Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Τριήμερη γιορτή μανιταριού στα Άνω Πεδινά στο Ζαγόρι


Τριήμερη γιορτή μανιταριού
Την 2η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου από αύριο Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, στη Λαμπριάδειο Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης, θα γίνουν σεμινάρια με θέματα που αφορούν τα μανιτάρια, εξορμήσεις σε κοντινό δάσος για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών, δημιουργικό και παιδικό εργαστήρι και ζωντανή μουσική από μπάντες και ηπειρώτες τραγουδιστές.
Για μια ακόμη φορά μανιταρόφιλοι από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, κι όχι μόνο, θα συναντηθούν στα Άνω Πεδινά, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες για τα μανιτάρια, να δοκιμάσουν μανιταρογεύσεις και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές τις περιοχής, κατά την αναζήτηση μανιταριών. «Ο κόσμος του μανιταριού προσφέρει πολλά πράγματα, όπως άσκηση, αναζήτηση και την γεύση από τα είδη των μανιταριών. Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι σύλλογοι μανιταρόφιλων αυξάνονται κάθε χρόνο», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου, Γιώργος Λάμπρου.
Να θυμίσουμε ότι στη περσινή εκδήλωση του συλλόγου σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία, καθώς την επισκέφθηκαν πάνω από 1.000 άτομα. «Ήταν μια έκπληξη για μας η περσινή γιορτή, καθώς δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε αυτόν τον αριθμό επισκεπτών. Φέτος όμως πατάμε γερά στα πόδια μας και ξέρουμε ότι η γιορτή θα διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία», είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου Χάρης Λαμπρίδης.
Ο Σύλλογος των Μανιταρόφιλων Ηπείρου δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 2007, αλλά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχει κάνει αρκετά πρωτοποριακά πράγματα. Ένα παράδειγμα είναι και η εκδήλωση που είχε διοργανωθεί παλαιότερα με θέμα την «Τρούφα», όταν σημειώθηκε με επιτυχία η πρώτη καταγραφή τρούφας στην Ήπειρο, με τη βοήθεια ειδικών καλεσμένων από Ιταλία και την Ξάνθη.
Το πρώτο «ραντεβού» δίνεται λοιπόν για αύριο στις 10 το πρωί. Στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η έκθεση-εργαστήριο αναγνώρισης μανιταριών, την οποία έχουν επιμεληθεί: Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ευάγγελος Φίλης, Πανταζής Τουφίδης, Αθανάσιος Ντίνος.
Στις 5 το απόγευμα θα γίνει εργαστήρι παιδικών δραστηριοτήτων, ζωγραφικής και γλυπτικής με επιμέλεια της Αγγελικής Μπαμπασίκα. Στις 8.30 το βράδυ θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με ομιλία για τα μανιτάρια από τον γεωπόνο Λευτέρη Λαχουβάρη.
Μία ώρα μετά θα μοιραστεί δωρεάν μανιταρόσουπα από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων και θα ακολουθήσει μουσική από το συγκρότημα «Μιχάλης Μιχόπουλος». Την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει συγκέντρωση στον χώρο της εκδήλωσης για αναχώρηση προς αναζήτηση, συλλογή και καταγραφή μανιταριών. Στις 10 το πρωί, στο χωριό θα γίνει το παιχνίδι «το κυνήγι του μανιταροθησαυρού». Το απόγευμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδικές δραστηριότητες, και στις 7 θα γίνουν ομιλίες από τους τρεις δημάρχους του Ζαγορίου αλλά και από εισηγητές.
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για τις μεθόδους απλής καταγραφής των μυκήτων, ο υποψήφιος διδάκτορας Βιοχημείας Στάθης Βασδέκης θα κάνει ομιλία για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών και ο γεωπόνος Θανάσης Μαστρογιάννης θα μιλήσει για το πώς καλλιεργούνται τα μανιτάρια (σπιτική καλλιέργεια). Στις 9.30 και πάλι δωρεάν μανιταρόσουπα και μουσική βραδιά με τα συγκροτήματα «Μιχάλης Μιχόπουλος», «Μουκλιομός» και «Manitarock».
Για το πρωί της Δευτέρας 24ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί συζήτηση με θέμα: «Επαναπροσδιορισμός ανάγκης ίδρυσης ομοσπονδίας ή άλλης μορφής εταιρείας» με εισηγητή τον Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, και βόλτα για αναζήτηση, συλλογή και καταγραφή μανιταριών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 1) Μανιτάρια Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: