Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το ζήσαμε κι αυτό...

Διαβάζω στο epirusgate:
"Με ένα απίστευτο περιστατικό,σημαδεύτηκε η σημερινή παρέλαση στα Γιάννενα για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον Τούρκικο Ζυγό .Ομάδα μαθητών από σχολείο της πόλης,μόλις πλησίασε την εξέδρα των επισήμων,γύρισε και μούντζωσε ομαδικά τους επίσημους!!!Προηγήθηκε το σύνθημα του σημαιοφόρου του σχολείου ο οποίος φώναξε δυνατά "Είστε Μαλ..ς"!!!Η απίστευτη κίνηση των μαθητών-η οποία όπως όλα δείχνουν ήταν προσχεδιασμένη-,εξόργισε τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο,ο οποίος αποχώρησε  όχι μόνο από την εξέδρα των επισήμων,αλλά και από το χώρο που έγινε η παρέλαση. "

Αλλά και:
"Απίστευτο και όμως αληθινό!Οι καθηγητές φυσικής αγωγής,δυο σχολείων που παρέλασαν σήμερα στα Γιάννενα,έδωσαν το πρόσταγμα στους μαθητές τους "Κλίνατε απ'αριστερά",μόλις πλησίασαν στην εξέδρα των επισήμων!Μπορεί οι αποδοκιμασίες στις παρελάσεις,έχουν γίνει πια της μόδας.Μπορεί οι μαθητές να αισθάνονται πως με αυτό τον τρόπο,διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.Όμως δεν είναι δυνατόν,οι καθηγητές τους, να τους παροτρύνουν,ή να συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες.Η συμπεριφορά των συγκεκριμένων καθηγητών,έχει εξοργίσει όχι μόνο τους υπεύθυνους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,αλλά ακόμη και τους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων!"

Και την απάντηση του Δημάρχου:
"Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία.Το ίδιο ακριβώς νόημα έχει και η συμμετοχή των μαθητών στην παρέλαση.Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που διέρχεται η πατρίδα μας. Θεωρούμε όμως ότι οι ύβρεις στη διάρκεια της παρέλασης προσβάλλουν πρώτα την ιστορία μας και στη συνέχεια τη νέα γενιά η οποία έχει ύψιστο καθήκον να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.Η παρουσία μας στην εξέδρα των επισήμων έχει διπλό νόημα. Να τιμήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου. Και συνάμα να τιμήσει τη νέα γενιά, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.Οι διαμαρτυρίες και οι ύβρεις την ώρα της παρέλασης δεν αποτελούν μορφή αγώνα. Αποτελούν προσβολή στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στις αξίες που γέννησε η Ελλάδα".

Τι να σχολιάσω; Σε ποιόν να δώσω δίκιο; Μόνο να κουνήσω το κεφάλι και να σκεφτώ: "Πώς καταντήσαμε!"
Το Μπιζάνι έτσι κι αλλιώς, 99 χρόνια, μετά μένει εκεί. Αγέρωχο και αμετακίνητο. Κάποτε πριν πολλά χρόνια, παιδάκι, είχα πάει με τη συγχωρεμένη τη μάνα μου και είχα δει στην Περίβλεπτο, στην εκκλησία, τα οστά εκείνων που σκοτώθηκαν. Το ανατρίχιασμα το θυμάμαι ακόμα. Τότε δεν είχα καταλάβει τι θυσίασαν αυτοί οι άνθρωποι, δεν μπορούσα. Τώρα κατάλαβα, ξέρω. Αξίζει μια φορά να πάνε να τα δουν αυτά τα παιδιά, οι καθηγητές τους, ο Δήμαρχος, οι επίσημοι, όλοι. Ίσως γίνουν καλύτεροι όλοι τους, καλύτεροι Έλληνες, καλύτεροι άνθρωποι.  Και ήταν νέα παιδιά όλοι αυτοί που χάθηκαν τότε.
Υ.Γ. Οχι, δε βάζω φωτογραφία. Δείτε σε άλλο μπλογκ τα χάλια μας. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει αυτός ο λαός;

2 σχόλια:

sofia είπε...

Δεν μπορώ να αποφασίσω μέσα σε όλο αυτό το χαμό που γίνεται αν ήταν σωστή ή όχι η κίνηση των μαθητών.Πάντα πίστευα στην οργανωμένη αντίδραση με συγκεκριμένο στόχο και αποτέλεσμα και όχι στις τουφεκιές στον αέρα. Όμως το Δήμαρχο αυτό τον πείραξε; Οι διμοιρίες των ΜΑΤ δεν τον ενόχλησαν; Τι δουλειά είχε αυτός ο
" στρατός" σε μία παρέλαση, τι περίμεναν; Αν του είχε μείνει και λίγη τσίπα του Δήμαρχου, του πρώην αριστερού για τον οποίον κάποτε τρέχαμε στις γειτονιές , θα έπρεπε να παραιτηθεί βλέποντας την περικύκλωση του χώρου από τα ΜΑΤ. Αλλά εύκολο είναι να αφήσεις την καρέκλα; Πιο εύκολα πουλάς την ιδεολογία! Πώς τιμούν αυτοί όλοι οι επίσημοι που παρατάχθηκαν εκεί κορδωτοί και καμαρωτοί τους νεκρούς κάθε αγώνα, αποδεχόμενοι το ξεπούλημα της γης για την οποία θυσιάστηκαν οι νέοι μιας άλλης εποχής. Με μεγαλοστομίες , με δοξολογίες; Σε τίνος το πλευρό τάσσονται τώρα που όλα βγήκαν στο σφυρί; Το αίμα των νεκρών φωνάζει αλλά αυτοί έχουν βαρηκοΐα βαριάς μορφής.

teagan είπε...

Προσθέτω μια κάπως διαφορετική περιγραφή - εκτίμηση από τον Ηπειρωτικό Αγώνα

Κάκιστη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της αστυνομίας που "μπλόκαρε" το αυτοκίνητο των κτηνοτρόφων με τα κουτιά γάλακτος, τα οποία κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στη "Δωδώνη" που ήταν και ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, προόριζαν για διανομή στην παρέλαση. Τα ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους όταν αυτοί προσπάθησαν να πάρουν τα γάλατα και χτύπησε κάποιους από αυτούς. Σε δηλώσεις τους αργότερα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στη "Δωδώνη" κ. Γεωργίου και ο εκπρόσωπος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων κ. Τζίμας, καταδίκασαν την επέμβαση.

Συνολικά, κινητοποιήθηκαν 10 περίπου διμοιρίες ΜΑΤ, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά αποκλείσει το κέντρο της πόλης. Ενδεικτικό είναι ότι η εξέδρα των επισήμων είχε αποκλειστεί με κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν, στο ύψος του αγάλματος της Ολυμπιάδας από την πλευρά του δικαστικού μεγάρου και στην Όαση από την κάτω πλευρά, αποκλείοντας τους πολίτες σχεδόν σε ακτίνα 200 μέτρων από την εξέδρα.

Διάχυτη ήταν η ένταση και η αμηχανία και στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι επικεφαλής πολύ συχνά ήταν προκλητικοί, αποθώντας και προπηλακίζοντας και δημοσιογράφους. Άλλοι πάλι προτίμησαν να μην εμπλακούν σε εντάσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παιδιά δημοτικού περνούσαν από κλοιό των ΜΑΤ, δίπλα από γκλομπ και "φυσούνες" χημικών για να παρελάσουν, με τους δασκάλους να διαμαρτύρονται στους αστυνομικούς.
Τα σκηνικά της 28ης Οκτωβρίου της Λάρισας, επαναλήφθηκαν και στην παρέλαση. Μαθητές δύο λυκείων της πόλης παρέλασαν με... ανοιχτές παλάμες προς την εξέδρα των επισήμων.
Άποψη του agon.gr

Όταν παρέλασαν και τα τμήματα των αστυνομικών σχολών, οι συγκεντρωμένοι μαζεύτηκαν ξανά για να κάνουν πορεία. Ήδη, στους γύρω δρόμους είχαν εξελιχθεί κυνηγητά με τρεις νεαρούς να προσάγονται. Τα ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την πορεία αρχικά, όταν όμως η συγκέντρωση μεγάλωσε και από πολίτες που μπήκαν σε αυτή, από το κοινό της παρέλασης, η διμοιρία άρχισε να υποχωρεί. Σταμάτησε τελικά μπροστά στο δικαστικό, όπου επικράτησε νέα ένταση. Δέκα λεπτά αργότερα, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν και πάλι και έσπασαν το μπλόκο που είχαν σχηματίσει δύο σειρές αστυνομικών των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ. Έφτασαν μπροστά στην εξέδρα, ενώ οι επίσημοι είχαν φύγει και η ένταση σταμάτησε εκεί.