Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο Άδωνις (Γκρέστας) τώρα δικαιώνεται


Η εικόνα ρύπανσης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε πηγή κοντά στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, με τους κατοίκους της περιοχής να ζητούν να κλείσει ο ΧΥΤΑ εδώ και τώρα, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των μικροβιακών εξετάσεων.

Το αίτημα αυτό το κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών, που συνεδρίασε χτες το βράδυ. Η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε καταρχάς ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κρυφτεί οτιδήποτε. «Κανένας μας δεν θέλει εδώ μέσα να υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ενώ απάντησε σε όσους απαιτούσαν εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις αφενός μεν ότι «δεν θα απολογηθεί ο Δήμος για έργο που έφτιαξαν άλλοι», αφετέρου δε ότι «με υποθέσεις δεν γίνεται δουλειά».

Ο αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Θωμάς Μπέγκας ήταν αυτός που ενημέρωσε το σώμα για όλα τα βήματα που έγιναν αυτές τις ημέρες. Ανέφερε δε ότι χτες το μεσημέρι έγινε και σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη. Από τη σύσκεψη αυτή προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες στην πηγή που εμφανίζει εικόνα ρύπανσης (έντονη δυσοσμία και αφρούς) αλλά και να γίνουν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας δειγματοληψίες και σε άλλες πηγές που μπορεί να επηρεάζουν το πόσιμο νερό.

Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ακόμα ότι την ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του έργου την έχει η Περιφέρεια και όχι ο δήμος Ιωαννιτών, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκου Γκόντα ο οποίος είπε ότι από τη στιγμή που έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια και τον φορέα διαχείρισης για τη δοκιμαστική λειτουργία, η ευθύνη βαρύνει και τον Δήμο.

Η αντιπολίτευση ήταν μοιρασμένη ανάμεσα σε αυτούς που κράτησαν ήπιους τόνους και σε αυτούς που τους ανέβασαν. Ο Βασίλης Χήτος της παράταξης του κ. Γκόντα και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας ζήτησαν να κλείσει ο ΧΥΤΑ άμεσα. «Κατά 99% η μόλυνση οφείλεται στον ΧΥΤΑ» είπε ο κ. Τασιούλας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσάγκας της παράταξης του κ. Γκόντα ήταν αρκετά κάθετος λέγοντας: «Δεν χρειάζονται καν δειγματοληψίες. Είναι λύματα και έρχονται από τον ΧΥΤΑ. Πάμε για οικολογική καταστροφή».

Ο κ. Μπέγκας υπεραμύνθηκε της ανάγκης να ολοκληρωθεί η επιστημονική δουλειά, και εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα εξαιτίας του ΧΥΤΑ, να δοθούν οι όποιες λύσεις. «Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με υποθετικά σενάρια» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και κάτοικοι του Ελληνικού, οι οποίοι κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι στο ρέμα που καταλήγει στη λίμνη, βρέθηκαν 15 ψόφια καβούρια, όπως και ότι «βγήκαν» νερά με έντονη δυσοσμία και με αφρούς επίσης και από την άλλη πλευρά του ΧΥΤΑ, σε αυτή που «κοιτάει» στη λεκάνη απορροής του Αράχθου.

Κατασκευαστικά λάθη στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Στο μεταξύ, το όλο κλίμα βαραίνει μετά τα κατασκευαστικά λάθη και τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Όπως είχε ανακοινώσει προχτές η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, έγινε χτες αυτοψία από κλιμάκιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε ανακοίνωση του δήμου Σουλίου αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και δεν τηρούνται όλοι οι όροι και κανόνες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των κατασκευαστικών λαθών και παραλείψεων».

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο, δεσμεύτηκε να ζητήσει από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έλεγχο των πιθανών εκροών από τον ΧΥΤΑ αλλά και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών.

Τέλος, ο φορέας διαχείρισης δεσμεύτηκε άμεσα να στείλει έγγραφο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και να ζητήσει την πραγματοποίηση δειγματοληψίας και χημικών αναλύσεων των υγρών που εκρέουν στα πλαϊνά του ΧΥΤΑ, αλλά και να στεγανοποιήσει το φρεάτιο, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον άσκοπη εκροή υγρών.

ΠΗΓΗ Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: