Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα δυο ξαδέρφια: Ο γαλάζιος Σίμος και ο πράσινος Συμεών.


Δύο ξένοι εξάδελφοι στην ίδια κυβέρνηση
Αν ήξεραν ότι θα γίνουν και οι δύο πολιτικοί, από την κολυμβήθρα οι νονοί θα ήταν πιο ευρηματικοί με τα ονόματά τους.

Ερήμην του... ο παππούς Συμεών έφερε διχασμό με το όνομά του, στον Σίμο και στον Συμεών Κεδίκογλου, που σήμερα είναι τα δύο πρωτοξάδελφα της κυβέρνησης. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος
ο Σίμος (γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου)
και
υφυπουργός Παιδείας ο Συμεών (γιός του Αγγελου και ανιψιός του Β. Κεδίκογλου).
Οι δύο πολιτικοί μπορεί είναι παιδιά αδελφών, αλλά συγχρόνως είναι και... ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.
Η κλωστή έσπασε για τα αδέλφια Βασίλη και Αγγελο, όταν στις εκλογές του 2007, που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ο Συμεών, αποκάλεσε δημόσια «προδότη» τον θείο του και πατέρα του Σίμου.
Ο χαρακτηρισμός στον θείο απεδόθη για να τονιστεί, υποτίθεται, η διαφορά αυτών που έφυγαν από το κόμμα και του ιδίου που επιμένει πιστός στα ιδανικά του!
Ο Συμεών αν και -όπως λέγεται- πολλάκις ωφελημένος από το «υπουργιλίκι» του θείου του, ουδέποτε αναγνώρισε αυτή τη βοήθεια, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το σίριαλ «Κεδίκογλου εναντίον Κεδίκογλου». Ο ίδιος αναφέρεται ότι εισήχθη στα ΑΕΙ δίχως εξετάσεις, αξιοποιώντας «φωτογραφική διάταξη» που πέρασε ο θείος του, όντας υπουργός, για ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (λέγεται ότι η τροπολογία αφορούσε παιδιά με αιματολογικές ασθένειες). Με το ίδιο σκεπτικό, φέρεται να μην υπηρέτησε και στον στρατό.

Με τη βοήθεια του Βασίλη, ο αδελφός του Αγγελος, στρατηγός, επανήλθε τρεις φορές στο στράτευμα, από όπου είχε αποπεμφθεί.
Ακόμη και οι δεσμοί αίματος όμως αλλάζουν, και έτσι σήμερα τα δυο ξαδέλφια δεν έχουν καμιά επαφή ο ένας με τον άλλον. Και δεν είναι τα κόμματα που τους χωρίζουν. Μάλιστα προσφάτως, ο Συμεών κατήγγειλε δημόσια τον εξάδελφό του ότι τον είχε «κομμένο» από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ζητώντας την παραίτησή του...
Η ελληνική παραδοσιακή συνήθεια της ονοματοδοσίας, σε όλα ανεξαιρέτως τα εγγόνια, του ονόματος του πατριάρχη της οικογένειας, ταιριάζει τελικώς μόνο στους κοινούς θνητούς και όχι σε πολιτικές οικογένειες! Γιατί δεν είναι και λίγο να κατεβαίνεις υποψήφιος στον ίδιο νομό με το ίδιο ονοματεπώνυμο και να είσαι της ίδιας οικογένειας.

Το μπέρδεμα
Αν και ο ένας «γαλάζιος», ο άλλος «πράσινος», οι μπελάδες ήταν πολλοί και τα μπερδέματα μεγάλα για τους ψηφοφόρους της Εύβοιας. «Θα λέμε στον κόσμο: ψηφίστε Σίμο Κεδίκογλου και δεν θα ξέρουν ποιον να ψηφίσουν. Καλά που δεν είναι και στο ίδιο κόμμα», διαμαρτύρονται, συνήθως προεκλογικά, οι συνεργάτες τους!
Κάπως έτσι η ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειας Κεδίκογλου, που άρχισε με τα αδέλφια Βασίλη και Αγγελο, συνεχίζεται με τα πρώτα συνονόματα εξαδέλφια. Το πράσινο που φορούσαν οι πατεράδες, αφού ο Βασίλης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα υπουργός του κι ο Αγγελος αντιστράτηγος στα τεθωρακισμένα και από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ανδρέα Παπανδρέου, το... αποκήρυξε ο πρωτότοκος Σίμος Κεδίκογλου που διάλεξε τη ΝΔ. Από την άλλη, ο Συμεών ακολούθησε την πολιτική παράδοση της οικογένειας και πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ.
Τα δυο ξαδέρφια έχουν ηλικιακή διαφορά ακριβώς 10 ετών, αφού ο Σίμος γεννήθηκε το 1963 και ο Συμεών το 1973 και έχουν ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδρομή.
Ο Σίμος σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πετροχημικό Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και Διεθνείς σχέσεις στο Παρίσι, αλλά και Δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Εχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο, κληρονομιά από τον πατέρα του Βασίλη, που έχει αφήσει εποχή στην πολιτική ιστορία με τους περίφημους καβγάδες του.
Ο Συμεών, από την άλλη, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δερματολόγος. Εξελέγη βουλευτής Εύβοιας (ΠΑΣΟΚ) στις εκλογές του 2009 και 2012 και είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος.

Ο «εκρηκτικός» πατέρας και... θείος

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και δύο φορές διαγραμμένος
Η οξυμμένη αντιπαλότητα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η ανεξαρτητοποίησή του από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ, η κάθοδος του υιού Σίμου με τη ΝΔ και η είσοδος του ανιψιού Συμεών στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, σημάδεψαν το βιογραφικό του... τσαμπουκά Βασίλη Κεδίκογλου.
Οι κόντρες του με τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο υπήρξαν παροιμιώδεις.
Ο Β. Κεδίκογλου γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας το 1932. Χρόνια αργότερα ερωτεύθηκε τη Βενετσιάνα Διαμαντοπούλου, με την οποία απέκτησε τα αγόρια του (Σιμο-Γιώργο) και μια κόρη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.
Υστερα από μια κορυφαία υπουργική διαδρομή, το 1992 ο Ανδρέας Παπανδρέου τον διέγραψε από το κόμμα μαζί με άλλους δύο βουλευτές. O ίδιος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Εναν χρόνο μετά, ο Ανδρέας τον συμπεριέλαβε ξανά στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας και επανεξελέγη βουλευτής. Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, το 2000, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ οριστικά.

Χτύπημα εκ των έσω
Ο Σίμος στη συνέχεια αξιοποιώντας το έργο του Βασίλη Κεδίκογλου, κατέβηκε με τη ΝΔ και ήρθε πρώτος σε ψήφους βουλευτής στην Εύβοια, ξεπερνώντας ακόμη και τους παραδοσιακούς του χώρου με άνεση.
Λίγο μετά, να σου κι ο ξάδελφος «έσκασε μύτη». Η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει και έναν άλλον Συμεών στο νησί, θεωρήθηκε ότι έγινε για να χτυπηθεί ο Σίμος.
Κυρίαρχη αντίληψη του Συμεών ήταν ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν ανέκαθεν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον Σίμο και τον θείο του, που άλλαξαν στρατόπεδο. Από τότε και ύστερα, λέγεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών διερράγησαν.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι και οι δύο Κεδίκογλου μαζεύουν όλο το... χαρτί στην Εύβοια παίρνοντας κάθε φορά περισσότερες από 40.000 ψήφους. Φαίνεται καθαρά, πως το όνομα μετράει!
ΠΗΓΗ: ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ στο ΕΘΝΟΣ  


Δεν υπάρχουν σχόλια: