Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ομπάμα: You go AHEAD, να πεταχθώ στο Οσλο, να παραλάβω το βραβείο ειρήνης!


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε επίσημη τελετή που έγινε στο Όσλο στη Νορβηγία.
Η Επιτροπή επέλεξε τον αμερικανό πρόεδρο για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών" και "την εργασία του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα".
Ο Ομπάμα παρέλαβε το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο και δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η απονομή του Νόμπελ στον Ομπάμα διχάζει πάντως τον παγκόσμιο Τύπο.

Η Ουάσινγκτον Ποστ εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι απονεμήθηκε το βραβείο σ έναν πρόεδρο που δεν έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο στην εξουσία και δεν έχει επιδείξει καμιά μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή.

"Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει προκαλέσει η επιτροπή των Νόμπελ", γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση "πολιτική". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι υποψηφιότητες "έκλεισαν" μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ομπάμα.

Θετικά είδαν την απόφαση πολλές εφημερίδες της Ινδίας, της Ιαπωνίας και του μουσουλμανικού κόσμου. "Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει πλέον τη βαρειά αποστολή να αποσπάσει πειστικά αποτελέσματα", γράφει η Yomiuri Shimbun.

Εν τω μεταξύ, ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης, Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, από την Αργεντινή, ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα της προάσπισης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξέφρασε την Παρασκευή την έκπληξή του για τη βράβευση του Αμερικανού Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή μιας χώρας που διαπράττει "τις περισσότερες επιθέσεις στον κόσμο".

"Εκπλήσσομαι από την απονομή του βραβείου στον Ομπάμα, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της χώρας που διαπράττει τις περισσότερες επιθέσεις στον κόσμο και που επιβάλλει τα πράγματα από την άποψη του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, των πολέμων και των συγκρούσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

Ο Πέρες Εσκιβέλ δήλωσε πως ελπίζει ότι ο Ομπάμα "θα χρησιμοποιήσει το βραβείο στην υπηρεσία των λαών, για να επιλυθούν οι μεγάλες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και οι σοβαρές παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις χώρες αυτές".

Ο Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, που έχει διατελέσει κρατούμενος του καθεστώτος των στρατηγών στην Αργεντινή και είναι ιδρυτής της οργάνωσης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Υπηρεσία Ειρήνης και Δικαιοσύνης, έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1980. Τώρα είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.

Η Επιτροπή Νόμπελ έλαβε μια "βιαστική" απόφαση απονέμοντας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε το Ιράν, το οποίο όμως είπε ότι δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια επιλογή εάν οδηγήσει στην αλλαγή του προσανατολισμού της αμερικανικής πολιτικής.

"Αν η απονομή του βραβείου ενθαρρύνει την απόρριψη της πολεμοχαρούς και μονομερούς πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη δημιουργία μιας προσέγγισης βασισμένης στην ειρήνη, τότε δεν αντιτασσόμαστε", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Μοτακί πρόσθεσε ωστόσο πως η απόφαση της Επιτροπής Νόμπελ ελήφθη "με βιαστικό τρόπο" και πως το βραβείο είναι "πρόωρο".

Για τον ίδιον, θα ήταν πιο σκόπιμο να απονεμηθεί το βραβείο στον Ομπάμα όταν "τα αμερικανικά στρατεύματα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, το Ιράκ".
(Στο σκίτσο ο Ομπάμα - Ναπολέοντας στη διάβαση των Άλπεων)

3 σχόλια:

Μαριανα είπε...

Μάλλον είναι όντως πρόωρο το νόμπελ ειρήνης, όμως έχει δώσει και αυτός ο άνθρωπος τις μάχες τους. Ας μην τον μηδενίζουμε... όχι ακόμα τουλάχιστον.

Stergios Nastopoulos είπε...

E, Νόμπελ Ειρήνης πήρε και ο Κίσινγκερ. Τι να πούμε για τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, όταν ο Νόμπελ είναι ο εφευρέτης της Νιτρογλυκερίνης. Ας είναι... Το έκανε για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του.

Αρκουδπουρνάρ είπε...

@Μαριάνα... Ο Μπάρακ ξύπνησε στους λαούς μνήμες Κέννεντυ, αλλά η "ειρηνοποιός δράση" των ΗΠΑ είναι γνωστή. Στον "μαυρούλη" να δώσουμε περίοδο χάριτος μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό ιστολόγιο για την Τεχνη, τα Ταξίδια και τις Ιδέες
@Στέργιο ...Για το βραβείο ειρήνης είχαν προταθεί ο Στάλιν και ο Μουσολίνι, ακόμη και ο Χίτλερ το 1939 για 4 μέρες, σύμφωνα με τη βικιπέδια. Ευχαριστώ για το σκίτσο και την απόδοση του ιδιωματισμού.