Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Οι τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες, διότι γνωρίζουν το μυστικό, το οποίο είναι: Να αρκούνται στα αναγκαία.

Αναμετάδοση - αντιγραφή από το ιστολόγιο ΑΛΚΙΜΟΣ

Όλοι γνωρίζαμε ότι η λαμογιά, ο «ωχαδερφισμός» και η «φιλοσοφία» του Καραγκιόζη, γενικά, που είχε υιοθετήσει ο λαός μας ως τρόπο ζωής, είχε ημερομηνία λήξης. Αυτή η ημερομηνία δείχνει να ήρθε ή τουλάχιστον να πλησιάζει.

Στον καιρό των …παχιών αγελάδων, κανείς στη χώρα αυτή δεν έδινε δυάρα για όσα τραγελαφικά συνέβαιναν γύρω μας. Καμιά ιδιαίτερη σημασία στην κατάφορη περιφρόνηση για την ευταξία, την νομιμότητα, τον πολιτισμό. Ο χαβαλές και η κατεργαριά είχαν αντικαταστήσει την εργατικότητα και το φιλότιμο, με συνέπεια να κοιτάει ο ένας τον άλλον καχύποπτα …«φυλάγοντας τα πλάγια του», όπως έλεγε η μυτιληνιά η γιαγιά μου, και να έχουμε μετατρέψει τον τόπο αυτό σε «καραγκιόζ μπερντέ»!

Τώρα, όμως, που ήρθαν οι δύσκολες μέρες (και άλλες ποιο δύσκολες ακολουθούν, όπως όλα δείχνουν), τα πράγματα αλλάζουν. Ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν οι λάθος επιλογές μας.

Η παραοικονομία μπορεί να χάρισε σε κάμποσους κατεργάρηδες την ευκαιρία να ζήσουν στη χλιδή, όπως και σε άλλους ο νεποτισμός, που έστειλαν στη Βουλή τα τσιράκια τους για να προωθήσουν τα ευνοϊκά για αυτούς νομοσχέδια. Τώρα όμως που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι -πράγμα αναμενόμενο- και η επιβίωση των λαών εξαρτάται από το βαθμό της αυτοπειθαρχίας και τη σώφρονα δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησαν στα χρόνια που πέρασαν, μήπως θα τη γλυτώσουν οι κατεργάρηδες και οι «κουμπάροι»; Τώρα που καλούνται οι πολιτικοί της χώρας (ποιοι πολιτικοί;) να πάρουν τόσο σοβαρές αποφάσεις και να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας, τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όσο και στον τομέα της οικονομίας, μένουν -όλοι οι «ξύπνιοι»- με τα «κλοπιμαία» στα χέρια, δίχως να μπορούν να βρουν «κλεπταποδόχους». Τα ψέματα τέλειωσαν. Η οικονομική επιτήρηση της χώρας βρίσκεται προ των πυλών...

Στη νέα αυτή κατάσταση, οι νεοδιαμορφωμένες αξίες "της πιάτσας" γίνονται παρωχημένες και οι παραδοσιακές αξίες της εργατικότητας και της συνέπειας αρχίζουν να βγαίνουν πάλι από τα ντουλάπια της λήθης και χαρά σ’αυτούς που τις είχαν φυλάξει.

Αυτοί που θα πεινάσουν σύντομα και θα κοιτάξουν να γεμίσουν την κοιλιά τους με ό,τι βρουν, είναι, τα golden boys της παράνομης χλιδής, καθώς και οι ορντινάντσες και οι ...αυλικοί τους. Οι τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες, διότι γνωρίζουν το μυστικό, το οποίο είναι, ΝΑ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ (Θουκυδίδης)!

Το πρωτότυπο κείμενο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: