Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Το κίνημα του Ναυτικού, η "ανταρσία" του Α/Τ ΒΕΛΟΥΣ τον Μάη του 1973, από έναν "κινηματία", τον τότε σημαιοφόρο Κωστή Γκορτζή.

Από το blog του ημίαιμου ένα ιστορικό ντοκουμέντο με πολλά σχόλια, ιστορικές φωτογραφίες, άγνωστα έγγραφα, μαρτυρίες από "πρώτο χέρι" από τον αντιναύαρχο (ε.α.), τότε σημαιοφόρο του Βέλους, κ. Κώστα Γκορτζή.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες, που διαβάζονται με κομένη ανάσα (όπως έγραψε ένας σχολιαστής). Το πλήρωμα του ΒΕΛΟΥΣ στο εξωτερικό. Συναντήσεις με σπουδαία πολιτικά πρόσωπα. Στις συζητήσεις αυτές ναι μεν αλλά..., απ' όλους. Ο τεως Βασιλεύς διηγείτο πως νίκησε στην ιστιοπλοϊα. Βιοπορισμός στην ξενητειά. Φιλεύσπλαχνη Κυρία. Δουλειά σε πετρελαιοφόρα, και σε καράβια του Νικ. Βενιζέλου. Σκέψεις και προετοιμασίες για άλλες αντιχουντικές ενέργειες στη Νίκαια της Γαλλίας. Επιστροφή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974. Φρουροί της μεταπολίτευσης. Το πότε θα κάνει ξαστεριά σε κρητικό-γρεβενιώτικα, και άλλα πολλά!
Το κίνημα του Ναυτικού που προδόθηκε και η φυγή του Βέλους στην Ιταλία το Μάη του 1973, απέδειξε ότι οι Χουνταίοι ήταν μόνοι τους, αλλά αναίσθητα άφρονες και συνάμα ικανοί για όλα.
Ποιά θα ήταν η τροπή των πραγμάτων αν πετύχαινε, υπήρχε περίπτωση να πετύχει;
Ένα τσουβάλι με φως για τις σκοτεινές μέρες η αφήγηση, κατάθεση ψυχής στην Ιστορία.
(Πάρτε μαζί σας τσουβάλια με φως -
Οι μέρες που θάρθουν θάναι σκοτεινές, πού είπε προφητικά ο Ποιητής)
"...Εγώ δεν φοβήθηκα ποτέ, τότε. Όχι γιατί γεννήθηκα γενναίος, αλλά γιατί τότε, ήμουν εικοσιδυό χρονών..." λέει στην κατάθεση ψυχής, ο σημαιοφόρος του α/τ ΒΕΛΟΣ.
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: