Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα δυο ξαδέρφια: Ο γαλάζιος Σίμος και ο πράσινος Συμεών.


Δύο ξένοι εξάδελφοι στην ίδια κυβέρνηση
Αν ήξεραν ότι θα γίνουν και οι δύο πολιτικοί, από την κολυμβήθρα οι νονοί θα ήταν πιο ευρηματικοί με τα ονόματά τους.

Ερήμην του... ο παππούς Συμεών έφερε διχασμό με το όνομά του, στον Σίμο και στον Συμεών Κεδίκογλου, που σήμερα είναι τα δύο πρωτοξάδελφα της κυβέρνησης. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος
ο Σίμος (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου)
και
υφυπουργός Παιδείας ο Συμεών (γιός του Αγγελου και ανιψιός του Β. Κεδίκογλου).
Οι δύο πολιτικοί μπορεί είναι παιδιά αδελφών, αλλά συγχρόνως είναι και... ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.
Η κλωστή έσπασε για τα αδέλφια Βασίλη και Αγγελο, όταν στις εκλογές του 2007, που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ο Συμεών, αποκάλεσε δημόσια «προδότη» τον θείο του και πατέρα του Σίμου.
Ο χαρακτηρισμός στον θείο απεδόθη για να τονιστεί, υποτίθεται, η διαφορά αυτών που έφυγαν από το κόμμα και του ιδίου που επιμένει πιστός στα ιδανικά του!
Ο Συμεών αν και -όπως λέγεται- πολλάκις ωφελημένος από το «υπουργιλίκι» του θείου του, ουδέποτε αναγνώρισε αυτή τη βοήθεια, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το σίριαλ «Κεδίκογλου εναντίον Κεδίκογλου». Ο ίδιος αναφέρεται ότι εισήχθη στα ΑΕΙ δίχως εξετάσεις, αξιοποιώντας «φωτογραφική διάταξη» που πέρασε ο θείος του, όντας υπουργός, για ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (λέγεται ότι η τροπολογία αφορούσε παιδιά με αιματολογικές ασθένειες). Με το ίδιο σκεπτικό, φέρεται να μην υπηρέτησε και στον στρατό.

Με τη βοήθεια του Βασίλη, ο αδελφός του Αγγελος, στρατηγός, επανήλθε τρεις φορές στο στράτευμα, από όπου είχε αποπεμφθεί.
Ακόμη και οι δεσμοί αίματος όμως αλλάζουν, και έτσι σήμερα τα δυο ξαδέλφια δεν έχουν καμιά επαφή ο ένας με τον άλλον. Και δεν είναι τα κόμματα που τους χωρίζουν. Μάλιστα προσφάτως, ο Συμεών κατήγγειλε δημόσια τον εξάδελφό του ότι τον είχε «κομμένο» από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ζητώντας την παραίτησή του...
Η ελληνική παραδοσιακή συνήθεια της ονοματοδοσίας, σε όλα ανεξαιρέτως τα εγγόνια, του ονόματος του πατριάρχη της οικογένειας, ταιριάζει τελικώς μόνο στους κοινούς θνητούς και όχι σε πολιτικές οικογένειες! Γιατί δεν είναι και λίγο να κατεβαίνεις υποψήφιος στον ίδιο νομό με το ίδιο ονοματεπώνυμο και να είσαι της ίδιας οικογένειας.

Το μπέρδεμα
Αν και ο ένας «γαλάζιος», ο άλλος «πράσινος», οι μπελάδες ήταν πολλοί και τα μπερδέματα μεγάλα για τους ψηφοφόρους της Εύβοιας. «Θα λέμε στον κόσμο: ψηφίστε Σίμο Κεδίκογλου και δεν θα ξέρουν ποιον να ψηφίσουν. Καλά που δεν είναι και στο ίδιο κόμμα», διαμαρτύρονται, συνήθως προεκλογικά, οι συνεργάτες τους!
Κάπως έτσι η ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειας Κεδίκογλου, που άρχισε με τα αδέλφια Βασίλη και Αγγελο, συνεχίζεται με τα πρώτα συνονόματα εξαδέλφια. Το πράσινο που φορούσαν οι πατεράδες, αφού ο Βασίλης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα υπουργός του κι ο Αγγελος αντιστράτηγος στα τεθωρακισμένα και από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ανδρέα Παπανδρέου, το... αποκήρυξε ο πρωτότοκος Σίμος Κεδίκογλου που διάλεξε τη ΝΔ. Από την άλλη, ο Συμεών ακολούθησε την πολιτική παράδοση της οικογένειας και πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ.
Τα δυο ξαδέρφια έχουν ηλικιακή διαφορά ακριβώς 10 ετών, αφού ο Σίμος γεννήθηκε το 1963 και ο Συμεών το 1973 και έχουν ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδρομή.
Ο Σίμος σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πετροχημικό Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και Διεθνείς σχέσεις στο Παρίσι, αλλά και Δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Εχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο, κληρονομιά από τον πατέρα του Βασίλη, που έχει αφήσει εποχή στην πολιτική ιστορία με τους περίφημους καβγάδες του.
Ο Συμεών, από την άλλη, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δερματολόγος. Εξελέγη βουλευτής Εύβοιας (ΠΑΣΟΚ) στις εκλογές του 2009 και 2012 και είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος.

Ο «εκρηκτικός» πατέρας και... θείος

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και δύο φορές διαγραμμένος
Η οξυμμένη αντιπαλότητα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η ανεξαρτητοποίησή του από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ, η κάθοδος του υιού Σίμου με τη ΝΔ και η είσοδος του ανιψιού Συμεών στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, σημάδεψαν το βιογραφικό του... τσαμπουκά Βασίλη Κεδίκογλου.
Οι κόντρες του με τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο υπήρξαν παροιμιώδεις.
Ο Β. Κεδίκογλου γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας το 1932. Χρόνια αργότερα ερωτεύθηκε τη Βενετσιάνα Διαμαντοπούλου, με την οποία απέκτησε τα αγόρια του (Σιμο-Γιώργο) και μια κόρη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.
Υστερα από μια κορυφαία υπουργική διαδρομή, το 1992 ο Ανδρέας Παπανδρέου τον διέγραψε από το κόμμα μαζί με άλλους δύο βουλευτές. O ίδιος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Εναν χρόνο μετά, ο Ανδρέας τον συμπεριέλαβε ξανά στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας και επανεξελέγη βουλευτής. Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, το 2000, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ οριστικά.

Χτύπημα εκ των έσω
Ο Σίμος στη συνέχεια αξιοποιώντας το έργο του Βασίλη Κεδίκογλου, κατέβηκε με τη ΝΔ και ήρθε πρώτος σε ψήφους βουλευτής στην Εύβοια, ξεπερνώντας ακόμη και τους παραδοσιακούς του χώρου με άνεση.
Λίγο μετά, να σου κι ο ξάδελφος «έσκασε μύτη». Η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει και έναν άλλον Συμεών στο νησί, θεωρήθηκε ότι έγινε για να χτυπηθεί ο Σίμος.
Κυρίαρχη αντίληψη του Συμεών ήταν ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν ανέκαθεν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον Σίμο και τον θείο του, που άλλαξαν στρατόπεδο. Από τότε και ύστερα, λέγεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών διερράγησαν.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι και οι δύο Κεδίκογλου μαζεύουν όλο το... χαρτί στην Εύβοια παίρνοντας κάθε φορά περισσότερες από 40.000 ψήφους. Φαίνεται καθαρά, πως το όνομα μετράει!
ΠΗΓΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ στο ΕΘΝΟΣ  


Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η Σκάλα στη Λίμνη τις δεκαετίες του '50 του '60.


Δεκαετίες του ’50 του ΄60, ένας άλλος κόσμος οριστικά σωπασμένος. Σπίτια χαμηλά, βάρκες ταπεινά αποτελεσματικές, δυο αυτοκίνητα που ο φακός μερίμνησε να τα μετατοπίσει στο βάθος, χαμογελαστοί οι ψαράδες της λίμνης των Ιωαννίνων, δίχτυα απλωμένα στην αποβάθρα, ανοιχτός ορίζοντας – εύγλωττα τεκμήρια της ελυτικής «λίγης Ελλάδας που μας απόμεινε». Τόπος και κόσμος κατοικημένοι από την οικονομία και την απλότητα, πριν από την υπερβολή, πριν από τη μέθη των «αναγκών» που αδιάκοπα γεννάει ο καταναλωτισμός μας

Φωτογραφία: Άγγελος Καλογερίδης (Αφιέρωμα των «Επτά Ημερών» στα Ιωάννινα)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τα πολλά τα μυστικά έφαγαν και τον Αλή πασά



(Τριανταφυλλόπουλος Ευθύμιος του Κωνσταντίνου και της Ευγενίας)

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τελειώνει ο χρόνος του Ταγίπ;





Κάψτε τώρα που φυσάει,  το μπουρδέλο το σεράϊ

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα ΝΕΑ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η Τουρκία ζει το δικό της Μάη του 68;


Τα γεγονότα στην Τουρκία «θυμίζουν περισσότερο τον γαλλικό Μάη του ΄68», παρά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την «Αραβική Άνοιξη»,
υποστηρίζει ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης «Καντίρ Χας» Δημήτρης Τριανταφύλλου.

«Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες στην Τουρκία με τον αραβικό κόσμο. Είναι μια δημοκρατική χώρα, όπου εκλέγεται μια κυβέρνηση κάθε τέσσερα χρόνια και στα μεγάλα αστικά κέντρα τουλάχιστον κατακτά έδαφος ο δυτικός τρόπος ζωής. Περισσότερο έχει να κάνει με μια αμφισβήτηση, μια κρίση ταυτότητας, καθώς είναι μια χώρα με πολλές συχνά αντιφατικές ταυτότητες. Η γενιά που εξεγείρεται είναι μια νέα γενιά, που ενημερώνεται μέσα από το διαδίκτυο, είχε μικρή έως καθόλου σχέση με την πολιτική αλλά με αποστροφή προς τον συντηρητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες ευμάρειας. Ουσιαστικά δηλώνουν ότι δεν είναι πρόθυμοι να 'ανταλλάξουν' τη δυνατότητα να αγοράζουν, να ταξιδεύουν, να ζουν καλύτερα, με υποχωρήσεις σε ζητήματα δημοκρατίας και κοινωνικών δικαιωμάτων» υπογραμμίζει.

Ο κ. Τριανταφύλλου είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γενικός διευθυντής του ΔΙΚΕΜΕΠ και υποδιευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο πανεπιστήμιο "Καντίρ Χας" της Κωνσταντινούπολης.

Κρίση ταυτότητας της κοινωνίας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι ο χρόνος εκδήλωσης των διαδηλώσεων μπορεί να μην ήταν αναμενόμενος, αλλά ήταν αναμενόμενη κάποια στιγμή η έκφραση αντίδρασης απέναντι σε συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με τον πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό της Τουρκίας, τις κρίσεις ταυτότητας της τουρκικής κοινωνίας, την αξεδιάλυτη αντίφαση ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και στη συντήρηση, σε συνδυασμό και με έναν έντονο προβληματισμό για «ηθικές» πτυχές της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

«Η Τουρκία από το 1952 ανήκει στο ΝΑΤΟ και είχε δυτικό προσανατολισμό. Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική εξωτερική πολιτική προσπαθεί να αναδείξει, ωστόσο, ένα άλλο πρότυπο μιας Τουρκίας ως αναδυόμενης περιφερειακής δύναμης που μπορεί να δρα και αυτόνομα και με έμφαση στη δυνατότητα επιρροής, μέσω της κοινής θρησκείας, στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό, σε μια χώρα με πολλές ήδη ταυτότητες, δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση για το πού δείχνει ότι θέλει πραγματικά να ανήκει» λέει ο κ. Τριανταφύλλου.

Ξεπερνούν το φόβο
 «Οι δυνάμεις της τουρκικής κοινωνίας που μεγάλωσαν με δυτική νοοτροπία -σημειώνει- δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω και δεν σχετίζεται αυτό με επιστροφή στο παλιό κοσμικό καθεστώς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσως να προσπαθούν αλλά δε φαίνεται να έχουν επιρροή στους διαδηλωτές που δικτυώνονται από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τους δικούς τους ηγέτες μέσα από τις συγκεντρώσεις τους. Δεν θέτουν θέμα ανατροπής του συστήματος, αλλά δημοκρατικής και φιλελεύθερης λειτουργίας. Υπάρχει ένα τμήμα της τουρκικής κοινωνίας για παράδειγμα που για πρώτη φορά ξεπερνά το φόβο και εκδηλώνεται και δεν είναι σε θέση να ανεχθεί μια σειρά από αυταρχικές πρακτικές και νομοσχέδια με στοιχεία συντηρητισμού, όπως π.χ. να μην φιλάει κανείς το σύντροφο του στο μετρό, ή την απαγόρευση του αλκοόλ σε συγκεκριμένες ζώνες και περιοχές της χώρας.

Αυτά ενοχλούν την κοσμική αστική τάξη της χώρας, ασχέτως κι αν είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος. Αφορμή ήταν μόνο το τελευταίο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πάρκου στο Ταξίμ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και τα πράγματα εντάθηκαν περισσότερο μετά τον βίαιο τρόπο καταστολής της πρώτης διαδήλωσης, τα ξημερώματα της Παρασκευής».

Πρωταγωνιστής η νεολαία
 Οπως λέει ο κ. Τριανταφύλλου, η επίδραση των αιτημάτων των διαδηλώσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη νεολαία και στα πανεπιστήμια και, μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοί του, πανεπιστημιακοί στηρίζουν τους φοιτητές και τους νέους στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι είναι μάλλον ανύπαρκτη η πιθανότητα να υπάρχει «ξένος δάκτυλος» ή να υπάρξει «εξαγωγή της κρίσης», καθώς θεωρεί ότι είναι καθαρά εσωτερικά τα αίτια και αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η λύση τους, που έχει τα μέσα να τα αντιμετωπίσει, αφού τα αιτήματα δεν σχετίζονται με ριζική αμφισβήτηση και ρήξη, αλλά με τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα βρει τη λύση. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με εύσχημο τρόπο να κάνει πίσω, χωρίς να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της. Στην Κωνσταντινούπολη, ήδη παρατηρείται μια ύφεση, η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων έχει κοπάσει από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χθες συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Παρ' ότι το κλίμα είναι έντονο σε άλλες πόλεις, π.χ. στην Αγκυρα, θεωρώ ότι η Κωνσταντινούπολη είναι το κέντρο που θα καθορίσει την πορεία των εξελίξεων» καταλήγει ο κ. Τριανταφύλλου.

 ………………………………………………………………..
-         Δεν μπορώ να καταλάβω πως ξεσηκώθηκαν
-         Εμείς φταίμε. Όλους τους καναπέδες και τα σήριαλ τα στείλαμε στην Ελλάδα, δεν κρατήσαμε τίποτα για εμάς



Ησυχία γείτονα! Ο Σουλεϊμάν αρχίζει!



Εσύ Αλλάχ, εγώ Χριστό
Αλλά και οι δυό μας ΜΑΤ και ΜΑΤ


Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε χθες με γραπτή του ανακοίνωση ο νομπελίστας τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, σπάζοντας όπως του ζητούσαν από ημέρες πολλές φωνές μέσω των κοινωνικών δικτύων τη σιωπή του.
Ο Παμούκ ξεκινά την ανακοίνωσή του με μια ανάμνηση που έχει καταγράψει και στο βιβλίο «Ιστανμπούλ»: όταν ο Δήμος αποφάσισε να κόψει μια καρυδιά που υπήρχε στη γειτονιά όπου μεγάλωσε στο Νισάντασι, η οικογένειά του πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ δίπλα της - και αυτό κάπως την ένωσε.
Η Ταξίμ, γράφει ο Παμούκ, είναι η καρυδιά της Κωνσταντινούπολης και πρέπει να προστατευτεί.
Ο ίδιος επισημαίνει επίσης πως τη δεκαετία του 1970 παρέστη σε συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ.
«Τη φετινή Πρωτομαγιά η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις. Από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να μετατρέψει το πάρκο Γκεζί σε κοινό εμπορικό κέντρο».
Ολα αυτά χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι της πόλης, γεγονός απαράδεκτο, επισημαίνει ο διάσημος συγγραφέας: «Το να βλέπω ανθρώπους να μην εγκαταλείπουν τις αναμνήσεις τους, ούτε και το δικαίωμά τους να κάνουν μια πολιτική διαμαρτυρία, μου δίνει ελπίδα».


Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μπροστά βαδίζει ο Σουλεϊμάν στην πλατεία Ταξίμ



πλατεια ταξιμ τουρκια from pefkounar

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό
Πάνω από 900 συλλήψεις, δεκάδες οι τραυματίες στις τουρκικές διαδηλώσεις

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών           
Στη δημοσιότητα δόθηκε ο επίσημος απολογισμός των μαζικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

Για 79 τραυματίες μιλά το υπουργείο, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μουάμερ Γκιλέρ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί.

Ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ άλλοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τα ξημερώματα επικρατούσε ηρεμία με πολλούς διαδηλωτές να συγκεντρώνονται γύρω από φωτιές και άλλους να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, εξαιτίας της βροχής.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, όταν στη διάρκεια της νύχτας αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη των συγκρούσεων το απόγευμα και το βράδυ.

ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Βέρα Λούκας δήλωσε ότι οι ειρηνικές λαϊκές διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής έκφρασης. «Περιμένουμε από τις Αρχές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» τόνισε.

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία


Μακρά η νύχτα
Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία


Μορφή γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν λαμβάνουν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία νεκρή. Σκληρές οδομαχίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης «πνίγηκε» στα χημικά και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αργά το απόγευμα επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα και σύντομα επεκτάθηκαν στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Παρέμβαση ΕΕ, ζητά σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Hashtag στο Twitter #occupygezi #direngeziparki #occupytaksim

Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης μετράπηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε πεδίο μάχης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία «έπνιξε» το ιστορικό κέντρο στα δακρυγόνα και, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».


Σύγχυση με τον αριθμό των τραυματιών
 Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι τραυματίες είναι 12. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους ακόμη και από 400 τραυματίες. Στα μηνύματα που στέλνουν στο από 200. Σύμφωνα ωστόσο με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από πηγές των διαδηλωτών, υπάρχουν 4 νεκροί, ενώ δύο από τους διαδηλωτές έχασαν τα μάτια τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας με  πλαστικές σφαίρες.

Αργά το βράδυ, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά όχι από επίσημα μέσα που καταγγέλλονται ότι υποβάθμισαν τα γεγονότα, αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Επιπλέον, περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ανάμεσά τους μία Τουρκάλα διαδηλώτρια λιβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η 34χρονη γυναίκα (για την οποία υπήρξαν αρχικώς πληροφορίες ότι επρόκειτο για Αιγύπτια τουρίστρια) υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο Reuters ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα κάνιστρο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Ένα από τα αξιοσημείωτα τωνδιαδηλώσεων είναι ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ κατέβηκαν σε κοινό μέτωπο στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.

Επεισόδια και στην Άγκυρα

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν το απόγευμα και στην τουρκική πρωτεύουσα με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ξανά χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχαν προγραμματίσει διαμαρτυρία κατά των περιορισμών που επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο κυριάρχησαν τα συνθήματα «Αντίσταση παντού» και «Παντού είναι Ταξίμ», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ασαφές από ποιον.

Τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Παρέμβαση και από ΕΕ 
Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Συγκινητική ανταπόκριση από τα ελληνικά social media
Οι Τούρκοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να οργανωθούν. Παράλληλα, ζητούν βοήθεια από όλους τους ακτιβιστές των ξένων χωρών, να σταθούν στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες πόλεις παρακολουθούν από κοντά και οι έλληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές της Τουρκίας

Καταστολή, συγκρούσεις, τραυματίες
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής για δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Mετά την επέμβαση ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις, ενώ μία σκαλωσιά κατέρρευσε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έως το μεσημέρι είχαν ακολουθήσει άλλες δύο αστυνομικές επεμβάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες ακόμη και με φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει με όχημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασε σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τη βροχή των χημικών.

Όλο και περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν σταδιακά στην περιοχή με την κατάληψη του πάρκου Γκεζί να εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της ισλαμικών καταβολών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κωνσταντινούπολη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης και την Πρωτομαγιά με συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Διαδηλώσεις έχουν λάβει, επίσης, χώρα κατά της κυβερνητικής στάσης στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ και των φιλιών δημοσίως που ξεσηκώνουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για την εφαρμογή ισλαμικής ατζέντας.

Στο πλευρά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί βρέθηκαν μέλη και βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης και δεκάδων οργανώσεων.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Σάλο προκάλεσε, ταυτόχρονα, σχόλιο του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σιρίν Ουνάλ στο twitter ότι «προφανώς κάποιοι χρειάζονται αέριο». Και ήλθε να συμπληρώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πως «εάν μένετε εκεί [στην πλατεία Ταξίμ] ελπίζω να έχετε μια καλή ημέρα, πρέπει να υπάρχει υπακοή στο σύστημα». Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μήνυση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαμηνύει την Πέμπτη ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.
  




...................................................................
O «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», κατά κόσμον Χαλίτ Εργκέντς, βρέθηκε και σήμερα στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.
Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε μέσω Twitter ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός απεικονίζεται στην πρώτη γραμμή μαζί με πολίτες που κρατούνται χέρι-χέρι, φωνάζοντας συνθήματα κατά της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Εργκέντς απαθανατίστηκε συντροφιά με τη σύζυγό του, Μπεργκιουζάρ Κορέλ, να φορούν στο πρόσωπο φουλάρια για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, ενώ συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Η μουσική του Αντώνη από το Μαουτχάουζεν του Θεοδωράκη (στίχοι Καμπανέλη) αποτελεί τον ύμνο της εργατικής πρωτομαγιάς των συνδικάτων στην Τουρκία