Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Διώρυγα στο Στρούνι (χωρίς άδεια)


Εκτεθειμένη βρίσκεται η δημοτική αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε το αναπτυξιακό της έργο, αυτό της δημιουργίας πίστας θαλάσσιου σκι, στην υδάτινη περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας.
Επί της ουσίας, ο δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να αυθαιρετεί, χωρίς να έχει στα χέρια του ούτε καν την άδεια εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (για τη διάνοιξη του αύλακα), πόσο μάλλον την περιβαλλοντική αδειοδότηση, παρά την αντίθετη προ τριών ημερών διαβεβαίωση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου ότι «το έργο έχει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και συνεχίζεται κανονικά».

Τον δήμαρχο έρχεται να διαψεύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της όπου καταγράφονται οι όποιες κινήσεις του Δήμου έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Η παρέμβαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλιου ότι οι υπηρεσίες της είναι αναρμόδιες (μάλιστα είχε κάνει λόγο και για έκδοση «παράνομου εγγράφου»). Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στοιχειοθετεί το ακριβώς αντίθετο από τον ισχυρισμό του δημάρχου. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Θεοδωρίδης αποφεύγει να κάνει πολιτική δήλωση για τα όσα έχουν ειπωθεί, στην προσπάθειά του να κρατήσει προφανώς χαμηλούς τόνους.
 Η αντίδραση της δημοτικής αρχής, όμως, στα όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση κάθε άλλο παρά χαμηλών τόνων είναι. Το Δημαρχείο, σε ανακοίνωσή του, αντιμετωπίζει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρκετά ειρωνικά ενώ εμμέσως πλην σαφώς την κατηγορεί ότι δεν συμβάλει στη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλάσσιου σκι, «εγκαινιάζοντας» με αυτόν τον τρόπο μια πολιτική κόντρα με τον κ. Θεοδωρίδη.

Χωρίς ψυχραιμία
Από την αρχή της όλης ιστορίας, στις αρχές Ιανουαρίου, η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να επιδείξει μια ψυχραιμία. Όταν για πρώτη φορά έγινε γνωστή η παρέμβασή της στην περιοχή της Αμφιθέας, μίλησε για «εκπαίδευση χειριστών του μηχανήματος κοπής καλαμιών». Μετά προέκυψαν οι χωματουργικές εργασίες και η εκρίζωση των καλαμιών.
Στην πρώτη υπηρεσία που απευθύνθηκε ο Δήμος, ήταν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου στις 23 Ιανουαρίου (αρκετά καθυστερημένα), η οποία ανέφερε ότι για την κοπή καλάμων ναι μεν «δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών Όρων αλλά (ο Δήμος) δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης τυχόν άλλων απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων, εγκρίσεων και αδειών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις». Η δημοτική αρχή θεώρησε ότι η απάντηση αυτή την καλύπτει και για την εκρίζωση των καλαμιών.
Μέχρι που αναγκάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου, λόγω της εντολής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύο μέρες πριν να διακόψει «τις χωματουργικές εργασίες» (είχαν προηγηθεί καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων), να καταθέσει τεχνική έκθεση στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την οποία ζητούσε να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες. 
Στην εν λόγω τεχνική έκθεση, ο Δήμος αναφέρεται σε εργασία που αφορά
 «τη διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80m και συνολικού μήκους 800m, με μέσο βάθος 1m». 
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται απλώς για κοπή καλάμων αλλά και για εκβάθυνση της λιμναίας περιοχής. Κάτι που επισημαινόταν και στο έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στον Δήμο. Η Διεύθυνση ζητούσε δε από τον Δήμο να απευθυνθεί στο Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων το οποίο θα ακολουθούσε, στη συνέχεια, τη διαδικασία αδειοδότησης που προβλέπεται στη νομοθεσία.
Με αφορμή αυτό το έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων, ο κ. Φίλιος βάσισε την επίθεσή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατηγορώντας την ως αναρμόδια και χαρακτηρίζοντας κατά συνέπεια το πρώτο έγγραφο περί διακοπής των εργασιών ως «παράνομο».
Η χτεσινή απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λέει όμως άλλο πράγμα: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η χορήγηση της άδειας -για το συγκεκριμένο έργο- δίνεται από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας».
 Όπως εξηγεί, το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ελέγχει τον φάκελο αδειοδότησης, κάνει αυτοψία και στη συνέχεια κάνει την εισήγησή της στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», η οποία και αποφασίζει. «Για τις εργασίες που θέλει να κάνει ο δήμος Ιωαννιτών στη συγκεκριμένη περιοχή της λίμνης χρειάζεται απαραίτητα άδεια την οποία χορηγεί αποκλειστικά και μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση» τονίζεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άδεια για τη διάνοιξη του αύλακα δεν έχει ληφθεί ακόμα.
Σημειωτέον δε ότι μέχρι τώρα μιλάμε για εργασίες διαχείρισης ενός οικοτόπου και όχι για δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι, για την οποία απαιτείται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. 
Στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γίνεται αναφορά και σε έγγραφο της γενικής γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος (με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου), η οποία θεωρεί καταρχάς αναγκαία τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης ενώ καλεί τον Δήμο «να προβεί στις αναγκαίες συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς για κάθε πρόταση ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην περιοχή της λίμνης».

Η αντίδραση από το Δημαρχείο
Η αντίδραση από το Δημαρχείο στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί της αδειοδότησης για την εκρίζωση των καλαμιών είναι με ιδιαίτερη ένταση. «Ευτυχώς χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να μάθουν οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις αρμοδιότητές τους… Ευτυχώς χρειάστηκαν δύο μήνες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για να ανακαλύψουν την καταργημένη ΚΥΑ για την προστασία της λίμνης… Ευτυχώς χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για να υποδείξουν στο Δήμο τις ενέργειες που ήδη έχει κάνει στο σύνολό τους» αναφέρει αρχικά, κάνοντας επί της ουσίας λόγο για ολιγωρία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Βέβαια, επίσημα, το αίτημα του Δήμου για αδειοδότηση διάνοιξης του αύλακα κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των εργασιών. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αυτή είναι η λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ως τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να την αποθεώσουμε. Και βέβαια ως Δήμος Ιωαννιτών οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την τεράστια συμβολή τους στη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλασσίου σκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: