Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Το σπίτι του Λουτφού Καραντάγ


Στον τόπο που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, επέστρεψε ο Τουρκογιαννιώτης Λουτφού Καραντάγ
Στιγμές συγκίνησης, βγαλμένες από ένα άγνωστο ιστορικό παρελθόν των Ιωαννίνων, εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο κτίριο που τα τελευταία χρόνια στεγάζει ύστερα από την ανακαίνισή του, την 6η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Ο 96χρονος Λουτφού Καραντάγ, Τουρκογιαννιώτης στην καταγωγή, που γεννήθηκε το 1914 στα Γιάννινα και έφυγε σε ηλικία 10 ετών μετά την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών, επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, μαζί με μία ομάδα 33 Τουρκογιαννιωτών, απόγονοι όλοι δεύτερης και τρίτης γενιάς, που παρότι έχουν περάσει 85 χρόνια από την φυγή των προγόνων τους από τα Γιάννινα, εξακολουθούν να διατηρούν τη γιαννιώτικη ψυχή, δηλώνοντας με περηφάνια πως είναι Τουρκογιαννιώτες.
Ο Λουτφού Καραντάγ εξακολουθεί να μιλά την ελληνική γλώσσα σχεδόν άπταιστα, αφού παρότι βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ποτέ δεν ξέχασε αυτός και οι γονείς του, την καταγωγή τους.
Πριν από μερικά χρόνια ιδρύθηκε το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης (LMV) από Τούρκους μετανάστες, απογόνους εκείνων που περιλήφθηκαν στην ανταλλαγή των πληθυσμών απόρροια της συνθήκης της Λωζάνης.
Μία ομάδα 33 Τούρκων, μεταξύ των οποίων και 15 περίπου Τουρκογιαννιώτες στην καταγωγή ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες από την Κωνσταντινούπολη την επίσκεψή τους στα προγονικά εδάφη, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και περνώντας στην Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, την Καστοριά και φτάνοντας χθες στα Γιάννινα.
Αμέσως μετά την άφιξή τους στην πόλη ο Λουτφού Καραντάγ ζήτησε να τον οδηγήσουν στην οδό Ασωπίου, όπου θέλησε να επισκεφθεί το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1914. Αυτό και έγινε μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα με τον 96χρονο Τουρκογιαννιώτη να στέκεται μπροστά στην εξώπορτα και έπειτα να σκύβει και να την φιλά.
Ο προϊστάμενος της 6ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Σπύρος Πανταζής άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του κτιρίου και υποδέχθηκε τους αδελφούς Τουρκογιαννιώτες, κυρίως όμως τον 96χρονο που για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια πέρασε το κατώφλι του σπιτιού του.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον κ. Πανταζή και ενημέρωση για τις εργασίες αναστήλωσης που έγιναν στο κτίριο, γνωστό και ως αρχοντικό Μίσσιου, προκειμένου να καταστεί και πάλι λειτουργικό και όπου τα τελευταία επτά χρόνια στεγάζεται η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος ο 96χρονος Λουτφού, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και δήλωσε ικανοποιημένος που το σπίτι όπου γεννήθηκε δεν είχε την τύχη άλλων που κατέρρευσαν από την δύναμη του χρόνου, αλλά συντηρήθηκε και είναι σήμερα ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό κτίριο.
Η ομάδα των Τουρκογιαννιωτών έμεινε ουσιαστικά για λίγες μόνο ώρες στα Γιάννινα, καθώς αναχωρεί και πάλι σήμερα για τη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής τους πρόλαβαν να περιηγηθούν στο κάστρο και στο Νησί της Παμβώτιδας.
Οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν την υπόσχεση, ότι θα επιστρέψουν και την επόμενη φορά θα είναι και πιο πολλοί, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους και περισσότερο χρόνο προκειμένου να δουν από κοντά τα προγονικά τους εδάφη.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το είδα στο ΝΕΑ απο τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ και την ΗΠΕΙΡΟ

1 σχόλιο:

Stergios Nastopoulos είπε...

Είχα την τύχη να παρκαολουθήσω την σκηνή που ο Λουφτού Καραντάγ μπροστά στην πόρτα του παλιού σπιτιού του, τη χάιδευε και τη φίλαγε σα μικρό παδί, που το έχουν "κλείσει έξω". Αν και έχει ξανάρθει στα Γιάννενα, είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να διασχίσει το κατώφλι του σπιτιού του. Χάρηκε που το βρήκε σε καλή κατάσταση και ευχαρίστησε που το προσέξαμε, αν και βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλα τα παλιά σπίτια των Ιωαννίνων, γνωστά και πολυγραμμένα. Μια πραγματικά συγκινητική στιγμή! Ο Λουφτού είναι γιός του τελευταίου διευθυντή της Οθωμανικής Τράπεζας στα Γιάννενα, και είχε παρακολουθήσει και σχολείο εδώ, τα δε ελληνικά του είναι όντως τέλεια, ακόμα και μετά τόσα χρόνια. Τα μιλάει με την αυθεντική Γιαννιώτικη προφορά, καλύτερα ακόμα και από τους Γιαννιώτες, που σε αρκετό βαθμό "Αθηναιοποιήθηκαν". Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε λίγο μαζί. Είναι ζωτικότατος, παρόλη την ηλικία του, πανέξυπνος, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Εχει δε μιαν αυθεντικότητα, που εμείς οι νεώτεροι έχουμε χάσει. Πραγματικός σταρ! Οι άλλοι Τουρκογιαννιώτες και ανταλλαγέντες τον καμάρωναν και τον πρόσεχαν σαν τον πατέρα τους. Είναι όντως ένα ζωντανό μνημείο μιας ολόκληρης εποχής. Χάρηκε πάρα πολύ όταν του είπα οτι μου θυμίζει τον παππού μου, και αυτό είναι αλήθεια! Μακάρι να είναι γερός να ξανάρθει. Θα έπρεπε ο Δήμος να κάνει κάτι για να τον τιμήσει. Είναι κρίμα που δεν έκανε έστω μιαν εκδήλωση προς τιμή των παλιών συμπατριωτών μας, μιζέρια. Το Ιδρυμα Ανταλλαγέντων Συνθήκης της Λωζάνης είναι αρκετά δραστήριο και έχουν στήσει δεσμούς και γέφυρες με τα αντίστοιχα σωματεία του Μικρασιατικού Ελληνισμού εδώ. Είναι προς όφελος και των δύο λαών να στηθούν τέτοιες γέφυρες φιλίας και αλληλογνωριμίας των δύο λαών, θα είναι καλό και για τους δυο μας. Αρκετά πληρώσαμε (σε τρίτους) "φίλους" την εχθρότητα και δυσπιστία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου έλεγε ο Κωνσταντινοπολίτης Ελληνας διερμηνέας: "Δεν αισθάνονται οτι βρισκονται σε ξένη χώρα". Το ίδιο αισθανόμουν κι εγώ, όταν πριν κάποια χρόνια είχα πάει στην Πόλη. Εξάλλου, βλέποντας τη φωτογραφία του ρεπορτάζ μπορεί να μου πει κάποιος ποιός είναι Τούρκος ή Ρωμιός; Ειδικά στους Τουρκογιαννιώτες αυτό δεν φαίνεται καθόλου.