Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Μια παλιά ιστορία (Πέτρος Αποστολίδης)

...Στυγνή και σχολαστική η συμπεριφορά των καθηγητών μας, σκληρή και η δική μας, και σ΄όποιον καθηγητή μας περνούσε τον σταυρώναμε κυριολεκτικά.
Ο καθηγητής μας των Φυσικών Λειβαδέας ρωτάει, ποιός από μας κάθεται κοντά στη λίμνη, να του φέρει ένα βάτραχο, θέλει να κάνει το πείραμα του Γαλβάνη. Αναλαβαίνει ο Βασίλης ο Λιούμπος. Λέμε στο Βασίλη να φέρει όχι ένα αλλά δέκα βατράχους, δεμένους όλους από το ένα πόδι. Τους αποθέτει πάνω στο γραφείο του.
-Ευχαριστώ, παιδάκι μου, και πάει να τους λύσει.
Λασκάρει όμως τη θηλιά και πηδάνε όλοι στο πάτωμα και τρυπώνουν κάτω από τα θρανία. Πάει το μάθημα, όλη την ωρα κυνηγούσαμε τους βατράχους.
Ήταν καλόψυχος ο γεροντάκος κι όποιος μαθητής τον ρωτούσε να του λύσει επιστημονικές ερωτήσεις, έπαιρνε άριστα για το ενδιαφέρον του. Ο συμμαθητής μας ο Σγούρος είχε κακούς βαθμούς και μας λέει μια μέρα:
-Πέστε μου, βρε παιδιά, να τον ρωτήσω κι εγώ κάτι, να πάρω κάνα καλό βαθμό.
-Για ρώτησέ τον: Αν τρυπήσουμε τη γή πέρα πέρα και ρίξουμ΄από δώ ένα λθάρ, που θα πάει;
Τον ρώτησε στο άλλο μάθημα.
Εδώ ο γεροντάκος σάστισε, οι γνώσεις του δεν τον βοηθούσαν. Κάνει τον θυμωμένο και του λέει:
- Όπου θέλει θα πάει, ωρέ, τι σε μέλλει εσένα;
Χάχανα και άλλο μηδέν ο Σγούρος....
(από το βιβλίο του Πέτρου Αποστολίδη <όσα θυμάμαι 1900-1969> Εκδόσεις Κέδρος 1983)
Ο Πέτρος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Καλουτά - Ζαγορίου της Ηπείρου. Τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή στα Γιάννινα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου απόκτησε την ειδικότητα του δερματολόγου- αφροδιοσιολόγου. Εργάστηκε στα Γιάννενα από το 1923 μέχρι το 1967.
Από το 1924 πήρε μέρος στους αγώνες της Αριστεράς, φυλακίστηκε και εξορίστηκε επανειλλημμένα. Το 1944 εκλέχτηκε Δήμαρχος στα Γιάννενα από τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία.

1 σχόλιο:

Stergios Nastopoulos είπε...

Γιός του Πέτρου Αποστολίδη είναι ο πασίγνωστος βιολονίστας και μαέστρος Τάτσης Αποστολίδης, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από την αξέχαστη 'Ολγα Μέντζιου, καθηγήτρια στο Θηλέων και στο Ωδείο στα Γιάννενα, η οποία μάταια προσπάθησε να με μάθει βιολί, καθότι παντελώς άμουσος