Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Αυτοκινητοπατήθηκε η μεγαλύτερη γέφυρα της Εγνατίας οδού στο Ζαγορίτικο παραπόταμο του Αράχθου.

Σε παραπόταμο του Αράχθου, με λεκάνη απορροής το κέντρικο - ανατολικό Ζαγόρι η μεγαλύτερη γέφυρα της Εγνατίας, σαν διάδρομος αεροδρομίου.

Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα καλύπτουν από σήμερα οι οδηγοί τη διαδρομή Ιωαννίνων - Τρικάλων, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία, από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ της εξόδου της γέφυρας του Αράχθου της Εγνατίας οδού προς Θεσσαλία, που το μήκος της ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο.
Το τμήμα της Εγνατίας, Μέτσοβο μέχρι Παναγιά Τρικάλων, συνολικού μήκους 13,5 χλμ. περιλαμβάνει 7 σήραγγες και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς παρακάμπτεται πλέον η διέλευση από Κατάρα.
Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, που πραγματοποίησε περιοδεία στην Εγνατία Οδό, δίνοντας στην κυκλοφορία ένα ακόμη τμήμα αυτοκινητόδρομου, μήκους 17,5 χλμ, το έργο πλέον ολοκληρώνεται και από το Μάιο θα μπορεί ο καθένας να διατρέχει ολόκληρο την άξονα από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου
"Παραδίδουμε σήμερα στην κυκλοφορία 2 σημαντικά τμήματα της Εγνατίας
Με τα τμήματα αυτά πέραν των άλλων επιτυγχάνεται η συγκοινωνία Θεσσαλίας και Ηπείρου μέσω της Εγνατίας. Έτσι αποφεύγεται η Κατάρα και επικίνδυνος δρόμος μήκους 90 χλμ. και συντομεύεται η διαδρομή μέχρι τα Γιάννενα κατά 1,5 ώρα περίπου.
Ουσιαστικά, με αυτά τα δύο τμήματα, η Εγνατία οδός διασχίζει κάθετα την οροσειρά της Πίνδου, ενώνοντας την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα.
Είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό και δύσκολο πλέγμα έργων το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :
-24 σήραγγες διπλού κλάδου με συνολικό μήκος 25,6 χλμ. Η μεγαλύτερη του Δρίσκου έχει μήκος 4563 μέτρα και ακολουθεί η σήραγγα Μετσόβου μήκους 3570 μέτρων.
-18 γέφυρες με συνολικό μήκος 6,9 χλμ. Η μεγαλύτερη είναι του Αράχθου μήκους 1036 μέτρων.
Απομένουν 31 χλμ. προς Γρεβενά για να ολοκληρωθεί ολόκληρος ο άξονας της Εγνατίας. Εξ αυτών τα μισά είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα θα ετοιμασθούν ως τέλος Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: