Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μέρες γιασεμιού και στην Αίγυπτο


Πυροβολισμοί και συγκρούσεις
Τανκ στους δρόμους της Αιγύπτου, στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και το Σουέζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ και μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής, παραμένουν στους δρόμους στο Κάιρο και το Σουέζ.

Στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες άτομα προσπαθούν να εισβάλλουν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Τανκ κατέβηκαν στους δρόμους και του Σουέζ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα στρατιωτικά οχήματα και προσπάθησαν να μιλήσουν με τους στρατιώτες, οι οποίοι τους έδιωξαν.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σε ένα στρατιωτικό όχημα είχαν σκαρφαλώσει τουλάχιστον 25 διαδηλωτές. Κατά των διαδηλωτών που ανέβηκαν στα τανκς άνοιξαν πυρ στρατιώτες, σύμφωνα με κατοίκους.

Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος.

Mε εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Νωρίτερα, είχε επιβληθεί απαγόρευση στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης.

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να μπει τέλος στα 30 χρόνια κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα «τέλος η δικτατορία» και «κάτω ο Μουμπάρακ».

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και δεκάδες τραυματίες.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως Αιγύπτιοι περιφέρουν στους δρόμους του Σουέζ τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς και στις πόλεις Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους, το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες. Διαδηλωτές ποδοπάτησαν αφίσες του Χόσνι Μουμπάρακ, σε μία σπάνια πράξη ανυπακοής στην Αίγυπτο.

Ορισμένοι φώναζαν ζητώντας τη βοήθεια του στρατού. «Πού είναι ο στρατός; Ελάτε να δείτε τι μας κάνει η αστυνομία. Θέλουμε το στρατό» φώναζαν διαδηλωτές σε μία περιοχή του κεντρικού Καΐρου πριν βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι
Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης
Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «κάτω ο Μουμπάρακ» και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του πλήθους. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξυλοκόπησαν με γκλομπ διαδηλωτές, οι οποίοι περικύκλωσαν τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι για να τον προστατεύσουν.

Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Ελ-Μπαραντέι συνελήφθη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε. Φέρεται να εμποδίστηκε από την αστυνομία να αποχωρήσει από περιοχή στο Κάιρο, όπου είχε ξεσπάσει βία.

Λίγο αργότερα ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με τους διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση στο Κάιρο.

Η επόμενη εξέλιξη ήταν να τεθεί ο Νομπελίστας Ειρήνης σε κατ' οίκον περιορισμοί. Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από την κατοικία του στο Κάιρο και τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να εξέλθει, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: