Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μια τράπεζα με παράδοση και αρχές : "The Stromatex Bank" η νέα Τράπεζα της Ευρώπης.


Δεν ήταν «καζάν-καζάν» η ένταξη
Προκλητικός ο Μπαγίς συμβουλεύει τους Κύπριους να υιοθετήσουν την... τουρκική λίρα
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν στηριζόταν σε μία φόρμουλα «καζάν-καζάν» (win-win), δηλαδή επωφελή και για τις δύο πλευρές, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.
Σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας, ο κ. Μπαγίς προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος με την προϋπόθεση να τα ζητήσει αυτά η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς.
Παράλληλα, δηλώνει ότι η Αγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Κύπρος επέλεγε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμά της τουρκική λίρα, «όπως κάνει η ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα εδάφη.
Newsroom ΔΟΛ
..........................................................................

Ο πιο καλός ο μαθητής ήταν αυτός... και η χώρα του στην Ευρωπαϊκή τάξη... πραγμάτων!

Δεν τα λέμε εμείς! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τα δήλωσε όλα αυτά αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Γερμανία για τους χειρισμούς της στην Ευρώπη.  Συγκεκριμένα ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε συνέκρινε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με  τους κακούς μαθητές που ζηλεύουν τη χώρα του, επειδή είναι αριστούχα. «Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια σχολική τάξη, όταν υπάρχει αυτός με τα καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», αυτά δήλωσε ο κύριος Σόιμπλε στο ZDF, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κριτική κατά της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί θεωρούνται οι «κακοί» της Ευρώπη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Δεν είναι έτσι. Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε, ο Σόιμπλε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων στα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ασθενέστερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας για την Κύπρο ο κ. Σόιμπλε είπε «η Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι Κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο».

Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πώς βλέπουν τον εαυτό τους οι Γερμανοί: είναι οι αριστούχοι "μαθητές" της Ευρώπης που τους ζηλεύουμε όλοι για τις επιδόσεις τους αλλά παρόλ' αυτά εκείνοι είναι φιλάνθρωποι μαζί μας. Και ακόμα δεν έχουμε ευχαριστήσει τα πρότυπα μας;
 .....................................................
Μεγάλον βούκον φάε, μεγάλον λόον μεν πεις

Λευκωσία, Κύπρος
Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που επιβάλλει η Κύπρος αναμένεται να μην είναι αυστηροί αλλά θα εφαρμοστούν στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, είπε την Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

«Αποσκοπούμε σε κάποιους περιορισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου (της Κύπρου) θα είναι χαλαροί», είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Δημητριάδης εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η απορρόφηση των υγιών στοιχείων της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσει μια «πολύ ισχυρή τράπεζα».

«Μετά από αυτό, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, όχι στον ΕLA, αλλά σε κανονική χρηματοδότηση. Η συγχώνευση με την Λαϊκή θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή τράπεζα», τόνισε.



«Καθήκον της ΕΕ να βοηθήσει»
Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι γκάνγκστερ, δήλωσε ο Γιούνκερ

 «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την στάση αυτή.
Απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ίδιος και την απεικόνιση της καγκελαρίου Μέρκελ με ναζιστική στολή.
Σε συνέντευξή του στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την τελική συμφωνία και σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι καταστήσαμε σαφές ότι τα 17 μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα και ότι κανείς δεν αποχωρεί», ενώ παραδέχθηκε ότι «η λύση συνδέεται με σημαντικές θυσίες για τους ίδιους τους Κυπρίους» και πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο είναι καλύτερο από το πρώτο.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συμφωνεί ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει η οικονομία και να οικοδομηθεί εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, αλλά υποστηρίζει ότι «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: