Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μανιτάρι με ουσία που έχει αντικαταθλιπτική δράση;


Δοκιμή «μαγικών μανιταριών» για την κατάθλιψη σκοντάφτει στη γραφειοκρατία
Λονδίνο
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχουν δώσει αμερικανικές μελέτες για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων με ναρκωτικά όπως το «ecstasy» και η κεταμίνη, μια κλινική δοκιμή που θα εξέταζε αν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια» σκοντάφτει στην ευρωπαϊκή και βρετανική γραφειοκρατία.

Το πρόβλημα είναι ότι η ουσία ψιλοκυβίνη, το ψυχεδελικό συστατικό των μαγικών μανιταριών, είναι παράνομη στις περισσότερς χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή της ουσίας σε επαρκείς ποσότητες, καθώς και η χρήση της στην έρευνα, απαιτούν ειδικές άδειες.

«Ζούμε σε ένα καθεστώς τρέλας όσον αφορά τον έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών» είπε ο Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του Βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστήμης, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Ο Νατ, καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, σχεδίασε την επίμαχη κλινική μελέτη, για την οποία έχει ήδη πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές Βιοηθικής, και έχει επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση 550.000 λιρών (σχεδόν 650.000 ευρώ) από το βρετανικό Συμβούλιο Βρετανικής Έρευνας.

Λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων, εξήγησε ο ερευνητής, καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει δεχθεί να παράξει τις απαιτούμενες ποσότητες ψιλοκυβίνης. Η περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτούσε έως και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα τριπλασίαζε την τιμή της ουσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τις Ψυχοτρόπες Ουσίες, η οποία υπογράφηκε τοι 1971, η ψιλοκυβίνη είναι ναρκωτικό Κλάσης 1, δηλαδή παρουσιάζει «υψηλό δυναμικό κατάχρησης» και δεν έχει αναγνωρισμένη ιατρική χρήση.

Ο Δρ Νατ υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές τηρούν «μια πρωτόγονη, παλιομοδίτικη στάση, θεωρώντας ότι τα ναρκωτικά Κλάσης Ι δεν μπορεί ποτέ να έχουν θεραπευτική αξία».

Κι όμως, ο Νατ πρότεινε τη νέα μελέτη έπειτα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδωσε η ψιλοκυβίνη σε ένα πείραμα με μικρό αριθμό υγιών εθελοντών.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ψιλοκυβίνη ενδέχεται να προσφέρει αντικαταθλιπτική δράση επειδή μειώνει τη δραστηριότητα στο πρόσθιο προσαγώγιο, μια περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι υπερλειτουργεί στην κατάθλιψη.

«Ακόμα και σε υγιή άτομα, όσο περισσότερο απενεργοποιούνταν αυτή η περιοχή του εγκεφάλου υπό την επήρεια του φαρμάκου, τόσο καλύτερα αισθάνονταν δύο εβδομάδες αργότερα [...] Αυτή είναι η βάση στην οποία θέλουμε να βασίσουμε τη [νέα] μελέτη» λέει ο Δρ Νατ.

Η προτεινόμενη δοκιμή θα διενεργούνταν σε 60 ασθενείς με κατάθλιψη που δεν παρουσίασαν βελτίωση με δύο προηγούμενες αντικαταθλιπτικές θεραπείες. Στη διάρκεια δύο ή τριών συνεδριών με ψυχοθεραπευτή, οι μισοί ασθενείς θα λάμβαναν ψιλοκυβίνη και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Η ψιλοκυβίνη είναι το ψυχοδραστικό συστατικών διαφόρων μανιταριών, κυρίως μανιτάρια του γένους Psilocybe που φύονται σε όλο τον κόσμο.

Η ψυχεδελική ουσία προκαλεί παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, διαταράσσει την αντίληψη και την αίσθηση του χρόνου, ωστόσο δεν παρουσιάζει υψηλή τοξικότητα ούτε πιστεύεται ότι είναι εθιστική.

Θετικά αποτελέσματα έχει δώσει εξάλλου μια μικρή δοκιμή για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής με ψυχοθεραπεία και MDMA, τη δραστική ουσία του «ecstasy».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου