Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μπροστά βαδίζει ο Σουλεϊμάν στην πλατεία Ταξίμ



πλατεια ταξιμ τουρκια from pefkounar

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό
Πάνω από 900 συλλήψεις, δεκάδες οι τραυματίες στις τουρκικές διαδηλώσεις

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών           
Στη δημοσιότητα δόθηκε ο επίσημος απολογισμός των μαζικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

Για 79 τραυματίες μιλά το υπουργείο, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μουάμερ Γκιλέρ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί.

Ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ άλλοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκαν σποραδικές συγκρούσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τα ξημερώματα επικρατούσε ηρεμία με πολλούς διαδηλωτές να συγκεντρώνονται γύρω από φωτιές και άλλους να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, εξαιτίας της βροχής.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, όταν στη διάρκεια της νύχτας αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη των συγκρούσεων το απόγευμα και το βράδυ.

ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Βέρα Λούκας δήλωσε ότι οι ειρηνικές λαϊκές διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής έκφρασης. «Περιμένουμε από τις Αρχές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» τόνισε.

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: