Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Αιματοβαμμένο Εντελβάις, από την Βιέννη στα Καλάβρυτα.

(Γράφει ο Αλέκος Ράπτης στον Ηπειρωτικό Αγώνα)

Έφυγε από τη ζωή ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ
Ο γερμανός ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χέρμαν Φρανκ Μαγερ άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο σε τροχαίο δυστύχημα στην Γερμανία την ημέρα του Καθολικού Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) σε ηλικία 69 ετών.

Ο Χέρμαν Φρανκ Μαγερ επισκέφθηκε πάνω από 200 χωριά της Ηπείρου και της Αλβανίας, πολλά μαζί με τον Αλέκο Ράπτη

Συνέδεσε το όνομά του με την περιοχή της Ηπείρου όσο λίγοι ξένοι ερευνητές. Η είδηση του τραγικού θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στους φίλους αλλά και την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
Ο Χέρμαν Φρανκ Μαγερ γεννήθηκε το 1940 στο Αννόβερο και σπούδασε στο Αμβούργο, στο Παρίσι και στο Οχάιο των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1963 για να αναζητήσει τα ίχνη του αγνοούμενου πατέρα του ο οποίος ως υπολοχαγός του γερμανικού στρατού είχε συμμετάσχει στην επισκευή της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία είχε ανατιναχθεί το 1942.

Το έργο του
Στηριζόμενος στις έρευνες για τον αγνοούμενο πατέρα του εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του το 1995 που φέρει τον τίτλο «Η αναζήτηση». Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται τα γεγονότα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τους αντάρτες, η επισκευή της γέφυρας από τον γερμανικό στρατό καθώς και η εκτέλεση του πατέρα του και των γερμανών στρατιωτών από αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Το 1998 ο Μαγερ εκδίδει το βιβλίο που φέρει τον τίτλο « Η φρίκη του Κομμένου» που αναφέρεται στη θηριώδη σφαγή κατά του άμαχου πληθυσμού που διέπραξε μια συγκεκριμένη μονάδα της 1ης ορεινής μεραρχίας γερμανών καταδρομών «Εντελβάις» από τα Γιάννενα στις 16 Αυγούστου του 1943, στο Κομμένο της Άρτας.
Ο Χέρμαν Φρανκ Μαγερ καταθέτει τις τρομακτικές περιγραφές των επιζώντων του Κομμένου, ενώ παράλληλα παρατίθενται οι ωμές περιγραφές της συγκεκριμένης γερμανικής μονάδας που οδήγησε στο θάνατο 317 άμαχους πολίτες.
Το 2004 ο Χέρμαν Φρανκ Μαγερ εκδίδει το τρίτο βιβλίο του με τον τίτλο
«Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα» στο οποίο καταγράφει τις φρικαλεότητες της 117 γερμανικής μεραρχίας καταδρομών από τη Βιέννη το 1941 στη Σερβία ως την Πελοπόννησο.

Στην Ήπειρο
Με τον καλό φίλο Φρανκ, γράφει ο Αλέκος Ράπτης, συνεργάστηκα για πρώτη φορά το 1999, και αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις για την προσωπικότητά του, τον τρόπο σκέψης του, αλλά και την ιστορική του έρευνα για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Η συνεργασία που είχα μαζί του αφορούσε τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από την 1η Ορεινή Μεραρχία Ορεινών Καταδρομών «Edelweiss», κατά του άμαχου πληθυσμού των χωριών της Ηπείρου τα έτη 1943-1944.
Ο Χέρμαν Φρανκ Μαγερ επισκέφθηκε πάνω από 200 χωριά της Ηπείρου και της Αλβανίας, σε πολλά από τα οποία είχα την τύχη να τον συνοδέψω και να βιώσω αυτόν τον υπέροχο γερμανό ιστορικό ερευνητή, τον ακούραστο εργάτη της ιστορικής έρευνας.
Τον Ιανουάριο του 2008, ο Μαγερ εξέδωσε στην Γερμανία το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Βlutiges Edelweiss» (Αιματοβαμμένο Εντελβάις) στο οποίο καταγράφονται τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η ανωτέρω μεραρχία κατά των χωριών της Ηπείρου καθώς και η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας «Άκουι» τον Σεπτέμβρη του 1943 στην Κεφαλονιά.
Σ’ αυτό το τόσο σπάνιο ιστορικό του έργο που θα κυκλοφορήσει σε δύο τόμους πραγματεύεται τα γεγονότα της κατοχής και της Αντίστασης στην Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά στη διάρκεια του πολέμου. Οι επιζώντες μπροστά στην ιστορία καταθέτουν τις βαρβαρότητες του Ναζισμού θαρρείς και ήταν χτες τότε που ήρθαν οι βάρβαροι.
Δυστυχώς ο πρόωρος χαμός του Φράνκ του στέρησε τη χαρά να παρουσιάσει ο ίδιος στην Αθήνα και στα Γιάννενα αυτό το τόσο σπάνιο ιστορικό ερευνητικό υλικό που περιέχει εκατοντάδες φωτογραφίες, σπάνια ιστορικά αρχεία και προσωπικές μαρτυρίες επιζώντων που βίωσαν τα δύσκολα χρόνια της κατοχής στην διάρκεια του Β΄Π.Π.
Καλέ μου φίλε Φράνκ σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και να σε συνοδεύουν για πάντα οι τόσο σπουδαίες ιστορικές σου έρευνες που έκανες σ΄αυτή τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: