Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Θα λέγεται Κανάλ Ινσταμπούλ, δηλαδή Διώρυγα ΚωνσταντινούποληςΟ Ερντογάν υπόσχεται δεύτερο Βόσπορο
Ενα «τρελό» σχέδιο για διάνοιξη διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη εξήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός ενάµιση µήνα πριν από τις εκλογές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΝΑ ΑΝ∆ΡΕΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 στα ΝΕΑ

Θα λέγεται Κανάλ Ιστανµπούλ, δηλαδή ∆ιώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

Θα έχει µήκος40-45 χιλιόµετρα, πλάτος 150 µέτρα και βάθος 25 µέτρα. Θα ενώνειτη Μαύρη Θάλασσα µε τη Θάλασσα του Μαρµαρά. Και το κόστος της είναι «λεπτοµέρεια»…

Το «τρελό σχέδιο» ανακοίνωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ενάµιση µήνα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.
«Η Κωνσταντινούπολη θα µετατραπεί σε µια πόλη που από µέσα της θα περνούν δύο θάλασσες», τόνισε.
Ο «δεύτερος Βόσπορος» θα ξεκινά στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και θα µπορούν να περνούν από αυτόν πλοία µέχρι και 300 χιλιάδες τόνους.
Κατά µήκος του θα χτιστούν ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, κέντρα εκθέσεων, κατοικίες και το µεγαλύτερο αεροδρόµιο της Τουρκίας.

«Σηκώνουµε τα µανίκια µας για το Κανάλ Ιστανµπούλ, ένα από τα µεγαλύτερα σχέδια του αιώνα, που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναµά, του Σουέζκαι της Κορίνθου», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία γιατο πού ακριβώς θα κατασκευαστεί ούτε και για το πόσο θα κοστίσει. Ανέφερε όµως ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε τέτοιο οικονοµικό επίπεδο, που µπορεί να πραγµατοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο και να δώσει εργασία για πολλά χρόνια στους πολίτες της.

Πολεοδόµοι εκτιµούν ότι η διώρυγα θα κατασκευαστεί δυτικά της πόλης Σιλιβρί (Σηλυβρία), καθώς οι περιοχές κοντά στην Κωνσταντινούπολη είναι πυκνοκατοικηµένες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ένα νέο αεροδρόµιο κοντά στο Σιλιβρί.

Οι µελέτες για το σχέδιο θα αρχίσουν µετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Το έργο αναµένεται να είναι έτοιµο σε δέκα χρόνια. «Η Τουρκία αξίζει να µπει στο 2023 µε ένα τέτοιο σχέδιο», είπε ο Ερντογάν αναφερόµενος στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας.
Τα στενά του Βοσπόρου, µήκους 30 χιλιοµέτρων, είναι µαζί µε τα ∆αρδανέλια η µοναδική δίοδος µεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η κυκλοφορία δεξαµενόπλοιων είναι πυκνή και στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετά ατυχήµατα.
«Η κυκλοφορία στον Βόσπορο θαµειωθεί στο µηδέν»,είπε ο Ερντογάν. «Θα γίνονται µόνο θαλάσσια σπορ και εκδροµές, η πόλη θα επιστρέψει στην παλιά της εποχή».

ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΕΙΣ. Τούρκοι επιστήµονες αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους. «Με αυτό το σχέδιο η Κωνσταντινούπολη θα µετατραπεί σε µια πόλη - εφιάλτη», υποστήριξε ο καθηγητής Αχµέτ Βεφίκ Αλπ, ο οποίος διερωτάται τι θα γίνει αν η Κωνσταντινούπολη από πόλη των 17 εκατοµµυρίων µετατραπεί σε πόλη των 30 εκατοµµυρίων.
Θα µετατραπεί σε ένα µέρος όπου δύσκολα θα µπορεί να ζήσει κανείς. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι ένα τέτοιο έργο θα κατέστρεφε τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Τεράστιες γεωργικές εκτάσεις και πηγές πόσιµου νερού θα χαθούν.
«∆εν έγινε καµιά επιστηµονική µελέτη. Πριν ανακοινωθεί ένα σχέδιο χρειάζεται να γίνει επιστηµονική µελέτη. Φαίνεται όµως πως ο τούρκος πρωθυπουργός ετοιµάζεται για τις εκλογές. Συζητάµε σήµερα µια πολιτική απόφαση», λένε οι ειδικοί.

Πάντως, χθες αργά το απόγευµα αποκαλύφθηκε ότι το σχέδιο αυτό το είχε ανακοινώσει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ πριν από τις τοπικές εκλογές του 1994.
«Φαίνεταιότι ο Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν υποψήφιος για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης, κράτησε το προεκλογικό φυλλάδιο του Ετζεβίτ», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος (DSP) του οποίου ο Ετζεβίτ ήταν τότε ηγέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: