Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου στην ΕΗΜ την Πέμπτη 18 Οκτ.2012 (Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη: Τοκάτα για την κόρη με το καμένο πρόσωπο)


Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη  Τοκάτα για την κόρη με το καμένο πρόσωπο

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων
Αθηνά Τατσιώνη, λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ιωάννα Τζουλάκη, λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Βάιος Κουτρούκας, φοιτητής ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20:30  Κεντρική αίθουσα του μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών  Παρασκευοπούλου 4 (πάροδος Αβέρωφ),

Ο Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης κατέχει την έδρα C.F. Rehnborg στην πρόληψη νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Stanford όπου είναι τακτικός καθηγητής στην ιατρική σχολή και τιμητικά καθηγητής στη σχολή ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.
 Έχει διατελέσει επίσης καθηγητής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Harvard, Tufts και Imperial College. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Το περιοδικό The Atlantic τον χαρακτήρισε το 2010 ως τον πλέον τολμηρό διανοητή-επιστήμονα.
 Έχει ζήσει σε πολύ διαφορετικά μέρη, αλλά στο νου του ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, η ευγένεια των ανθρώπων της Ηπείρου και κάποια γαλήνια πρωινά στο Ιόνιο.
Η σύνθεση της Τοκάτας για την κόρη με το καμένο πρόσωπο τον απασχόλησε από το 1989 έως το 2011.

Γράφω σε μια γλώσσα που δε θέλω να μιλώ - άγνωστη, παραπεταμένη, πικρή, ποδοπατημένη όπως οι λίγες ευγενικές προσπάθειες σε μακρούς αιώνες δουλείας, άκυρης δημοκρατίας και κυρίως σκοταδιού γράφω σε μια γλώσσα που απέτυχα να μιλήσω, να πείσω οποιονδήποτε, να δω κάτι να μένει στα πρακτικά της συνέλευσης πριν τα ροκανίσουν τα ποντίκια κι η ιστορία - δε συμβιβάστηκα, έπεσα όρθιος, δε μετάνιωσα δέκα προς ένα, είκοσι προς ένα, τριάντα προς ένα απέτυχα οικτρά απέναντι στους κομμωτές και στους μακιγιέρ είδα την επιστήμη να γράφεται από τους λαθρέμπορους είδα την τέχνη να καταξιώνεται από τους συμβολαιογράφους είδα τη δικαιοσύνη να απονέμεται από τους απατεώνες φώναξα, παραπονέθηκα, απέτυχα στη γλώσσα μου και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σήκωσα τα μάτια μου ως το βάθος της αίθουσας μέτρησα όσους κάθισαν στο μεγάλο τραπέζι της μοιρασιάς χωρίς να μιλούν καμία γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: