Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Περιήγηση στο Ν. Ιωαννίνων - Ιωάννινα - αξιοθέατα.




Η πρώτη μνεία των Ιωαννίνων γίνεται τον 9ο αιώνα, όπου αναφέρεται ως επισκοπή, ωστόσο έχουν διατυπωθεί απόψεις ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τον 13ο αιώνα ήταν σημαντική πόλη του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Και γνώρισε οικονομική ανάπτυξη που συνεχίστηκε και στους επόμενους αιώνες.
Το 1430 τα Ιωάννινα παραδόθηκαν, μετά από συμφωνία στους Τούρκους.
Στα τέλη του 18ου – η πόλη έγινε το κέντρο της επικράτειας του Αλή πασά.
Η πόλη ελευθερώθηκε από τους Τούρκους την 21η Φεβρουαρίου 1913.
Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου η περιοχή του Νομού Ιωαννίνων δέχτηκε το κύριο βάρος της επίθεσης των Ιταλών, βομβαρδίστηκε, ενώ χωριά του Νομού γνώρισαν τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών κατακτητών.
Μάρτυρες της ιστορίας της πόλης, που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στους επισκέπτες της, είναι τα μνημεία της: Το Κάστρο, τα μοναστήρια του Νησιού με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, τα Τζαμιά, τα παλιά αρχοντικά.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκίνησε με πρώτη τη Φιλοσοφική Σχολή το 1963,64. Αργότερα ιδρύθηκε το Μαθηματικό Τμήμα, για να φτάσει στη σημερινή του ανάπτυξη, ενώ από αρκετά παλιά λειτουργούσε η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Η σημερινή μορφή του Κάστρου των Ιωαννίνων είναι στο μεγαλύτερο μέρος έργο της εποχής της Τουρκοκρατίας, με ενσωματωμένες παλαιότερες βυζαντινές οικοδομικές φάσεις. Μέσα στο Κάστρο διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις.
Στη βορειοανατολική ακρόπολη, ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά (1618). Η δεύτερη ακρόπολη νοτιοανατολικά, είναι γνωστή ως Ιτς – Καλέ, δηλαδή εσωτερικό φρούριο.
Στο κέντρο της και στη θέση που βρισκόταν το 19ο αιώνα τα σεράγια του Αλή πασά υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο και κοντά σε αυτό το Φετιχέ τζαμί (1795) και ο τάφος του Αλή πασά. Μέσα στο Κάστρο και ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού σώζεται το Σουφαρί Σαράι, (σχολή ιππικού του Αλή πασά). Η Τουρκική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα ερείπια του βυζαντινού λουτρού, το σπίτι του Καλού Πασά (στα τείχη του Κάστρου). Μάρτυρες του βυζαντινού παρελθόντος είναι ακόμη ο λεγόμενος πύργος του Βοημούνδου στην νοτιοανατολική ακρόπολη και ο πύργος του Θωμά, δεξιά της κεντρικής πύλης του Κάστρου.

ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το νησί της λίμνης της Παμβώτιδας αποτελεί σήμερα ένα από τα γραφικότερα μέρη της περιοχής των Ιωαννίνων, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορική παράδοση. Αποτέλεσε μεγάλο θρησκευτικό και μοναστικό κέντρο κατά τους υστεροβυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γεγονός που μαρτυρούν σήμερα τα σωζόμενα μοναστήρια του. Που είναι μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
Η ίδρυση της μονής τοποθετείται στο 15ο αιώνα. Το καθολικό στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα ανακαίνισης που έγινε το 19ο αιώνα. Στη νότια πλευρά σώζεται το κελί, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή πασάς, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της προεπαναστατικής περιόδου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στις αίθουσες του εκτίθενται ευρήματα από τον ευρύτερο Ηπειρωτικό χώρο, όπως παλαιολιθικά εργαλεία από τον Κοκκινοπηλό, το Ασπροχάλικο, την Καστρίτσα, ευρήματα από το Ιερό της Δωδώνης, από τον αρχαίο οικισμό της Βίτσας, το νεκρομαντείο του Αχέροντα κ.α. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται επίσης επιτύμβιες στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, καθώς και μια ενδιαφέρουσα συλλογή νομισμάτων διαφόρων θέσεων και περιόδων.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στο Κάστρο, στη μεγάλη εσωτερική ακρόπολη (Ιτς Καλέ). Στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα (αντικείμενα ανασκαφών, γλυπτά, εικόνες, κεραμική, νομίσματα κ.α.) από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, που χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική περίοδο, εως και τον 19ο αιώνα. Κοντά στο Μουσείο στο λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο» λειτουργεί και η έκθεση αργυροχοϊας, που ως τέχνη γνώρισε στην Ήπειρο μεγάλη ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο τζαμί του Ασλάν Πασά στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο της πόλης. Πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, έργα αργυροχοϊας και κεραμικής, ξυλόγλυπτα έπιπλα περιλαμβάνονται στα εκθέματά του, που καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα. Στο Μεντρεσέ του τζαμιού εκτίθεται η συλλογή Ραπακούση.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΗΜ
Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε με τη φροντίδα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Αντικείμενα Ηπειρωτικής παραδοσιακής τέχνης (υφαντά, ξυλόγλυπτα, έργα ασημουργίας κ.α.) αντικείμενα εκκλησιαστικά, οικιακής χρήσης, κεραμικά, τοπικές ενδυμασίες κ.α., αποτελούν τις πολύτιμες συλλογές του σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε παλιό αρχοντικό στη Μιχαήλ Αγγέλου 42.











Δεν υπάρχουν σχόλια: