Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Έφυγε η Μαρία Δημητριάδη.

Get this widget Track details eSnips Social DNA

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η ερμηνεύτρια που συνέδεσε τη ζεστή φωνή της με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Μαρία Δημητριάδη τραγούδησε το "Ήλιος ο πρώτος" του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης συνέδεσε τη φωνή της με το λεγόμενο «πολιτικό τραγούδι».
Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, στον Ταύρο, όπου διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος, στη δεκαετία του ’70.
Άρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έμεινε εκτός παραγωγής, κυρίως επειδή επέλεξε να μεγαλώσει το γιο της.
Το 1996 έκανε μια προσπάθεια επιστροφής με το ροκ δίσκο, «Αύριο», παραγωγής του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Μετά το 1996, συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ηλία Ανδριόπουλου και άλλων, όμως δεν είχε ηχογραφήσει νέο δίσκο.

Η Μαρία Δημητριάδη από το αρχείο της ΕΡΤ

Μία από τις πλέον σημαντικές ελληνίδες τραγουδίστριες, της οποίας η φωνή συνδέθηκε με το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του 1970, ηΜαρία Δημητριάδη, πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 58 ετών, κατά τη διάρκεια νοσηλείας της στον «Ευαγγελισμό». 

Με την πορεία της η Δημητριάδη σημάδεψε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Το 1968, μαθήτρια ακόμη, γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη , με τον οποίο θα έδινε αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Στα πρώτα της βήματα συμμετείχε στα άλμπουμ «Ηλιος ο πρώτος» (1969) του Γιάννη Μαρκόπουλου και «Κορίτσια στον ήλιο» (1969)του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ ευρύτερα γνωστή έγινε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (η φωνή της ήταν «παρούσα» σε όλες τις μεγάλες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις) με τα «Πολιτικά τραγούδια» (1975) του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ

Στη 40χρονη πορεία της η Μαρία Δημητριάδη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στους δίσκους «Χρονικό» (1970) του Γιάννη Μαρκόπουλου, «Αντόνιο Τόρρες Χερέδια» (1974) του Γιάννη Γλέζου, «Σκλάβοι πολιορκημένοι» (1974) του Νίκου Μαμαγκάκη, «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Ο ήλιος και ο χρόνος», «Τα λαϊκά» και «Τα τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη, «Καντάτα για τη Μακρόνησο/ Σπουδή σε ποιήματα του Βλ. Μαγιακόφσκι» (1976), «Φουέντε Οβεχούνα» (1977), «Τραγούδια της λευτεριάς» (1978) και «Εμπάργκο» (1982) του Θάνου Μικρούτσικου, ενώ στις σημαντικότερες δουλειές της στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 συγκαταλέγονται τα άλμπουμ «Για την Ελένη» (1985) του Μάνου Χατζιδάκι και «Οι φόβοι του μεσημεριού» (1986) του Γιώργου Σταυριανού . Το 1996 επέστρεψε στη δισκογραφία με το άλμπουμ «Αύριο», όπου ερμήνευε κομμάτια των Κροκίδη , ΜεσημέρηΠαπακωνσταντίνου ,Μαχαιρίτσα, ενώ το 2002 εμφανίστηκε στις «Ροές», στη μουσική παράσταση «Δον Κιχώτες». Η Μαρία Δημητριάδη είχε παντρευτεί στο παρελθόν τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Στέργιο, ενώ αδερφή της είναι η Αφροδίτη Μάνου. Σύμφωνα με επιθυμία της, η σορός της θα αποτεφρωθεί στη Βουλγαρία.

 Με τηλεγραφήματά τους η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ σε θέματα Πολιτισμού Μαρία Δαμανάκη , η ΚΕ του ΚΚΕ, ο υπεύθυνος τομέα Πολιτισμού του ΣΥΝ Σπύρος Λυκούδης και το ΠΑΜΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια της εκλιπούσης, ενώ εξήραν την προσφορά της στο τραγούδι και στους κοινωνικούς αγώνες. 

Δημοσίευση στα ΝΕΑ 8 ΙΑΝ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: