Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι βασικές αρχές του Ελληνικού Κράτους: Το Κοχλιάριον (κοινώς κουτάλα)

   Οι βασικές αρχές του ελληνικού κράτους!!! 

   
   ΤΟ ΚΟΧΛΙΑΡΙΟΝ        Εμμανουήλ Ροΐδης  (1836 - 1904)
    
         
    Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες ...διαιρούνται εις τρεις τοιαύτας:
    
    α) Εις Συμπολιτευόμενους, ήτοι έχοντες κοχλιάριον βυθίζωσιν τούτο εις την χύτραν τού προϋπολογισμού.
    
    β) Εις Αντιπολιτευόμενους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον ζητούν επί παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.
    
    γ) Εις Εργαζομένους, ήτοι ούτε έχουν κοχλιάριον ούτε ζητούν τοιούτον, αλλά είναι επιφορτισμένοι να γεμίζωσι την χύτραν διά τού ιδρώτος των.
    

   
    
    

     

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο .... στο ιατρείο, ο .... στο καφενείο και ο ... στο Δημαρχείο

Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Φόβοι ότι το έλλειμμα στα Ταμεία φθάνει σε ιλιγγιώδη ποσά!

4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ;

«Ν’ ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων… Υπάρχει σύνδεση του ελλείμματος με το φονικό στα γραφεία του Σπηλαίου Περάματος…», τόνισε χθες ο πρ. Δήμαρχος Ιωαννίνων σε συνέντευξηΤύπου

Με… πηγάδι χωρίς πάτο θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης χρημάτων απ’ τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών.
Μία υπόθεση που εδώ και μερικούς μήνες έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά στους Γιαννιώτες, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τους απ’ τους δημοτικούς μας άρχοντες, ενώ από την άλλη προκαλεί σοβαρότατους κλυδωνισμούς στη Δημοτική Αρχή του Φίλιππα Φίλιου, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της πόλης!
Η κακοδιαχείριση στα ταμεία του Δήμου τουλάχιστον τους τελευταίους 15 μήνες, στο μεγαλύτερο δηλαδή μέρος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Το ζήτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πόσο τελικά είναι το ύψος του ποσού που έχει υπεξαιρεθεί, το οποίο μπορεί να φτάνει έως και τα 4 εκατομμύρια ευρώ (!) και με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν ξανά τα χρήματα αυτά στο Δήμο και στους Γιαννιώτες.
Ωστόσο, για τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Γκόντα και την Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου υπάρχει εκτός των παραπάνω κι άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή του Φίλιππα Φίλιου φέρεται ως… Πόντιος Πιλάτος, που αντί να μεριμνά ώστε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, η οποία διασύρει τον Δήμο Ιωαννιτών πανελλαδικώς, τα βάζει με την Αντιπολίτευση που αποκάλυψε την υπόθεση κατηγορώντας την ότι… λαϊκίζει!

Πολύ μεγάλο το ποσό!

«Καταπέλτης» ήταν ο Νίκος Γκόντας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, παρουσία κορυφαίων στελεχών της παράταξής του, της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».
Ο κ. Γκόντας, επικαλούμενος στοιχεία που έρχονται από ανεξάρτητες αρχές έρευνας, εξέφρασε τον φόβο ότι το ύψος της υπεξαίρεσης απ’ τα ταμεία του Δήμου είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι όλοι πιστεύουν και μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο ιλιγγιώδες ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ!

«Το πάρτι θα συνεχιζόταν…»

Αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στην υπόθεση του σκανδάλου που ξεκινά με την καταγγελία που έκανε η παράταξή του στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο πρώην Δήμαρχος υπογράμμισε με έμφαση ότι «αν δεν αποκαλύπταμε το σκάνδαλο, πολύ φοβάμαι ότι το πλιάτσικο και το πάρτι με τα χρήματα των Γιαννιωτών θα συνεχίζονταν».
Ο Νίκος Γκόντας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για την τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων απ’ τα ταμεία του Δήμου. «Μετά την δική μας καταγγελία η Δημοτική Αρχή σύρθηκε κυριολεκτικά να κάνει κι αυτή καταγγελία. Η παρούσα Δημ. Αρχή εμφανίστηκε ως… αρχάγγελος της κάθαρσης, της διαφάνειας και του νοικοκυρέματος. Αντί όμως νοικοκυρέματος είδαμε κακοδιαχείριση και αντί διαφάνειας κουκούλωμα. Αποτέλεσμα ήταν ο Πανελλήνιος διασυρμός του ιστορικού μας Δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον Φίλιππα Φίλιο, ο Ν. Γκόντας τον παρομοίασε με… Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος «είναι έτοιμος να μας πει ότι η Αντιπολίτευση πρέπει να ζητήσει και συγνώμη που έφερε στο φως την υπόθεση του σκανδάλου», όπως σημείωσε με έμφαση!

Πλιάτσικο και κουκούλωμα

Ο πρώην Δήμαρχος έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου πλιάτσικο και κουκούλωμα της υπόθεσης» και τόνισε πως επί 15 ολόκληρους μήνες συνεχιζόταν σε καθημερινή βάση η αφαίμαξη χρημάτων απ’ το ταμείο του Δήμου, εκφράζοντας την απορία, πώς είναι δυνατόν κανείς απ’ τους διοικούντες να μην έχει αντιληφθεί τίποτε, αφού κάθε μέρα φτάνει στα γραφεία του Δήμου χαρτί με τα έσοδα, τα έξοδα και τις υπόλοιπες οικονομικές συναλλαγές.

«Τρύπες» στην έρευνα

Σοβαρές υπόνοιες άφησε ο Νίκος Γκόντας και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διερεύνηση του σκανδάλου, τονίζοντας με νόημα πως «πρέπει να σταματήσει άμεσα το παιχνίδι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να είναι οι ίδιοι»! Όπως ανέφερε, «ορίστηκαν δικηγόροι για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν θα κάνουν κατάσχεση σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνει άνοιγμα λογαριασμών και συντηρητική κατάσχεση σε βάρος όλων των εμπλεκομένων».

Χθες στην Εισαγγελία

Από την πλευρά της η παράταξη Γκόντα εξακολουθεί να κινείται προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης του σκανδάλου. Όπως έκανε γνωστό ο πρώην Δήμαρχος, χθες ο ίδιος μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο Μπιζανίου Αχιλλέα Σίντο επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Ιωαννίνων για να πληροφορηθούν για την πορεία της καταγγελίας τους όσον αφορά το έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου.

«Κρεσέντο» διώξεων

Επανερχόμενος στην τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, ο Ν. Γκόντας την κάλεσε, αντί να εγκαλεί την Αντιπολίτευση ότι λαϊκίζει, να ακολουθήσει τη νομιμότητα ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου. Παράλληλα, την κατηγόρησε ότι «κατά την προσφιλή της τακτική εντόπισε τις ευθύνες μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες» και έκανε λόγο για «κρεσέντο πολιτικών διώξεων με πειθαρχικά και μετακινήσεις υπαλλήλων».

Σύνδεση με το φονικό

Δεν ήταν τυχαία χθες η αναφορά του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων στο φονικό που έγινε το φθινόπωρο του 2012 στα γραφεία του Σπηλαίου Περάματος, το οποίο είχε συγκλονίσει τότε την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Γκόντα υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο τραγικό εκείνο περιστατικό και στο έλλειμμα που παρουσιάζουν τα ταμεία του Δήμου και σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν, όπως είπε, τα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται! Υπενθυμίζεται ότι το ένα απ’ τα θύματα στο Πέραμα ήταν ταμίας του Δήμου.

Περί «Grand Serai»…

Επίθεση, τέλος, κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες ο Νίκος Γκόντας και για το θέμα της μείωσης του ετησίου μισθώματος που καταβάλλει το «Grand Serai» στο Δήμο Ιωαννιτών. «Αν η Δημοτική Αρχή είχε αποδεχθεί εξαρχής το αίτημα του μισθωτή για μείωση του μισθώματος κατά 20%, όπως εισηγήθηκε η παράταξή μας, δεν θα φτάναμε στην σημερινή κάθετη μείωση του ενοικίου (από 893.000 σε 559.000 ευρώ, δηλαδή κατά 40%), στην οποία εξαναγκάζεται να προβεί ο Δήμος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην Δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος θα χάσει σε βάθος χρόνου συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ και αναρωτήθηκε για το ποιος θα πληρώσει αυτή τη ζημιά.
 .........................
Βαρεθήκαμε πια Φίλιος εναντίον Γκόντα, Γκόντας εναντίον Φίλιου, λες και δεν πέρασαν και οι δυό χρόνια πολλά από το Δημαρχείο.
Μήπως για το έλλειμμα φταίει ο κόκκινος Δήμαρχος Πέτρος Αποστολίδης ή μήπως ο Γόρης ο Σακκάς;
Εκείνο το παλιό σύνθημα των δημοτικών εκλογών του 1964(;) 
Ο Μελανίδης στο ιατρείο 
ο Σακκάς στο καφενείο 
και ο Φρόντζος στο δημαρχείο σα να το ακούω 

Ο Φίλιος στο ιατρείο 
ο Γκόντας στο καφενείο 
και ο (...;;) στο Δημαρχείο 






Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ανεβαίνοντας στο Κούγκι

Ανεβαίνοντας στο Κούγκι 


Ένα πεζοτράγουδο του αείμνηστου ΠΑΥΛΟΥ ΒΡΕΛΛΗ στον ΠΡΩΪΝΟΛΟΓΟ


Κάθε χρόνο το Μάη τελείται μνημόσυνο στο Σούλι. Προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα ανεβαίνουν στον αγιασμένο από τη μεγάλη θυσία χώρο.
Το επόμενο πεζοτράγουδο είναι του γνωστού Ιδρυτή του Μουσείου Κερίνων Ομοιωμάτων Πλάστη και Ποιητή αείμνηστου Παύλου Βρέλλη.
 
Πρώτη φορά προσκυνητής πήγα με τα πόδια στο Σούλι από τη Γλυκή της Παραμυθίας το 1975 και έγραψα τότε στο ημερολόγιό μου.
Ξεκίνησα νύχτα και ξημέρωσα στο Σούλι, τότε δεν είχε δρόμο, μου δόθηκε μοναδική ευκαιρία να ζήσω οραματικά ανάμεσα από αθάνατες μορφές, τραχιές μα υπερκόσμιες, που σάλπισαν τη λευτεριά εδώ και 154 χρόνια.
Οχτώ μέρες έζησα υπερήφανα σαν Ηπειρώτης στα κακοτράχαλα εκείνα βουνά με τη διάφανη και απέριττη γραμμή των βουνοκορφών. Περπάτησα τα ραϊδιά, τους γκρεμνούς και τα σιάδια. 
Κάθε λιθάρι ζωντανό, προσωποποιημένο, φανερώνει την πέτρινη πολιτεία της παλικαριάς και της Σουλιώτικης ψυχής.
Ήταν στιγμές που ράγισε η ψυχή μου, όταν ανηφόραγα την ανοιξιάτικη νύχτα τη σκάλα της Τζαβέλλαινας, την ξακουστή, με συντροφιά τη σκέψη, φωτόλουστη από την ιερή αναπόληση ηρωϊκών καιρών.
Στο ανέβασμα ακολουθούσε ή υγρή υπόκρουση του ορμητικού Αχέροντα, ο όποιος σε ανέβαζε και κατέβαζε με την εναλλαγή των πένθιμων μοτίβων και που δεν μπορούσε μουσικό αφτί να καταγράψει ή να κατατάξει αν ήταν φούγκα ή ηρωική συμφωνία ή παρασημαντική μουσική και αναρωτιόσουν: 
Η αιθέρια μουσική συνόδευε τις προγονικές ψυχές των Σουλιωτών ή τις γύριζε να γνωριστούν στο φώς της αναγεννώμενης ζωής;
Ένα ισοκράτημα της Βυζαντινής Μουσικής έδινε τον τόνο του μυστηριώδους, του τελετουργικού και του Απολλώνιου θριάμβου που δεν μπορώ να το γράψω, να το πω και να το τραγουδήσω.
Πεζοπορώντας γρήγορα ξοπίσω μου, μακριά, το μουλάρι με τ' αφεντικό του ακολουθούσε φορτωμένο σύνεργα και υλικά για να σμιλέψω μια επιτύμβια στήλη της Σουλιώτικης λεβεντοσύνης, των Ελλήνων Σουλιωτών που δεν λύγισαν στο Γολγοθά, δεν βόγκηξαν και που ποτέ δεν έχασαν την πίστη και τη Μεγάλη Ιδέα.
Σκαρφάλωνα από πέτρα σε κλαρί, ζώντας στιγμές θαυμασμού και μεγαλείου για τη μεγαλοπρέπεια της πιο άγριας και υποβλητικής ομορφιάς.
Σε κάθε καμπή, μπρός μου διαγράφονταν και νέα σκηνικά. Μα όλα ήταν σκούρα μέσα στη νύχτα δεν ξεχώριζα πολλά μόνο, μετά από ώρες κοπιαστικής οδοιπορίας άρχισε να φαντάζει στον ορίζοντα, σα μετέωρο, σα στέμμα, σαν κορώνα θά 'λεγε κανείς, όχι του Δεσπότη αλλά του αγράμματου καλόγηρου, του Σαμουήλ στο Κούγκι εκεί... Ήταν ο δρόμος που έπρεπε να τον κλώσω, απ’ όλες τις μεριές έκτος της δυτικής και προβάλλοντας, εναλλασσόμενα διαρκώς, βράχια, βαθιορίζωτα πουρνάρια, δεντριά καψαλισμένα, σούδες μακριές γυμνόλευκες και απότομα φαράγγια. 
Κι ύστερα τα πρώτα πλάνα, δάση από λογής δεντριά, γυμνά ριζοβούνια, σχιστόβραχοι που λεύκαζαν στην κορυφή, κι όλο ανέβαινα κι ανέβαινα.
Σα στάθηκα στη ν εκκλησιά του χωριού Σαμονίβα, με συντροφιά το ταπεινό καμπαναριό, κρύφτηκε η άγρια θωριά του ανατιναγμένου βράχου και μόνο ο σταυρός διαγράφεται ολοφώτεινος και ανάερος πλαταίνοντας παντού σαν ευλογία, ελπίδα και πίστη και αγκαλιάζει σιγοτρέμοντας τη λάμψη του το ρασοφόρο, παλικάρια και τις ασάλευτες συνειδήσεις αλύτρωτων ραγιάδων.
Ξαποσταμό βρήκα κατά τα ξημερώματα στο Σχολειό τού Σουλιού. Οχτώ ημέρες έζησα εκεί και ξεκουραζόμουν διαβάζοντας και σχεδιάζοντας τα τσογκάρια, τα ραϊδιά, τις γκρεμισμένες εκκλησιές και τα χαλασμένα σπίτια.
Απ’ τα ριζά, την παραμονή των αποκαλυπτηρίων, έκοψα ένα δαφνόκλαρο και με μολύβια και χαρτιά ανηφόριζα για την κορφή και πάσχιζα να φτάσω προσκυνητής στο βωμό της αυτοθυσίας και του άφθαστου ηρωισμού. Φτάνοντας στα χορταριασμένα θέμελα με τα ξεπλυμένα λιθάρια, απόθεσα τη χλωροδάφνη, με σπονδή δακρύων κι ένα σταυροκόπημα, στου ολοκαυτώματος τον τόπο.
Μπρός μου στην οθόνη του νου, γιγάντεψε η Αγία Παρασκευή και συλλειτουργήθηκα από τον ασκητικό μοναχό, στον εθνικό μας όρθρο.
Τειχάρια σωριασμένα και πολεμίστρες γύρω άκουσαν την προσευχή και τη δέχτηκαν πράσινες φτέρες και ανθισμένες ασφάκες φυτρωμένες ανάμεσα σε γκριζογάλαζες πέτρες. Μάρτυς βουβός, ασάλευτος και αμίλητος του Σουλιώτικου δράματος, ακόμα τώρα, το τόξο της μεγάλης εισόδου του κάστρου, που η δαιμονισμένη έκρηξη του 1803 δεν το κομμάτιασε. Γυροφέρνουν τώρα χειροπιαστές οι ηρωικές μορφές, ζωντανές πάνω στο φως, μακριά από τον Αχέροντα του σκοταδιού. 
Ματόβρεχτη η κορυφή του ιστορικού Κουγκιού -ορόσημο των νέων γενεών- προβάλλει πάντα χιλιοκομματιασμένο το σώμα του Εθνομάρτυρα παπά.
Τ’ αντικρινά βουνά αρπάζουν το νόημα της υπέρτατης θυσίας και το καντήλι της ψυχής σκορπά ευγνωμοσύνη στα Σουλιώτικα έπη…
Από το μέρος του γκρεμού διάβα δεν ευρίσκεις, μόνο θέμελα περίγυρα απ’ αυτόν. 
Αναπνέω βαθιά γιγάντων αέρα.
Στο βάθος ή Κιάφα και γύρω βουνά πανύψηλα καλωσορίζουν με το λίθινο κλοιό και τα στουρναρένια στήθια, κάθε αραιό επισκέπτη της ερημοσύνης και της ξεχασμένης άγιας γης, γιατί κανείς δεν αξιώθηκε ως τόσο, να χαράξει ένα δρόμο της προκοπής, να πάμε και να φρονηματίζουμε τα Ελληνόπουλα.
Στα ριζά του Κουγκιού η Σαμονίβα, συνυφάδα λες της Κιάφας, σείουν τα μαντήλια τους. 
Είναι αυτά περήφανα σύννεφα, σερνάμενα στις κορυφές, σαν πουπουλένιοι ουράνιοι επισκέπτες... Όλος ο λίθινος κόσμος σκούρος ως πέρα, ως το Ζάλογγο, κει που αφήκαν αδούλωτες ψυχές, τη στερνή τους πνοή, τραγουδώντας το «Έχε γεια καημένε κόσμε», στο πανηγύρι του χαμού και της ζωής.


Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σεισμική δόνηση 3,4 R στα ελληνοαλβανικά σύνορα, 22 Km νοτιοδυτικά της Κόνιτσας

 Μεγεθος  3.4R - Τοπική ώρα 12.45 
(επίκεντρο
 Γεωγρ πλάτος  39.92°N
 Γεωγρ μήκος 20.56°E)

 Εστιακό βάθος  10 km
 Περιοχή Ελληνοαλβανικά σύνορα

Αποστάσεις
 22 km SW of Konitsa – 22 km νοτιοδυτικά της Κόνιτσας
38 km NW of Ioannina – 38 km βορειοδύτικα των Ιωαννίνων

349 km NW of Athina
Πηγη Σεισμολογικό Εργαστήριο Πανεπ. Αθήνας





........................................................
Σεισμοί μικρότερου μεγέθους που ακολούθησαν - Μετασεισμοί

....................................
Το πρωί της 29ης Μαίου 2013 -


Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δήμος είναι αυτό, ή αλημπαμπάδικο με τους 40 κλέφτες;


Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων παραβατικότητας από υπαλλήλους


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι το τελευταίο περιστατικό με την υπεξαίρεση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, μιας και μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς για διάφορους υπαλλήλους του δήμου ή των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών για απαράδεκτες συμπεριφορές 
και φυσικά την υπεξαίρεση 1,3 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Ιωαννιτών
η Δημοτική Αρχή καλείται να βάλει ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα που πλήττουν το κύρος του δήμου, αλλά προ πάντων δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία.
Αυτό τόνισε, σε έντονο ύφος, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Μωυσής Ελισάφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της διοίκησης που «ανέθρεψαν» τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές και βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και την τωρινή από την οποία ζήτησε να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκείμενου να πατάξει τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης αλλά και συμπεριφοράς υπαλλήλων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε λόγο για 12 ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί κατά υπαλλήλων του δήμου καθώς και για δυο περιπτώσεις που αφορούν ερώτημα για απόλυση, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς και μη ανταπόκρισης ορισμένων εργαζομένων. Μάλιστα ανέφερε ότι έγινε έκκληση σε υπαλλήλους να εμφανιστούν στη δουλειά τους και δεν ανταποκρίθηκαν...

40.000 ευρώ η υπεξαίρεση
Ο κ. Ελισάφ μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Γιώργο Λώλη, έκαναν γνωστό πως το ύψος των οφειλών που υπάρχουν από δήμους στο Θέατρο φτάνει τις 135.000 ευρώ και αφορούν τιμολόγια της περιόδου 2003-2010.
Όπως τόνισαν μετά την προτροπή των ορκωτών λογιστών να κλείσουν τις τρύπες αυτές, ενημέρωσαν με επιστολή τους όλους τους δήμους για τις παλιές τους οφειλές και βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τρεις απ' αυτούς τους απάντησαν ότι είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.
Πρόκειται για τους δήμους Βέροιας, Πωγωνίου και Ζαγορίου και για τιμολόγια που φτάνουν τα 40.000 ευρώ και που σύμφωνα με τον κ. Λώλη συγκεκριμένος υπάλληλος τα εισέπραξε αλλά ουδέποτε τα έφερε στα ταμεία του Θεάτρου.
Ο κ. Λώλης ανακοίνωσε πως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί μήνυση για υπεξαίρεση τόσο κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου όσο και κατά παντός υπεύθυνου, ενώ σημείωσαν ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν απολογήθηκε ούτε προχθές ζητώντας ακόμα τέσσερις ημέρες προθεσμία για να το κάνει.
Ο κ. Ελισάφ επισήμανε ότι η όλη υπόθεση άρχισε μετά από παρότρυνση των ορκωτών λογιστών να ελεγχτούν τα ανεξόφλητα τιμολόγια γιατί προέρχονταν από πολύ παλιά και υπήρχαν δύο κίνδυνοι. Πρώτον τα πιο παλιά να διαγραφούν και δεύτερον σε μια εποχή που όλοι οι οργανισμοί και οι δημοτικές επιχειρήσεις απειλούνται με κατάργηση το ΔΗΠΕΘΕ εμφάνιζε τεράστιους προϋπολογισμούς με λίγα όμως έσοδα , κάτι που σημαίνει ότι κινδύνευε άμεσα η ύπαρξή του.Πρόσθεσε δε ότι ο έλεγχος δεν έχει τελειώσει και ότι στο μέλλον μπορεί το ποσό που υπεξαιρέθηκε να μεγαλώσει.

Αρνητική η εικόνα των υπηρεσιών
Ο κ. Ελισάφ με αφορμή όμως το περιστατικό αυτό βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και στους τοπικούς άρχοντες που τόσα χρόνια χάιδευαν αντί να τραβούν τα αυτιά σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, μικρών ή και μεγαλύτερων.

Είπε λοιπόν ότι η πρέπει επιτέλους όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή εικόνα του δήμου γιατί όπως υποστήριξε από προσωπική εμπειρία σχεδόν καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά.

«Οι τοπικοί άρχοντες έχουν την ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να υπάρξει άμεσος έλεγχος γιατί δεν τηρείται κανένας κανόνας. 

Η συνολική εικόνα των υπηρεσιών του δήμου είναι αρνητική», είπε ο κ. Ελισάφ αποδίδοντας ευθύνες σε όσους καλλιέργησαν και ανέχτηκαν τέτοιες συμπεριφορές, εννοώντας φυσικά τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και σε όσους σήμερα δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να τις σταματήσουν.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν ούτε οι συνδικαλιστές για τους οποίους είπε ότι δεν θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εργατοπατέρες, ενώ κλείνοντας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως τουλάχιστον από την πλευρά του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ δεν υπάρχει καμία διάθεση να χρησιμοποιηθεί το περιστατικό αυτό ως αντιπερισπασμός για οτιδήποτε έχει προηγηθεί στο δήμο.

Μαζεύτηκαν πολλά...
Σε ότι αφορά πάντως την λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και την συμπεριφορά μερίδας υπαλλήλων να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που από τη σημερινή δημοτική αρχή υπάρχουν καταγγελίες αλλά και παράπονα για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι υπάλληλοι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κόντρα που είχε δημιουργηθεί στη ΔΕΥΑΙ με αφορμή την μετακόμιση ορισμένων γραφείων στο Πέραμα και τους υπαλλήλους να κάνουν ουσιαστικά λευκή απεργία προκαλώντας την «έκρηξη» του αντιπροέδρου Δημήτρη Θεμελή, ούτε φυσικά και τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, την πρώην υπάλληλο της ΑΔΕΙ που καταδικάστηκε για 22 μήνες φυλάκιση επειδή
εισέπραττε χρήματα για λογαριασμό των ΚΔΑΠ και τα έβαζε στην τσέπη της και τελευταία την υπεξαίρεση από το παρελθόν στο ΔΗΠΕΘΕ,
 που μπορεί να μην είναι και το τελευταίο περιστατικό ...

ΠΗΓΗ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για το πρωτότυπο (δημοσιευμένο!) ιδιαζόντως στριφνό θέμα Δ της (α)Φυσικής


Πανελλαδικές: Σάλος για την... αφύσικη επιλογή του θέματος της Φυσικής

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης στον Βήμα fm 99,5 - Να διερευνηθεί η καταγγελία ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής με ερώτηση στη Βουλή

Αμφισβητεί την πρωτοτυπία ερωτήματος που επελέγη εφέτος για τις εξετάσεις η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, θέτοντας παράλληλα ζήτημα ηθικής τάξης για μέλος της Επιτροπής Κεντρικών Εξετάσεων που συμμετείχε στην επιλογή του.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, να διερευνηθεί η καταγγελία.

Σήμερα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατήγγειλε, μιλώντας στον BHMA FM, ότι μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου πρότεινε θέμα το οποίο και τελικά επελέγη, που ο ίδιος είχε σχολιάσει σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικών της Φυσικής πριν από 2 μήνες. Στην ιστοσελίδα αυτή μάλιστα, φέρεται να είναι συνδιαχειριστής.

Τι είπε ο Παναγιώτης Φιλντίσης στον Βήμα fm 99,5
«Το τέταρτο θέμα είχε δημοσιευτεί σε έναν ιστότοπο, στον οποίο συνδιαχειριστής ήταν ένας (εκπαιδευτικός) που ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων. Είχε αναρτήσει το θέμα και το είχε σχολιάσει με μία πενηντάδα μαθητών και συναδέλφων, πριν από δύο μήνες. Καταλαβαίνετε αυτό το θέμα σε πόσους συναδέλφους μπορεί να έχει μοιραστεί, με πόσους μαθητές μπορεί να έχει συζητηθεί.

Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων και παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, για να ζητήσει εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό».

Η παρέμβαση της Ενωσης Φυσικών
Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, παρενέβη η Ένωση των Φυσικών, σημειώνοντας ότι η πρωτοτυπία του θέματος δεν υφίστανται από την στιγμή όπου το θέμα έχει δημοσιευθεί και σχολιαστεί. Βέβαια, με το δεδομένο ότι το Διαδίκτυο έχει ανοίξει νέα δεδομένα και πλέον δεκάδες ιστοσελίδες δημοσιεύουν καθημερινά απόψεις, προτεινόμενα θέματα κλπ, προκύπτει ο προβληματισμός ποια είναι σήμερα τα όρια του σχετικού νόμου.

«Ο μόνος περιορισμός που θέτει ο νόμος είναι να μην έχει δημοσιευθεί παρόμοιο θέμα σε εγχειρίδια ή σχολικά βοηθήματα ευρέως γνωστά» είπε στο «Βήμα» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που για ευνόητους λόγους κρατάει το όνομα του κρυφό.

Και προσθέτει: «Σε δεκάδες φροντιστήρια και ιστοσελίδες σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν παρόμοια θέματα για τα οποία κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι έχουν χάσει την πρωτοτυπία τους. Οπότε οι επιστήμονες δεν μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους;»

Η ουσία της καταγγελίας
Τι κατήγγειλε όμως συγκεκριμένα η Ένωση Φυσικών; Στις 31 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα www.ylikonet.gr που αποτελεί ένα φόρουμ φυσικών από ολόκληρη την χώρα δημοσιεύθηκε μια πρόταση θέματος από καθηγητή Φυσικής Λυκείου του Ηρακλείου Κρήτης.
 Το θέμα αυτό συγκέντρωσε σειρά σχολίων, μεταξύ των οποίων το σχόλιο συνδιαχειριστή της ιστοσελίδας, ο οποίος όμως είναι και στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ο εκπαιδευτικός αυτός, σχολίασε τοθέμα για την πρωτοτυπία του.

Ο ίδιος καθηγητής, όπως αναφέρει η Ένωση, πρότεινε δυο μήνες μετά, στην Επιτροπή Εξετάσεων την επιλογή αυτού του θέματος για τις εξετάσεις επειδή το είχε βρει έξυπνο και πρωτότυπο!

Σημειώνεται ότι εφέτος στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων μετά από ειδική πρόσκληση που έγινε από το υπουργείο Παιδείας για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία συμμετέχουν και μέλη των επιστημονικών Ενώσεων της χώρας.

Έτσι, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Φυσικών, που ήταν παρών, διαφώνησε με την επιλογή αυτή. Τα άλλη μέλη της Επιτροπής αντίθετα συμφώνησαν ότι το θέμα αυτό είναι σωστό και το επέλεξαν (πρόκειται για ένα από τα 3 θέματα που είχε καταγγείλει  η Ένωση ως θέματα έξω από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου).

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυσικών κ. Παναγιώτης Φιλντίσης δεν ανέβασε τους τόνους, μιλώντας στο «Βήμα»· μάλλον το αντίθετο. «Δεν κατηγορούμε το πρόσωπο και δεν κάνουμε καταγγελία αλλά διαπίστωση» δήλωσε ο κ. Φιλντίσης. «Όταν όμως κάποιος δηλώνει στην Επιτροπή ότι έφερε ένα πρωτότυπο θέμα και ο εκπρόσωπος μας του απαντάει ότι δεν είναι και παρόλα αυτά, το θέμα επιλέγεται, δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης» δηλώνει.  

Ο κ. Φιλντίσης καταγγέλει ωστόσο ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει «πεθάνει» με την μορφή που το ξέραμε, καθώς το ότι η Επιτροπή Εξετάσεων έχει την ευχέρεια να επιλέγει ή να αλλάζει το επίπεδο και την δυσκολία της  διαδικασίας κάθε χρονιά, βάζει συνήθως και θέματα σε πολλά ερωτήματα, σύνθετα, πολλές φορές έξω από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου, τα οποία πολλά παιδιά και να ξέρουν δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Φυσικών
Πάντως η Ένωση Φυσικών εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

«1.     Ισχύουν απόλυτα τα όσα επεσήμανε η επιτροπή των συναδέλφων μας που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωση της 22/5/2013

2.     Μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο.

3.     Αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που σήμερα ισχύει. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.

4.     Τίθεται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων.

5.     Δυστυχώς η άποψη των συναδέλφων για το τι Φυσική διδάσκουμε και τι ζητούμε από τους μαθητές μας, οδηγεί τα παιδιά μακριά από την Φυσική και τις επιστήμες που έχουν σχέση με αυτή».



Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γκαρσόνια με πτυχίο


Αρχιτέκτονες-γκαρσόνια και  διεκδικητισμός...


Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Μ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ*

*   Επιστρέφω από τα πατρώα εδάφη της Ηπείρου, μετά από όμορφες Πασχαλινές διακοπές, κουβαλώντας δυο αντιφατικές εικόνες που προκαλούν θλίψη και προβληματισμό:

Εικόνα 1: Σε παραλίμνια καφετέρια στα Γιάννενα, μας σέρβιρε μια νεαρή, ευειδής, ευγενής, και σπινθηροβόλα σερβιτόρα. Πιάσαμε την κουβέντα: «Είσαι φοιτήτρια που εργάζεται τις διακοπές για το χαρτζιλίκι;» ρώτησε ένας της παρέας. «Όχι, είμαι άνεργη Αρχιτεκτόνισσα που εργάζεται για να ζήσει» αποκρίθηκε με πικρό χαμόγελο. Μείναμε άφωνοι. «Μην εκπλήσσεστε. Και η συνάδελφος στην επόμενη καφετέρια, Αρχιτεκτόνισσα είναι» είπε, και συνέχισε: «δεν ξέρετε ότι επτά στους δέκα νέους Αρχιτέκτονες είναι άνεργοι; Δεν έχετε ακούσει ότι καραβάνια από εμάς ξενιτεύονται για επαγγελματική αποκατάσταση στη Γερμανία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τον Αραβικό κόσμο, και την Αφρική; Έχω κάνει και εγώ αιτήσεις προς ανατολάς, δυσμάς και νότο, και ελπίζω να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του πτυχίου  και την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Όσοι από τους νέους συναδέλφους μένουν εδώ  υποαπασχολούνται και κακοπληρώνονται, ή παίρνουν κάποιο μεταπτυχιακό, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσει για την ανεύρεση εργασίας. Οι καλές εποχές τελείωσαν για το επάγγελμά μας».

Εικόνα 2: Στην τοπική τηλεόραση, σοβαροφανείς, περισπούδαστοι, «μαχητικοί» ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, αξιωματούχοι του πανεπιστημίου, κυβερνητικοί βουλευτές, δήμαρχοι, όλοι λίγο ή καθόλου σχετικοί με τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πανεπιστημίου, απαιτούσαν, μετά από «συνεδρίαση»,  από το Υπουργείο Παιδείας την έναρξη λειτουργίας Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!
Δεν στήριζαν την απαίτηση με βάση κάποια μελέτη που  αναδείκνυε την αναγκαιότητα  λειτουργίας μιας ακόμα Αρχιτεκτονικής Σχολής στη χώρα (διαθέτουμε ήδη έξι Αρχιτεκτονικές Σχολές, ζωή να ‘χουν!). Δεν φαίνεται να τους απασχολούσε το γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει τον κλάδο, ότι τα μεγάλα έργα που σποραδικά γίνονται ανατίθενται σε Αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού.
Δεν τους συγκινούσε το γεγονός ότι οι υπάρχουσες Αρχιτεκτονικές Σχολές παράγουν ήδη υπεραρκετούς πτυχιούχους  (κάθε χρόνο εισάγονται 550 περίπου φοιτητές!). 
Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το τεράστιο κόστος για την ανάπτυξη και  λειτουργία  Αρχιτεκτονικής Σχολής. Ποιός θα το πληρώσει; Το χρεοκοπημένο κράτος; 
Που θα εργασθούν οι απόφοιτοι; Γκαρσόνια σε καφετέριες ή αρχιτέκτονες στο εξωτερικό; 
Τίποτα από αυτά δεν έδειχνε να απασχολεί στα σοβαρά τους μακάριους ταγούς...
Γι αυτούς, τα αιτήματα δεν κοστίζουν, ο κρατικός κορβανάς είναι ανεξάντλητος, το κράτος είναι ο καλός πατερούλης που φέρνει δώρα…
Οι δύο εικόνες αντιπροσωπεύουν δύο συμπληρωματικές όψεις της Ελλάδας της χρεοκοπίας. Από τη μια η εμπειρία της οικονομικής κατάρρευσης, η αβεβαιότητα, και η απίστευτη σπατάλη ανθρώπινου ταλέντου. Από την άλλη, ο ξύλινος «θεσμικός» λόγος, ίδιος εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια, που «διεκδικεί» ιδιοτελώς δίχως αίσθηση ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, που μάχεται για βραχυπρόθεσμα και μη βιώσιμα τοπικά ή συντεχνιακά οφέλη, δίχως όραμα και στρατηγική – ένας λόγος που το μόνο που έμαθε είναι να απαιτεί και να υπόσχεται, όχι να οικοδομεί με υπομονή, φαντασία, και σκληρές επιλογές.  
Είμαι βέβαιος ότι κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα περίμενε από τους πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς ένα πιο πειστικό και τεκμηριωμένο λόγο.  Λόγο που να στηρίζεται σε μελέτες αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, και όχι λόγο δημαγωγικό, κενού περιεχομένου, που απευθύνεται λαϊκιστικά σε αυτούς που θέλουν  να γεμίσουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα, κενές θέσεις εστιατορίων, ή να βολέψουν φίλους και συγγενείς σε θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. 
Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την εμπειρία της χρεοκοπίας είναι η ανάγκη να ξεφύγουμε από τον τοπικιστικό ή συντεχνιακό διεκδικητισμό. Μόνο τότε θα κάνουμε ορθολογικές επιλογές οι οποίες θα οδηγούν σε μια ακμαία οικονομία που θα αξιοποιεί τα προσόντα των ανθρώπων της αντί να μετατρέπει τους αρχιτέκτονες σε γκαρσόνια και τους μηχανικούς σε ταξιτζήδες!
Ελπίζω και εύχομαι το Υπουργείο Παιδείας να μην εισακούσει αστήρικτες, οικονομικά καταστροφικές, επιπόλαιες προτάσεις. Πολιτικοί είναι όμως και αυτοί. Κόρακας - κοράκου μάτι δεν βγάζει…

* Το ενδιαφέρον άρθρο του γνωστού Γιαννιώτη Καθηγητή Ιατρικής κ. Χαράλ. Μ. Μουτσόπουλου, δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» προχθεσινής Κυριακής.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κανθαρέλες ή νερατζάκια ή κουστοβάρια .... γλυκό!


Μην σας φαίνεται παράξενο, γίνεται και το μανιτάρι γλυκό. 
Φυσικά μόνο το άγριο νεραντζάκι, ο κανθαρίσκος.
Αυτές τις μέρες γέμισαν τα δάση μας από τα χρυσοκίτρινα μανιταράκια μας.

Τα μαζέψαμε στα καλάθια μας , τα καθαρίσαμε από τα φύλλα και τα χώματα και τα μεταφέραμε στην κουζίνα μας!

Υλικά: 1/2 κιλού μανιτάρια του βουνού νερατζάκια ( κανθαρίσκοι-κιτρινούσκες)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 λεμόνι-μια βανίλια για άρωμα

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε κατά προτίμηση τα πιο μικρά νεραντζάκια τα καθαρίζουμε και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά .
Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει λίγο το νερό.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά και πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για να δέσουμε το σιρόπι. Όσο διαρκεί ο βρασμός ξαφρίζουμε το γλυκό με μία τρυπητή κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια

Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.

Μικρό μυστικό:
Αντί για άρωμα βανίλιας μπορούμε 2 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο να ρίξουμε στο γλυκό 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ( μοσχομολόχα)