Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο Αλι Μπεν (Μπαμπά) έφυγε, αλλά οι σαράντα κλέφτες είναι ακόμη εκεί ... (και εδώ)



Τα δεκαδες θύµατα της εξέγερσης άρχισε να θρηνεί επισήµως από χθες η Τυνησία, µε τις σηµαίες να κυµατίζουν µεσίστια και την κρατική τηλεόραση να µεταδίδει αποσπάσµατα από το Κοράνι.
Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν ειρηνικά εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας το σύνθηµα «κάτω η κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήµερο πένθος σε µια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεµία στη χώρα µετά την εξέγερση που υποχρέωσε τον πρόεδρο Μπεν Αλι να αναζητήσει καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία.

Οι Τυνήσιοι θρηνούν και για το σύµβολο της εξέγερσης, τον Μοχάµεντ Μπουαζίζι, άνεργο πτυχιούχο που αυτοπυρπολήθηκε όταν η Αστυνοµία τού απαγόρευσε να πουλά φρούτα στη λαϊκή αγορά επειδή δεν είχε άδεια.
Ο θρήνος όµως δεν είναι το µοναδικό συναίσθηµα που συνοδεύει τον 26χρονο Μοχάµεντ. «Εχασα τον γιο µου, αλλά είναι περήφανος γι’ αυτόν», δηλώνει στην εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ» η µητέρα του Μανούµπια. «Η κυβέρνηση τον οδήγησε να κάνει αυτό που έκανε. ∆εν του δόθηκε ποτέ µια ευκαιρία. Είµαστε φτωχοί και αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν έχουµε δύναµη», τονίζει.

Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ αυτοπυρπολήθηκε στις 17 ∆εκεµβρίου έξω από το κυβερνητικό κτίριο της πόλης Σίντι Μπουζίντ στην τυνησιακή ενδοχώρα. Αν και οι Αρχές επιχείρησαν να καλύψουν το γεγονός, η είδηση έφτασε έως την Τύνιδα µέσω του ∆ιαδικτύου. «Θα ήθελα να πάω στην Τύνιδα και να δω τους διαδηλωτές.
Με παρηγορεί το γεγονός ότι ο γιος µου συνέβαλε στο να αλλάξουν τα πράγµατα», λέει η Μανούµπια Μπουαζίζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: