Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η περιοχή - το χωριό Μιχαλίτσι- που έπεσε χτές το F16. Σώος ο έμπειρος πιλότος σμηναγός.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Από "σύγκρουση" με αετό που ζήλεψε ή φοβήθηκε το σιδερένιο πουλί F16. - εισρόφηση στον κινητήρα έλεγαν χτες οι "ειδικοί" αυτόπτες μάρτυρες-
Η περιοχή πρέπει να προσφέρεται για ασκήσεις σε χαμηλό ύψος λόγω των παραπόταμων που έχει, πτήσεις που να μην τις βλέπουν τα ρανταρ.
Ένα καλοκαίρι κάτω από το χωριό Δίλοφο στην ποταμιά στο δημόσιο δρόμο, στο Ζαγόρι από το πουθενά και χωρίς σχεδόν να ακουστεί πριν ο γνώριμος ήχος ενός αεροπλάνου πρόβαλαν δυο ατσάλινα πουλιά σε ύψος 100 μέτρα;
Αν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας όπως τα αυτοκίνητα, σχεδόν θα διέκρινε κανείς τους αριθμούς!
Έμεινα εκστατικός μέχρι να διαβούν από τον απέναντι χαμηλό λόφο.
Ο σκοπός ήταν, κατά τη γνώμη μου, ακολουθώντας το ανάγλυφο της περιοχής και εκμεταλλευόμενοι τις ρεματιές να φθάσουν π.χ. από την Άρτα στην Κόνιτσα χωρίς να γίνουν ορατοί από ραντάρ.

Άλλα αεροπορικά ατυχήματα στην περιοχή, μετά το 1967
Πριν 15 περίπου χρόνια αεροπλάνο της Π.Α. έπεσε σε κατεβασιά -νεροσυρμή- σε βουνό του χωριού Πραμάντων.

Τον Σεπτέμβριο του 1970 ντακότα της Π.Α. που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καβάλας με προορισμό το Άκτιο χάνει τον προσανατολισμό του, λόγω της πυκνής νέφωσης στην Πίνδο και συντρίβεται στις πλαγιές του Μιτσικελιού στις 9.30 το πρωί, στη θέση "Καψάλα" πάνω από το χωριό Περίβλεπτος. Επτά άτομα που επέβαιναν χάνουν την ζωή τους. Το τραγικό του δραματικού δυστυχήματος ήταν ότι το αεροπλάνο μετέφερε έναν νεκρό στρατιώτη, όπως γράφει στο βιβλίο "Γιάννινα 1967-1973" ο δημοσιογράφος κ. Σπύρος Θεμελής.

Πυροσβεστικό (Ιούλιος 1978) άρπαξε φωτιά στον αέρα, αποτεφρώθηκε στο διάδρομο του αερολιμένα Ιωαννίνων. Ο πιλότος επισμηναγός, ευτυχώς αφού κατάφερε να φέρει το αεροπλάνο με φλεγόμενο κινητήρα πάνω από την περιοχή της λιμνοπούλας, κατόρθωσε μόλις το αεροπλάνο έπιασε έδαφος να πεταχτεί έξω. Είδα τον επισμηναγό μετά το συμβάν, ήταν άλλος άνθρωπος, αγνώριστος με σκληρά τραβηγμένα χαρακτηριστικά, αμίλητος, τον γνώριζα από προηγούμενες αποστολές σε νορμάλ συνθήκες.

Σύμφωνα με μεταγενέστερο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα η πτώση του F16, οφείλεται σε πρόσκρουση σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, και όχι σε σύγκρουση με μεγάλο αετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: