξεμυαλίσει τον Σουλεϊμάν. Ο Ιμπραήμ θέλει να απομακρύνει τη Νιγκιάρ από την Πόλη, αλλά η Χουρρέμ δεν το επιτρέπει και της κάνει μια ξαφνική επίσκεψη.

Τρίτη 5/3
Ο Σουλεϊμάν επηρεάζεται πολύ από ένα όνειρο που βλέπει και αποφασίζει να δει έναν παλιό του φίλο. Ο ποιητής Φιγκανί, εξακολουθεί να ξεσηκώνει τον λαό εναντίον του Ιμπραήμ. Ο Ιμπραήμ δεν διστάζει να πάρει γι’ αυτόν μια σκληρή απόφαση. Η Φατμά, δοκιμάζει καινούργιες μεθόδους για να κερδίσει την καρδιά του Ηγεμόνα Μουσταφά. Αυτή τη φορά μέσω ενός γράμματος, του κάνει ερωτική εξομολόγηση. Ο Ηγεμόνας Μουσταφά, ύστερα από όσα διαβάζει, πιστεύει πλέον στον έρωτα της Φατμά.

Τετάρτη 6/3
Όλη η δυναστεία πενθεί για τον θάνατο της Βαλιντέ σε μια μεγαλοπρεπή τελετή. Ο Σουλεϊμάν είναι βυθισμένος στη θλίψη. Ύστερα από τη Βαλιντέ, η διαχείριση του χαρεμιού είναι πλέον στα χέρια της Μαχιντεβράν, η οποία στοχεύει ακόμα και το διαμέρισμα της Βαλιντέ, που δεν αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει στη Χουρρέμ.
Η Νταϊέ, ύστερα από τον θάνατο της Βαλιντέ, δεν αντέχει να μείνει στο χαρέμι. Προσπαθεί να φτιάξει μια καινούργια ζωή έξω από το παλάτι, αλλά οι τύψεις που νιώθει την εμποδίζουν. Η Νιγκιάρ ζει υπό την παρακολούθηση της Γκιουλσάχ. Αλλά με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκει, καταφέρνει να ξεφύγει.

Πέμπτη 7/3
Η Χατιτζέ, ύστερα από τον θάνατο της Βαλιντέ, επιστρέφει στο παλάτι. Η Χουρρέμ, χωρίς να χάσει χρόνο, σπεύδει να την επισκεφτεί. Η ζωή της Χατιτζέ, γίνεται άνω κάτω με ένα γράμμα που βρίσκει. Η καθυστέρηση της απόφασης για την ποινή του Φιγκανί, δημιουργεί προβλήματα. Οι ομιλίες του Ισκεντέρ Τσελεμπή έχουν επιρροή. Ο Σουλεϊμάν ζητά από τον Ιμπραήμ, να αποφασίσει το συντομότερο, ενώ ο Ιμπραήμ ξέρει πως ο Φιγκανί είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει για να ανακαλύψει τον Μεγαλειότατο Εφέντη.

Παρασκευή 8/3
Η Χατιτζέ πιάνει τη Νιγκιάρ ενώ ήταν έτοιμη να το σκάσει και τη ρωτάει τι συνέβη μεταξύ αυτής και του Ιμπραήμ. Η Νιγκιάρ αρνείται κατηγορηματικά πως έχει δεσμό με τον Ιμπραήμ και ισχυρίζεται πως το μωρό που περιμένει είναι του Νασούχ Εφέντη. Η Χατιτζέ δεν ξέρει τι να πιστέψει και αποφασίζει να μιλήσει με τη Χουρρέμ. Ο Ιμπραήμ, ύστερα από μια σκληρή μάχη, ανακαλύπτει τον Μεγαλειότατο Εφέντη, αλλά θα βρει μπροστά του και κάποιον που δεν περιμένει. Η Χατιτζέ δεν θέλει να πιστέψει σε όσα έχει ακούσει από τη Χουρρέμ και τελικά αποφασίζει να ρωτήσει τον Ιμπραήμ για να μάθει όλη την αλήθεια. Τα χρέη της Μαχιντεβράν έχουν αυξηθεί κατά πολύ και η Χουρρέμ εκμεταλλεύεται την κατάσταση, φροντίζοντας να μάθει η Γκιουλφέμ όλα όσα συμβαίνουν. Η Γκιουλφέμ ζητάει από τη Μαχιντεβράν να διορθώσει αυτή την κατάσταση το συντομότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου