Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Τι τρέχει;

Ένας χάρτης με τις τοποθεσίες των συγκεντρώσεων των "Αγανακτισμένων Ελλήνων της 25ης Μαΐου "

View Democracia real - #greekrevolution in a larger map

1 σχόλιο:

teagan είπε...

Ακολουθώντας το παράδειγμα των «Indignados», των «Αγανακτισμένων» νέων της Ισπανίας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία και την οικονομική κρίση, καταγγέλοντας ταυτόχρονα το πολιτικό σύστημα για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης, δεκάδες χιλιάδες έλληνες νέοι, μέσω του Facebook ετοιμάζονται σήμερα για την μεγάλη, δική τους πρόβα τζενεράλε:
Το Σύνταγμα για την Αθήνα, ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, η Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, αλλά και πολλές ακόμη πλατείες σε όλη την Ελλάδα, θα είναι σήμερα το απόγευμα, μετά τις έξι, το σημείο συνάντησης νέων κυρίως ανθρώπων που νοιώθουν αγανακτισμένοι και αποφάσισαν να το δείξουν, έχοντας για παράδειγμα τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς, οι οποίοι εδώ και δέκα μέρες έχουν κατασκηνώσει ειρηνικά τόσο στην κεντρική Πλατεία Δελ Σολ της Μαδρίτης, αλλά και σε δεκάδες άλλες πλατείες της Ισπανίας, φωνάζοντας «basta!», ή «φτάνει πιά!»
Σε μια διαδικτυακή κινητοποίηση που παρόμοιά της μάλλον δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, με τη μια ιστοσελίδα να διαδέχεται την άλλη, με πανομοιότυπο περιεχόμενο στο Facebook, δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κάποιων που πήραν την πρωτοβουλία για την διαμαρτυρία με τίτλο «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».
Παρότι ο διαδικτυακός τόπος του γκρουπ «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» κάποια στιγμή «έπεσε», προφανώς από την υπερβολική επισκεψιμότητα, σε αντικατάστασή του έσπευσαν αμέσως πολλά άλλα γκρουπ. Ηδη, ωστόσο, οι οργανωτές της πρωτοβουλίας, είχαν προλάβει να δώσουν το στίγμα τους, γράφοντας ότι επιθυμία τους είναι να δηλώσουν οι μετέχοντες με ειρηνικό τρόπο την αγανάκτησή τους κατά της κρίσης και κατά «όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
«Είναι ανάγκη να τονιστεί πως αύριο στις 6 η ώρα στο Σύνταγµα θα λάβει χώρα µια ειρηνική διαµαρτυρία, όπου θα ακουστεί όλη η νεολαία και όχι µόνο. Θα παρακαλούσαµε λοιπόν, όποιος έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβληµα και να χρησιµοποιήσει οποιαδήποτε µορφή βίας, να κάτσει σπίτι του» έλεγαν οι δηµιουργοί του γκρουπ «Αγανακτισµένοι στο Σύνταγµα».
Η διαδήλωση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις έξι έως τις 11.30 το βράδυ, ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν θα λάβει τη μορφή της Πλατείας Δελ Σολ, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν με αντίσκηνα πάνω από δέκα μέρες, 24 ώρες το 24ωρο.
Ηδη, πολλοί από τους «έτοιμους αγανακτισμένους» απευθύνουν έκκληση στους υπόλοιπους να καταφτάσουν στην πλατεία με σλίπινγκ μπαγκς, και πάνω από όλα «χωρίς κομματικές ομπρέλες». Μέχρι το βράδυ χθες, είχαν ξεπεράσει τις 8.000 εκείνοι που ανταποκρίθηκαν θετικά.
«Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο»
Στην «συμπρωτεύουσα», το ραντεβού έχει οριστεί περίπου την ίδια ώρα, στον Λευκό Πύργο. Πάνω από 12.000 έχουν δηλώσει έτοιμοι να πάρουν μέρος.