Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Αντί για τσικουδιές δακρυγόνα. Τι θα γένει τελικά;


Ένταση επικράτησε και πάλι το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ αγροτών από την Κρήτη και αστυνομικών. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ακόμη και την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου συνομιλούσε με αγρότες. Οργισμένοι οι αγρότες από την αντιμετώπισή τους. Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη.
Μικροσυμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών σημειώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πρωί της Τρίτης, ωστόσο η κατάσταση κλιμακώθηκε την ώρα που έφθασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εν μέσω δακρυγόνων, ο Γ.Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει απέναντι στους αγρότες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποχωρήσει, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Έντονη αντίδραση αναμένεται από το ΠΑΣΟΚ, που αυτήν την ώρα συνεδριάζει σε ανώτατο επίπεδο.
Τον Γ.Παπανδρέου συνόδευε ο νομάρχης Πειραιά Γ.Μίχας, ο οποίος σχεδόν κατέρρευσε εν μέσω των χημικών. Ο κ. Μίχας κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας.
Νωρίτερα, οι αγρότες είχαν ζητήσει να συναντήσουν εκπροσώπους κομμάτων και δήλωναν ότι θα αποχωρήσουν από το λιμάνι το βράδυ, ενώ η αρχική σκέψη να πραγματοποιήσουν πορεία πεζή στη Βουλή απορρίφθηκε, για το φόβο επεισοδίων.
Εξοργισμένοι δηλώνουν οι αγρότες από τη στάση της κυβέρνησης, ενώ ξεσηκώνεται η Κρήτη.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη
Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν κι άλλοι αγρότες από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ενισχύσουν τους περίπου 1.000 συναδέλφους τους. Περίπου 100 αγρότες έφθασαν με το πλοίο Φαιστός, το οποίο απέπλευσε πριν από την προγραμματισμένη ώρα, αφήνοντας έξω πολύ περισσότερους αγρότες που σκόπευαν να φθάσουν στον Πειραιά.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Ηράκλειο και Χανιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια εις βάρος των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά.
Το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο παραμένει υπό κατάληψη από χθες, Δευτέρα. Μπλόκο έχει στηθεί από χθες στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών.
Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες στα Χανιά, αποκλεισμένη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και κλειστές παραμένουν όλες οι υπηρεσίες των δήμων του νομού Χανίων.
Ακόμη, σε ένδειξη συμπαράστασης από τις 12:00 έως τις 16:00 οι οδηγοί ταξί στα Χανιά τραβούν χειρόφρενο.
Κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη από τις 06:00 έως τις 10:00 τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων.

Περιμένοντας τον Χατζηγάκη
Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομίας Θ.Μπούρα, χθες, οι αγρότες από την Κρήτη επέμειναν για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη, ο οποίος έως και την Τετάρτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησής του την Τετάρτη με την αρμόδια, για την αγροτική πολιτική επίτροπο, Μάριον Φίσερ Μπόελ.
Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε σειρά υπηρεσιακών συσκέψεων με στελέχη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χατζηγάκης επρόκειτο να συναντηθεί με την Κύπρια επίτροπο Αντρούλα Βασιλείου, ωστόσο το ραντεβού δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω ανειλημμένων της υποχρεώσεων της επιτρόπου.Οι επαφές του Σ.Χατζηγάκη συνεχίζονται την Τρίτη με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την «πλήρη έλλειψη ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την Κρήτη» κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος. Σχετικά με τα επεισόδια στο λιμάνι, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «ενώ ο κρητικός λαός διακρίνεται για τη απεριόριστη φιλοξενία του, η κυβέρνηση υποδέχθηκε τους κρητικούς αγρότες που ήρθαν να κάνουν μια ειρηνική συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα με ΜΑΤ, βία και δακρυγόνα».
Εν τω μεταξύ, παραμένει το μπλόκο στον Προμαχώνα, που δεν έχει ανοίξει καθόλου για περισσότερες από 24ώρες. Τους αγρότες στον Προμαχώνα θα επισκεφθεί εντός της ημέρας ο Αλ.Αλαβάνος. Οι αγρότες θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Newsroom ΔΟΛ




Η διαδήλωση τρακτέρ στην Αθήνα δεν είναι ζήτημα ελευθερίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την αντιμετώπιση των αγροτών της Κρήτης.
Να ζητήσει συγγνώμη από τους Κρητικούς αγρότες προέτρεψε τον πρωθυπουργό ο Αλ.Αλαβάνος.

«Η θέση μας» είπε ο κ. Καραμανλής «είναι ξεκάθαρη. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και να αμφισβητεί και να διεκδικεί. Εικόνες αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με διαδηλωτές δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση. Έχει όμως υποχρεώσεις η Πολιτεία απέναντι σ' όλους τους πολίτες, στο σύνολο των πολιτών».
Αναρωτήθηκε, δε, γιατί ο Συνασπισμός, εάν πιστεύει στο διάλογο, κάνει ό,τι είναι δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον υπονομεύσει.
«Γιατί αρνείται το διάλογο για το Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα για παράδειγμα; Γιατί άραγε θα πρέπει να υπάρχουν τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους της Αθήνας, για να γίνει διάλογος στα αγροτικά ζητήματα;» είπε.
Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι άσκηση δικαιώματος η κατάφωρη παραβίαση των νόμων: «Δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής και συγκρουσιακών καταστάσεων. Δεν ωφελούνται οι αγρότες με πρακτικές που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία.
» Δεν μπορεί λοιπόν ούτε ο ΣΥΝ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας άλλος να υποστηρίζουν ότι είναι 'ζήτημα ελευθερίας' η διαδήλωση τρακτέρ στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κάνει λάθος η αντιπολίτευση εάν νομίζει ότι μπορεί να καπηλευτεί έτσι τους αγώνες των αγροτών».
Αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστη ο αγροτικός τομέας είπε ότι οι αποζημιώσεις «δεν χορηγούνται με γεωγραφικά κριτήρια», καθώς και ότι στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα προϊόντα της Κρήτης.
Επισήμανε ακόμα ότι τα έργα, που έγιναν στην τελευταία τετραετία στην Κρήτη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που έγιναν την άμεσα προηγούμενη περίοδο και ότι η ανεργία είναι σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμη, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην παραπληροφόρηση, την άρνηση, την ισοπέδωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις [..] Κάποιοι έκαναν την άρνηση μόνιμη πρακτική τους».

Αλαβάνος: Να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός
Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος μίλησε για πρακτική της κυβέρνησης που προσέβαλε την ευαισθησία του κρητικού λαού, καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει «συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει τρωθεί στο φιλότιμό του».
«Γιατί τους αντιμετωπίσατε με χημικά και βία» ρώτησε τον κ. Καραμανλή και απάντησε: «Γιατί ξύπνησαν τα γονίδια της παράταξής σας, που έβλεπε πάντα την Κρήτη ως μία από τις μαχόμενες εστίες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ενάντια στο μοναρχισμό, ενάντια στις δικτατορίες, ενάντια στο αυταρχισμό, γιατί θέλατε να δώστε ένα μάθημα στους αγρότες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: