Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Περιήγηση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων - Αξιοθέατα



Στα ριζά του Μιτσικελίου και ολόγυρα στην Παμβώτιδα περιζώνοντας την πόλη των Ιωαννίνων εκτείνεται το λεκανοπέδιο, όπου διάσπαρτα αναπτύσσονται τα καμποχώρια. Εδώ άκμασαν στα αρχαία χρόνια οι πόλεις Πασσαρών και Τέκμων.
Από τα σημαντικότερα μνημεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι το σπήλαιο του Περάματος, τα οχυρά στο Μπιζάνι, τα αγνάντια από τους Λιγκιάδες ή τα Μάρμαρα, το μνημείο του Μαβίλη στο Δρίσκο, το μισογκρεμισμένο γεφύρι Παπαστάθη στον Άραχθο.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Από τα πιο αξιόλογα ελληνικά σπήλαια. Βρίσκεται στο προάστιο των Ιωαννίνων Πέραμα. Το σπήλαιο σχηματίστηκε πριν 1,5 εκατομμύριο χρόνια, στο λόφο Γορίτσα και αποκαλύφτηκε τυχαία το 1940, για την προφύλαξη από τα ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Στο εσωτερικό του, διαμορφώνονται δαιδαλώδεις διάδρομοι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που συνθέτουν ένα παραμυθένιο κόσμο σχημάτων και μορφών. Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση 14.800 τετρ. Μέτρα, ωστόσο η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1100 μέτρα και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

ΜΟΝΗ ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗΣ
Η μονή της Παναγίας Ντουραχάνης, βρίσκεται απέναντι από το κάστρο των Ιωαννίνων, δίπλα στο χωριό του κάμπου Λογγάδες, στους πρόποδες του βουνού Μιτσικέλι. Σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το 1434 από τον Ντουραχάν πασά, όταν μια χειμωνιάτικη βραδιά πέρασε με το στρατό του πάνω από τα παγωμένα νερά της λίμνης, νομίζοντας ότι ήταν παγωμένη πεδιάδα.
Σήμερα το μοναστήρι, που αναπτύχθηκε από τον παπά Θανάση, είναι γνωστό για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του, αφού με τη φροντίδα του λειτουργούν σχολεία και οικοτροφείο.

ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ
Βρίσκεται στις πλαγιές του Μιτσικελίου, απέναντι ψηλά σαν εξώστης απέναντι από τα Γιάννενα. Η θέα του λεκανοπεδίου από εκεί είναι πανοραμική, αεροπορική.
Γνωστό το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, όταν στις 3 Οκτ. του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν το χωριό και «πήραν» στο κρίμα τους, 85 κατοίκους όλων των ηλικιών.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΜΟΝΗ ΤΖΙΟΡΑΣ
Αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά του λόφου Δρίσκου, αυτή που βλέπει προς τα Γιάννενα. Η ίδρυσή της τοποθετείται στη βυζαντινή εποχή, ωστόσο η σημερινή μορφή του καθολικού οφείλεται σε ανακαίνιση του 1663. Στη περιοχή αυτή έπεσε υπέρ Πατρίδος, στις 28 Νοεμ. του 1912, ο ποιητής και βουλευτής Λορέντζος Μαβίλης. Σε ύψωμα δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει το μνημείο, πέτρινη στήλη για τον λοχαγό ποιητή Μαβίλη.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ
Από τα μεγαλύτερα γεφύρια του νομού Ιωαννίνων, σήμερα μισογκρεμισμένο, και με μη αμαξιτή πρόσβαση. Είναι (ήταν) τετράτοξο, χτίστηκε το 1746 και ένωνε τις όχθες του Αράχθου, κάτω από την Ανατολική Κράψη.

ΚΡΑΨΗ
Ο οικισμός διατηρεί αρκετά από τα παλαιά πέτρινα αρχοντικά του. Η ευρύχωρη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (βασιλικού ρυθμού) κοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες, έργο των Θηβαίων αγιογράφων Φράγκου και Γεωργίου Κονταρή.

ΔΑΦΝΟΥΛΑ – ΠΑΛΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΩΝ
Κοντά στη Δαφνούλα υπάρχει ο παλαιός οικισμός των Κοντινών με πανοραμική θέα στην χαράδρα του Αράχθου ποταμού και την πόλη των Ιωαννίνων.

ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ – ΜΟΝΗ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
Σημαντικό γυναικείο μοναστήρι, με αξιόλογη κοινωνική προσφορά. Η μονή Καστρίτσας βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, νοτιοανατολικά της λίμνης Παμβώτιδας και σε θέση της αρχαίας πόλης Τέκμων που προϋπήρχε στο λόφο. Η ίδρυσή της τοποθετείται τη βυζαντινή εποχή, το σημερινό όμως καθολικό χρονολογείται στο 17ο αιώνα.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
Στους δυτικούς πρόποδες του λόφου της Καστρίτσας, δίπλα στο δημόσιο δρόμο, ανασκαφές που έγιναν το 1966-67, αποκάλυψαν την πρωϊμότερη ανθρώπινη εγκατάσταση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που χρονολογείται πριν 20.000 χρόνια. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

ΜΠΙΖΑΝΙ
Γνωστό στην νεώτερη ελληνική ιστορία, για τις σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου 1912-13 κατά τις οποίες απελευθερώθηκαν τα Γιάννενα. Τα οχυρά διασώζονται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή υπάρχει το μνημείο των Μπιζανομάχων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ Παύλου Βρέλλη.
Βρίσκεται έξω από το Μπιζάνι, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας. Στεγάζεται σε νεότερο κτίριο απομίμηση ηπειρώτικου αρχοντικού. Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος, αναπαριστούν μορφές κυρίως της νεότερης ιστορίας, σε τρεις θεματικές ενότητες. Την προεπαναστατική περίοδο (Κρυφό Σχολειό, Ίδρυση Φιλικής Εταιρίας) Γεγονότα του 1821 (θάνατος Αλή πασά, κ.α.) Β’ παγκόσμιος πόλεμος (γυναίκες της Πίνδου, Οχυρά στο Καλπάκι, κ.α.)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ
Η θέση της τοποθετείται στο λόφο Μεγάλο Γαρδίκι, κοντά στην Ελεούσα, όπου σώζονται μεγάλα πολυγωνικά τείχη. Η Πασσαρώνα υπήρξε πρωτεύουσα των Μολοσσών. Πρέπει να ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και σχετίζεται με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα. Η πόλη καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: