Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Θα σε σιάσω εγώ, είπε ο Δίας όταν άκσε το "πρήσω πόλιν"!


Τα αρχαία ελληνικά σε συνδυασμό με ηπειρώτικα από αφήγηση παλιού φιλόλογου σε τάξη τωρινών συνταξιούχων (το ήκσα χτες σε πούλμαν εκδρομής από  τότε μαθητές αυτήκοες μάρτυρες εκείνης της αφήγησης)

Ανέβηκε ο  Καπανεύς στα τείχη και γεμάτος έπαρση βροντοφώναξε: 
Πρήσω πόλιν!
Τ’ άκσε ο Δίας και λέει:
Τι λες αυτού παλιοκερατά  ότι πρήσεις πόλιν, μ’ ρώτσες εμένα; 
Θα σε σιάξω εγώ!
Μικρέ – παραγγειλε στον βοηθό του- πιάσε έναν!
Με μεγάλη ευστοχία ο Δίας κεραυνοβόλησε τον Καπανέα  που έπσε απ’ τα τείχη σαν παλιοπατσιάς!


Ο Καπανέας (αρχαία Καπανεύς) ήταν Αργείος ήρωας στην Ελληνική Μυθολογία γιος του Ιππονόου και της Αστυνόμης και εκ μητρός ανεψιός του Αδράστου, ένας από τους ανδρειότερους και τολμηρότερους από τους ήρωες των Επτά επί Θήβας.
Όταν κατέλαβε το παρά τις "Ηλεκτρίδες πύλες" μέρος του τείχους αναρριχήθηκε στις επάλξεις και στάθηκε εκεί υπερήφανα για τον άθλο του, ζήτησε δαυλό για να πυρπολήσει και να κάψει τη πόλη, ακόμη και παρά "την θέληση των θεών" όπως βροντοφώναζε ο ίδιος.
Τότε ο Δίας τιμώρησε τον υπερόπτη ήρωα και ενόσω στέκονταν προκαλώντας στις επάλξεις να του φέρουν αναμμένο δαυλό τον κεραυνοβόλησε.
Από την παράδοση αυτή εμπνεύσθηκαν και οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί ποιητές και αρκετοί αντιπρόσωποι εικαστικών τεχνών ιδίως σε αγγειογραφίες που παριστούν τον ήρωα συνήθως πίπτοντα στα γόνατα κρατώντας με το ένα χέρι την ασπίδα και με το άλλο τον αυχένα του.

Ο σημερινός Καπανεύς δεν χρειάζεται να καταλάβει τα τείχη της πόλης (άρθρο στο ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: