Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Την κάθε αυγή με τα χαράματα στην Γάζα βρίσκεται, στη Ραμάλα ντουφεκίζεται.

Προς το κέντρο της πόλης της Γάζας προωθούνται αργά από τα δυτικά περίχωρα μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένα άρματα του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Ακόμη 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις περίπου 60 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Κάτοικοι ανέφεραν την είσοδο των τεθωρακισμένων αρμάτων τα ξημερώματα στη συνοικία Σέιχ Αζλίν, στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και πυρά αρμάτων μάχης στη συνοικία Ταμ Ελ-Χάους, στο κέντρο της πόλης και στη συνοικία Ζευτούν.

Δεκάδες οικογένειες με μικρά παιδιά εγκατέλειψαν τη συνοικία Ταμ Ελ-Χάους.

Οι οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις στο Σέιχ Αζλίν.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων για να εμποδίσουν την επέλαση των ισραηλινών τανκ, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις.

Το Σάββατο, η ισραηλινή αεροπορία πέταξε εκατομμύρια προκηρύξεις στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

Από το βράδυ επλήγησαν στη διάρκεια βομβαρδισμών δέκα αποθήκες όπλων, δέκα ομάδες ενόπλων, και εννέα υπόγειες σήραγγες κάτω από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας Αχμεντ Τζάμπρι.

Από την πλευρά τους, ένοπλοι της Χαμάς συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ και δύο πύραυλοι Grad έπεσαν στην πόλη Μπερσέμπα.

Σύμφωνα με μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, «οι ηγέτες της Χαμάς και της ένοπλης πτέρυγάς της κρύβονται σε αποθήκες, νοσοκομεία και ξένες διπλωματικές αποστολές» προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Ολμέρτ: Θα συνεχίσουμε

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χαμάς.

Ο Ολμέρτ είπε ότι η ισραηλινή επιδρομή έχει επιτύχει ήδη πολλούς από τους στόχους της και ότι ο στρατός έχει ήδη κάνει σημαντικές θυσίες στη Γάζα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα στρατιώτες. Πρόσθεσε δε ότι το να σταματήσει τώρα η επιχείρηση θα ήταν σπατάλη, την ώρα μάλιστα που επιτυχία διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι κανείς, παρά μόνο το Ισραήλ, δεν γνωρίζει πώς να προστατέψει τους πολίτες του.

Πάντως, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ματάν Βιλνάι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το τέλος των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα «είναι κοντά».

Η αιματοχυσία συνεχίζεται...

Εν τω μεταξύ, νέες επιθέσεις με άρματα μάχης και από αέρος πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θάνατοι σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη ρίψη των φυλλαδίων.

Παλαιστίνιοι νοσηλευτές στην περιοχή δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια, συμπτώματα που όπως εκτιμούν οφείλονται σε έκθεση σε λευκό φώσφορο, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Από τη Συρία, ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς στόχους του» στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο εχθρός απέτυχε εντελώς.

«Απευθύνομαι στους σιωνιστές, στους Ισραηλινούς, τους ρωτάω: τι πετύχατε με αυτόν τον πόλεμο; Εκτός από το να σκοτώσετε παιδιά και αθώους;», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι από την έναρξη των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 Παλαιστίνιοι μαχητές.

Νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα κάνουν όμως λόγο για περισσότερους από 850 νεκρούς, εκ των οποίων οι μισοί τουλάχιστον ήταν άμαχοι. Αλλοι 3.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το πλήγμα στο σχολείο του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η έρευνα που διεξάγεται από τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας για το αιματηρό πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση έγινε με ισραηλινό βλήμα όλμου τύπου Errant.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές από την παλαιστινιακή πλευρά, στην επίθεση εκείνη, της περασμένης Τρίτης, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το Ισραήλ θεωρεί ωστόσο το νούμερο αυτό υπερβολικό.

Σύμφωνα με το πόρισμα που διέρρευσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ισραηλινή πηγή, ο στρατός απάντησε σε πυρά μαχητών της Χαμάς ρίχνοντας συνολικά τρία βλήματα όλμου. Από αυτά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ένα απόκλινε του στόχου, προκαλώντας την αιματοσυχία στο σχολείο.

Διαδηλώσεις κατά της βίας

Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας άμεση εκεχειρία με τη Χαμάς και τερματισμό των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κινήματος «Ειρήνη Τώρα» φώναζαν συνθήματα, όπως «όχι στον πόλεμο», και «σταματήστε τα πυρά εναντίον των παιδιών».

Στα πανό που κρατούσαν έγραφαν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη σύγκρουση.

Στο Μεξικό, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την «εγκληματική σιωνιστική επίθεση» στη Γάζα το Σάββατο μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πολλοί από τους διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους στο τεράστιο κτίριιο, ενώ σε ορισμένα από αυτά είχαν βάλει φωτιά.

Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν κυρίως νέοι, μέλη φοιτητικών και συνδικαλιστών οργανώσεων, διαλύθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Στο μεταξύ, σημαίες της Βενεζουέλας, ομοιώματα και φωτογραφίες του προέδρου της Ούγκο Τσάβες γέμισαν αυτή την εβδομάδα την Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Γάζα. Η απόφαση, στις 6 Ιανουαρίου, του Τσάβες να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Καράκας τον έκανε ήρωα για τους Παλαιστίνιους.

Ακόμη, εκατοντάδες Πακιστανοί επιχείρησαν να επιτεθούν στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι του Πακιστάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και των γκλομπ.

* Tουρκική αντιπροσωπεία έφθασε στο μεταξύ στο Κάιρο για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η Χαμάς έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

1 σχόλιο:

Αρκουδπουρνάρ είπε...

Του Ρούσου Βρανά από Τα Νεα
Ξεχνάμε...

... πως ο Εβραίος που ήταν κάποτε ο περιπλανώμενος έχει γίνει πια ο αφέντης. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε σήμερα τον περιπλανώμενο, θα τον βρούμε στα μάτια ενός Παλαιστινίου που κοιτάζει το τείχος με τα ηλεκτροφόρα σύρματα ή στα μάτια μιας Παλαιστίνιας που κοιτάζει το γκρεμισμένο της σπίτι και το ξεριζωμένο της λιόφυτο.

Ξεχνάμε...
... εκείνο που είχε πει στις 17 Νοεμβρίου 1948 ο Ααρών Τσίζλινγκ, υπουργός Γεωργίας του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ, ύστερα από τις μαζικές σφαγές αθώων Παλαιστινίων: «Τώρα που οι Εβραίοι συμπεριφέρθηκαν κι αυτοί σαν ναζί, νιώθω την ψυχή μου σπαραγμένη».

Να θυμόμαστε...
... τον Εφραίμ Κατζίρ, κατοπινό πρόεδρο του Ισραήλ, που το 1948 βρήκε ένα χημικό δηλητήριο για να τυφλώσει τους Παλαιστινίους και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πρότεινε τη χρήση του.

Να θυμόμαστε τον Αριέλ Σαρόν, που το 1953 καταδικάστηκε ως τρομοκράτης με το ψήφισμα 101 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή έκλεινε στα σπίτια τους ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων, σφράγιζε τις πόρτες κι ύστερα τους ανατίναζε.

Να θυμόμαστε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Άμπα Ίμπαν, που το 1981 είπε στον Μεναχέμ Μπέγκιν: «Έχει σχηματιστεί στον κόσμο η εικόνα ενός Ισραήλ που υποβάλλει με αγριότητα άμαχους πληθυσμούς στη φρίκη του θανάτου και του τρόμου, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει καθεστώτα των οποίων ούτε εγώ ούτε εσείς θα τολμούσαμε να προφέρουμε το όνομά τους».

Να θυμόμαστε το ψήφισμα Α/RΕS/37/123 του ΟΗΕ, που τον Δεκέμβριο του 1982 χαρακτήρισε «πράξη γενοκτονίας» τη σφαγή 3.000 Παλαιστινίων (μέσα σε 48 ώρες) στη Σάμπρα και Σατίλα με «προσωπική ευθύνη» του Αριέλ Σαρόν.

Να θυμόμαστε τους 17.500 νεκρούς, κυρίως αμάχους, που άφησε πίσω της η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982. Να θυμόμαστε τη σφαγή της Κανά, κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 50 παιδιά.

Να θυμόμαστε τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Νοτιοαφρικανού Τζον Ντάγκαρντ, που τον Φεβρουάριο του 2007 έγραφε πως η ισραηλινή κατοχή είναι ένα ρατσιστικό απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων και πως το Ισραήλ θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Να θυμόμαστε τα λόγια του Εβραίου διανοούμενου Νόρμαν Φινκελστάιν, που οι γονείς του έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος: «Αν οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να κατηγορούνται πως είναι ναζί, δεν έχουν παρά να πάψουν να φέρονται σαν ναζί».

Να θυμόμαστε...
... τέλος τον Μπεν Γκουριόν, τον πατέρα του κράτους του Ισραήλ, που άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές αυτή τη γραφή: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρομοκρατία, τις δολοφονίες, τους εκφοβισμούς, την κατάσχεση περιουσιών, για να εκκαθαρίσουμε τη Γαλιλαία από τον αραβικό πληθυσμό της». Είναι λόγια που γράφτηκαν 50 χρόνια πριν ο πρώτος πύραυλος Κάσαμ της Χαμάς εκτοξευτεί εναντίον της ισραηλινής πολίχνης Σντερότ.

ΤΑ ΝΕΑ