Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Βεβήλωσαν και πάλι το Εβραϊκό Νεκροταφείο

Εκτεταμένες ζημιές σε 6 τάφους...
Βεβήλωσαν και πάλι το Εβραϊκό Νεκροταφείο!

• Συνέχεια είχε χθες το σήριαλ, που συχνά επαναλαμβάνεται στο Εβραϊκό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων.
Χθες τα ξημερώματα διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε έξι τάφους ενώ φθορές προκλήθηκαν από άγνωστους και στην επιτύμβια στήλη.
Ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ επισκέφθηκε το Νεκροταφείο, αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η ασέβεια. Για μια ακόμη φορά εξέφρασε την αγανάκτησή του και την απογοήτευσή του για το γεγονός. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα, ωστόσο δεν αναμένεται να εντοπιστούν, τουλάχιστον, άμεσα, οι βέβηλοι.


• Επιτέλους, ας καταλάβουν κάποιοι ακραίοι, ότι ο σεβασμός της καταγωγής των άλλων και κυρίως των νεκρών, είναι υποχρέωση όλων. Η πρόκληση ζημιών σε τάφους δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά απαράδεκτη και νοσηρή από κάθε άποψη ενέργεια.
Ο καθείς οφείλει να είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η… ησυχία των νεκρών, οποιασδήποτε φυλής, είναι ένα από τα υπέρτατα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Την πρόσφατη επίθεση στο Εβραϊκό Νεκροταφείο καταδικάζει με χθεσινή της ανακοίνωση η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι αυτή αποτελεί «μέγιστη ασέβεια προς τους νεκρούς μίας ιστορικής κοινότητας της πόλης, η πορεία της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ιωαννίνων».
• Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ιωαννίνων, η οποία καταδικάζει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «βάρβαρη» και τονίζει πως οι δράστες αποθρασύνονται λόγω του ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανένας υπαίτιος για τις ζημιές.
• Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, τις επιθέσεις κατά του εβραϊκού νεκροταφείου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «επιθέσεις που προκαλούν πραγματικό ψυχικό πόνο σε δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας και παράλληλα αποτελούν στίγμα για τα σύγχρονα Γιάννενα, στίγμα ρατσισμού και αντισημιτισμού χωρίς προηγούμενο».


Αυτό που διαφοροποιεί τα πράγματα μετά τη νέα επίθεση, είναι η έκταση και η «ποιότητα» των βανδαλισμών, αλλά και η επικυρωμένη πλέον απουσία της αστυνομίας. Ο αστυνομικός διευθυντής, Θεοχάρης Αγόρης, μιλώντας στον «Η.Α» τόνισε ότι «ο χώρος επιτηρείται με περιπολίες». Συμπλήρωσε πάντως ότι «είναι μεγάλη έκταση, 36 στρέμματα με δέντρα» και ότι τις νυχτερινές ώρες είναι δύσκολη η επιτήρηση.
Πάντως, οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης πρέπει να έμειναν αρκετή ώρα στο χώρο του νεκροταφείου και μάλιστα σε τμήμα του κοντά στο δρόμο, σίγουρα ορατό από τις πολυκατοικίες απέναντι και να έκαναν μάλιστα και πολύ θόρυβο!
Μέχρι χθες το απόγευμα πάντως, κανείς από τους περιοίκους και γείτονες δεν είχε αναφέρει κάτι «ύποπτο» να υπέπεσε στην αντίληψή του. Προφανώς, οι δράστες μπήκαν στο χώρο με τον «κλασικό» τρόπο, από τον τοίχο της παιδικής χαράς δίπλα στο νεκροταφείο. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι δράστες με ανεξήγητη βαρβαρότητα, πολτοποίησαν δύο χελώνες και χρησιμοποίησαν το αίμα τους για να ολοκληρώσουν τη βεβήλωση του μνημείου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί έφτασαν στο χώρο του νεκροταφείου άνδρες της Σήμανσης αναζητώντας αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στους δράστες. Η προανάκριση από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας συνεχίζεται.

Έλα στο τμήμα!
Η αστυνομία, όταν χθες το πρωί επικοινώνησε με τους επιτελείς της ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μωυσής Ελισάφ, του ζήτησαν «να έρθει στο τμήμα για να κάνει μήνυση», προκαλώντας τη δικαιολογημένα έντονη αντίδραση. Όταν όμως οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρέθηκαν στο εβραϊκό νεκροταφείο και είδαν την έκταση των βανδαλισμών, κατάλαβαν ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Μικρή ένταση προκλήθηκε και στο χώρο του νεκροταφείου, καθώς οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι «ο χώρος φυλάσσεται», κάτι που η χθεσινή επίθεση όμως το αμφισβητεί ευθέως: Έξι τάφοι με σπασμένες πλάκες, όπως επίσης σπασμένο και το μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τρεις από τους τάφους είναι πιο πρόσφατοι, αυτοί που βρίσκονται δίπλα στο μνημείο αμέσως μετά το μικρό οίκημα, κοντά στην πύλη του νεκροταφείου. Άλλοι δύο είναι παλιότεροι και βρίσκονται πιο ψηλά. Ο ένας από τους δύο, με πέτρινη πλάκα «αντιστάθηκε» στους βανδάλους. Το τελευταίο μνήμα που βεβηλώθηκε, είναι του Ιωσήφ Γκανή, ευεργέτη και ιδρυτή μαζί με τη σύζυγό του Εσθήρ, του ομώνυμου ιδρύματος.

«Έκρηξη αντισημιτικής βίας»
Ο κ. Ελισάφ στις δηλώσεις του, κάλεσε όλους τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις επιθέσεις φυλετικού μίσους και νεοναζιστικής έμπνευσης: «Μετά τους νεκρούς, ακολουθούν οι ζωντανοί» τόνισε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα της ανοχής και αδιαφορίας σε τέτοιου είδους πράξεις. «Το περιστατικό έγινε μπροστά σε κατοικημένη περιοχή» είπε επίσης και κατήγγειλε την αρχική στάση της αστυνομίας για «χαλαρή αντιμετώπιση». Εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του για το γεγονός και συμπλήρωσε ότι το σύνολο των επιθέσεων (τριών μέσα στο 2009 μόνο) διαμορφώνει κλίμα «έκρηξης αντισημιτικής βίας στην πόλη».

Τα κόμματα καταδικάζουν
Η νομαρχιακή επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την «απρόκλητη, βάρβαρη και φασιστική επίθεση», τονίζοντας ότι «πρόκειται για μέγιστη ασέβεια προς τους νεκρούς μίας ιστορικής κοινότητας της πόλης, η πορεία της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ιωαννίνων». Το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει ότι πρέπει να «απομονωθούν τα φασιστοειδή στοιχεία που επιχειρούν να αμαυρώσουν το ιστορικό της παρελθόν και να καθορίσουν με τον τρόπο που μόνο αυτοί θέλουν, το παρόν και το μέλλον της» και καλεί τα όργανα της Πολιτείας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να ανταποκριθεί στα διαχρονικά αιτήματα της Εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, για την επαρκή φύλαξη του νεκροταφείου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τονίζει ότι «το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί οι ένοχοι των βανδαλισμών που έχουν προηγηθεί, φαίνεται ότι αποχαλινώνει όσους φαντασιώνονται Νύχτες Κρυστάλλων και στην πόλη μας, καθ' ομοίωση των πιο σκοτεινών εποχών που γνώρισε ποτέ ο κόσμος μας». Ζητάει την εξιχνίαση των επιθέσεων και την αποτελεσματική φύλαξη του νεκροταφείου, σε συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καταγγέλλει την επίθεση στο εβραϊκό νεκροταφείο, καθώς και τη στάση της αστυνομίας. «Απεναντίας μέλη της ‘Χρυσής Αυγής’ και στην πόλη βρέθηκαν πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ κατά την διάρκεια κατασταλτικών επιχειρήσεων, ενάντια στην αγωνιζόμενη νεολαία» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Προβληματισμός…
Τα φαινόμενα ρατσιστικής και ακροδεξιάς βίας, έργω και λόγω, είναι δυστυχώς συνηθισμένα στα Γιάννενα, καθώς οι ομάδες νεοναζί όχι μόνο δρουν ανενόχλητες, αλλά «νομιμοποιούνται» κιόλας με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα συνέβη στις συμπλοκές προ δύο μηνών στη νομαρχία. Από την άλλη, η Πολιτεία παραμένει παγερά αδιάφορη απέναντι στο θέμα του εβραϊκού νεκροταφείου, χωρίς να επεμβαίνει και με κάποιο εναλλακτικό τρόπο φύλαξης ή παρακολούθησης του χώρου, μια και αποδεικνύεται ότι οι περιπολίες των αστυνομικών δεν είναι αρκετές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: