Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τα μανιτάρια ήταν δηλητηριώδη;



Τα μανιτάρια έκρυβαν δηλητήριο
Παραγγέλθηκε τοξικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν όντως η κατανάλωση άγριων μανιταριών ήταν μοιραία για τον άτυχο άνδρα. Επιφυλάξεις εκφράζουν ερευνητές μανιταριών
Σε δηλητηρίαση από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, που συνέλεξε ο ίδιος από δασική περιοχή του Ρεθύμνου, αποδίδεται από τους συγγενείς του ο θάνατος 40χρονου από τη Βόρεια Ηπειρο, που άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τρίτης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σε 100 έως και 250 υπολογίζονται τα κρούσματα από την κατανάλωση δηλητηριασμένων μανιταριών κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αντιμετωπίζεται ιατρικά.
Η αιτία του θανάτου είναι οξεία ηπατική ανεπάρκεια και παραγγέλθηκε τοξικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν αυτή προκλήθηκε από δηλητηρίαση. Ερευνητές μανιταριών εκφράζουν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας πως είναι σπάνια αυτή την εποχή τα δηλητηριώδη μανιτάρια στον ελλαδικό χώρο.
Στην Ελλάδα συναντώνται δύο είδη δηλητηριωδών αμανιτών, ο ανοιξιάτικος και ο φαλλοειδής, με χαρακτηριστικά εύκολα αναγνωρίσιμα
Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα μεταμοσχεύσεων.
Λόγω έλλειψης μοσχεύματος, δρομολογήθηκε η μεταφορά του σε μονάδα στο Παλέρμο της Ιταλίας, κάτι που δεν έγινε καθώς ο 40χρονος εξέπνευσε.
«Η κατάστασή του ήταν πολύ βαριά και δεν τα κατάφερε, παρά τη μηχανική υποστήριξη του ήπατος», είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Χριστιανόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπτωματολογία παραπέμπει σε δηλητηρίαση, επιβεβαιώνοντας τη μαρτυρία των συγγενών, κάτι που θα εξακριβωθεί από την ιατροδικαστική και τοξικολογική διερεύνηση που θα ακολουθήσει.
Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό που αντιμετωπίζεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά τις περιπτώσεις δύο ανδρών από τη Φλώρινα και τα Γρεβενά, που μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση ήπατος σε κέντρα του εξωτερικού ύστερα από δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών.
Επιφυλάξεις για το θέμα εξέφρασε ο ειδικός ερευνητής μανιταριών Γιώργος Κωνσταντινίδης, που επί χρόνια καταγράφει τα είδη των μυκήτων στην ελληνική ύπαιθρο. «Αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά σπάνια τα δηλητηριώδη μανιτάρια στην Ελλάδα. Αν και δεν μπορώ να αποκλείσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχω τις επιφυλάξεις μου», είπε στο «Εθνος».
«Εχει συμβεί στο παρελθόν να ενοχοποιούνται τα μανιτάρια ως πρόσχημα προκειμένου να χαρακτηριστούν περιστατικά ως επείγοντα και να μεταφερθούν εσπευσμένα ασθενείς στο εξωτερικό για μεταμόσχευση. Δεν υπονοώ πως αυτό συνέβη κι εδώ, αλλά χρειάζεται διερεύνηση», επεσήμανε.
Κρούσματα - Θανατηφόροι αμανίτες
Παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των περιστατικών δηλητηριάσεων από μανιτάρια, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 100 ως και 250 κατ' έτος (ανάλογα με τη χρονιά). Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται ιατρικά, ενώ οι θάνατοι την τελευταία δεκαετία υπολογίζονται σε έναν ως δύο ετησίως. Οι θανατηφόροι αμανίτες ευθύνονται για το 90% των θανάτων.

Στην Ελλάδα συναντώνται δύο είδη αμανιτών, ο ανοιξιάτικος και ο φαλλοειδής.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, και τα δύο είδη έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά, εύκολα αναγνωρίσιμα ακόμα και από μη έμπειρα μάτια:
α) λευκά ελάσματα (ακτινωτές γραμμές) στο κάτω μέρος του καπέλου, β) μεμβρανώδες δαχτυλίδι στο πάνω μέρος του ποδιού, γ) η βάση του ποδιού αναδύεται μέσα από μια κυπελλόμορφη θήκη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, στο ΕΘΝΟΣ της 5 Μαϊου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: