Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Το πέτρινο γεφύρι στου Καμπέραγα.


Διαβάζουμε στο βιβλίο «Τα Πέτρινα Γεφύρια» με τα ωραία με πενάκι σκίτσα της κας Νίτσας Συνίκη – Παπακώστα – Έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων 2002 –

ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΡ ΑΓΑ

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες του ανατολικού Ζαγορίου και απέχει από τα Ιωάννινα μόλις 25 χιλιόμετρα. Γεφυρώνει τον ποταμό Ζαγορίτικο, ο οποίος λίγο πιο κάτω ενώνεται με τον Βάρδα, για να χυθεί τέλος στον Άραχθο. Ευτυχώς η απόσταση από τον καινούργιο δρόμο είναι μικρή και έτσι μπορούμε να το απολαύσουμε άνετα.
Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, με δύο βοηθητικά τοξωτά ανοίγματα. Μία μικρή καμάρα θαμμένη στο χώμα βοηθούσε στην ήπια πρόσβαση.
Το γεφύρι είναι ιδιαίτερα χαμηλό, μόλις 5 m ύψος, σε σχέση με το μεγάλο του άνοιγμα 18 m.
Το τοπίο αποπνέει ηρεμία και γαλήνη, που συνδυάζεται από την χαμηλή ανάταση του τόξου και το ήπιο τελείωμα του καταστρώματος.
Άγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκε. Το όνομά του το πήρε από τον Καμπέρ-αγά των Ιωαννίνων που διέθεσε τα χρήματα για το χτίσιμο.
Το γεφύρι αυτό μαζί με το ομώνυμο χάνι εξυπηρετούσε τα χωριά του ανατολικού Ζαγορίου. Ακόμη εξυπηρετούσε τα καραβάνια που κατευθυνόταν προς Βωβούσα, Σαμαρίνα, καθώς και αυτά προς το Μέτσοβο, για αρκετά χρόνια, διότι ήταν γκρεμισμένο το γεφύρι της Μπαλντούμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: