Μην σας φαίνεται παράξενο, γίνεται και το μανιτάρι γλυκό.
Φυσικά μόνο το άγριο νεραντζάκι, ο κανθαρίσκος.
Αυτές τις μέρες γέμισαν τα δάση μας από τα χρυσοκίτρινα
μανιταράκια μας.
Τα μαζέψαμε στα καλάθια μας , τα καθαρίσαμε από τα φύλλα και
τα χώματα και τα μεταφέραμε στην κουζίνα μας!
Υλικά: 1/2 κιλού μανιτάρια του βουνού νερατζάκια (
κανθαρίσκοι-κιτρινούσκες)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 λεμόνι-μια βανίλια για άρωμα
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε κατά προτίμηση τα πιο μικρά νεραντζάκια τα
καθαρίζουμε και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά .
Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει λίγο το
νερό.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να
βράζει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά και πριν το
κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Την
επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για να δέσουμε το σιρόπι. Όσο διαρκεί ο βρασμός
ξαφρίζουμε το γλυκό με μία τρυπητή κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια
Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό με στραγγιστό γιαούρτι ή
παγωτό βανίλια.
Μικρό μυστικό:
Αντί για άρωμα βανίλιας μπορούμε 2 λεπτά πριν τελειώσει το
βράσιμο να ρίξουμε στο γλυκό 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ( μοσχομολόχα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου