Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Οι λίμνες Ιωαννίνων και Λαψίστας (του Γιάννη Παπαϊωάννου)

Ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Παπαϊωάννου
μας ξεναγεί με μεράκι στην Παμβώτιδα (Παν+βώτωρ) / βώτωρ=βοσκός=γελαδάρης και όχι όπως πίστευα από το (παν+βρώσκω). Συγκεντρωμένα στοιχεία θρύλοι, γεωλογία, ιστορία, αφηγήσεις.
Στοιχεία για όλα, για τα Γιάννινα την αρχαία Εύροια (ευ+ροή), τις πηγές της Ντραμπάτοβας, τις εστεβέλες, την χωνεύτρα της Μπινίκοβας που καταλήγει στα Τρίκαλα, πως χάνονταν τα πρόβατα του τσέλιγγα της Κατσικάς, τα χέλια που έρχοταν μέσω Καλαμά από το Γιβραλτάρ, κάτω από το Μιτσικέλι υπάρχει άλλη τόση λίμνη όπου καταφεύγουν τα ψάρια το Χειμώνα, το υπόγειο σπήλαιο που βρήκαν οι Γερμανοί στην κατοχή, κάτω από τη λίμνη και είπαν αν ήξεραν οι Γιαννιώτες που κάθονται θάφευγαν αυθημερόν, γιαυτό μάζεψαν τους Εβραίους των Γιαννίνων για να τους σώσουν.
Ο Ντουραχάν πασάς που πέρασε πάνω από τη παγωμένη λίμνη βράδυ, χωρίς να το ξέρει και έχτισε το κόνισμα κάτω από το μοναστήρι της Δουραχάνης.
Να προσθέσω ... την εικόνα με τα καϊκια με τα κόκκινα πανιά από το νησί προς τη λιμνοπούλα στην ταινία "Ο θίασος" του Αγγελόπουλου με το τραγούδι στα ανοιχτά του πέλαου με καρτέρεγαν με μπομπάρδες τρικάταρτες ....
Ένα πραγματικό πόνημα.
Μπράβο γιαννιώτη φίλε Γιάννη Παπαϊωάννου.
Περισσότερα στή . . . πλήρη διδακτορική διατριβή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: