Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η ζωή της Ζωής Σταυρίδου στη μεγάλη οθόνη.
Η πολυτάραχη ζωή της γητευτικης αξέχαστης πρωταγωνίστριας Ζωζώς Νταλμάς ( κατά κόσμον Ζωή Σταυρίδου) παίρνει «σάρκα και οστά » στη μεγάλη οθόνη μέσω μεγάλης διεθνούς υπερπαραγωγής, με γυρίσματα στα μέρη του κόσμου όπου έζησε και ταξίδεψε η ίδια.

Την επιμέλεια της ταινίας και την ιδέα για το σενάριο έχει ο κ. Δημήτριος Ιβάνωφ, χορογράφος - χορευτής, άνθρωπος που επί 32 και πλέον έτη έζησε την πρωταγωνίστρια, και έχει ως κληρονομιά στα χέρια του τα απομνημονεύματα της ίδιας με άφθονο φωτογραφικό υλικό.

Την Ζωζώ Νταλμάς θα « ενσαρκώσει» γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός.

Η συνέχεια............... στις οθόνες σας.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΖΩ ΝΤΑΛΜΑΣ

Αγώνας για επιβίωση, σκηνή-παρασκήνια, έρωτες, ειδύλλια, περιπέτειες και ματαιότητες.

Αυτός είναι ο άξονας του βιβλίου για τη Ζωζώ Νταλμάς που ετοιμάζουν ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός - συγγραφέας, φίλος της Ζωζώς από το 1976, ο Δημήτρης Ιβάνωφ, χορευτής - χορογράφος, φίλος της Ζωζώς από το 1955, με τη βοήθεια της νεαρής ηθοποιού και ιστορικού - θεατρολόγου Λίλας Σταμπούλογλου και τη νομική αρωγή της δικηγόρου Σωτηρίας Γκιζάνη.

Είναι μια ξεχωριστή και συγκλονιστική ιστορία η ιστορία της Ζωζώς, της θρυλικής πρωταγωνίστριας της ελληνικής οπερέτας (όπως η ίδια δήλωνε) ενώ είχε διακριθεί και σε άλλα είδη θεάτρου, όπως και στον κινηματογράφο.

Ατίθαση, τολμηρή, απρόοπτη, αθυρόστομη, αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπινη. Από πού κληρονόμησε όλη αυτή την εκρηκτική προσωπικότητα ;

Από τον Τσερκέζο παππού της που ήταν γλεντζές, γυναικάς, εκκεντρικός, Ασίκης ; Από τη Ρουμάνα γιαγιά της ; Από τους Μακεδόνες γονείς της ; αΆγνωστο.

(Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο στην ανάρτηση αυτή, του Στ. Ναστ. από τη Βήσσανη, η Ζωζώ Νταλμάς έχει ηπειρώτικες ρίζες από τη Βήσσανη στο Πωγώνι. Το επίθετο Δάλμας ή Ντάλμας ακούγεται στη Βήσσανη)

Από τη γέννηση της στην Κωνσταντινούπολη και τα 12 πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τελευταίο αντίο από τούτη τη σύντομη ζωή, η Ζωζώ τη γεύτηκε όσο, ίσως, καμία άλλη γυναίκα. Έζησε μια πλούσια ζωή χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις και πέθανε στο γηροκομείο.

Tο βιβλίο βασίζεται στο πλούσιο αρχειακό υλικό - προγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά - προσωπικές αφηγήσεις και δεκάδες φωτογραφίες, που η ίδια κληροδότησε στον πιστό της φίλο Δημήτρη Ιβάνωφ με ιδιόγραφη διαθήκη, που δημοσιεύτηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, ένα υλικό που φωτίζει άγνωστες πλευρές της ζωής της.

Μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού γνωρίζει τον θυελλώδη έρωτα της με τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Γι' αυτόν τον έρωτα πολλοί την κατηγόρησαν και λίγοι την επαίνεσαν, κάτι που ήταν αδιάφορο για τη Ζωζώ.

Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι στη Γκεστάπο δεν κατέδωσε συναδέλφους της, με αποτέλεσμα από το πολύ ξύλο να χάσει το παιδί που είχε μέσα της κι ήταν τεσσάρων μηνών, ούτε ότι βάφτισε δεκάδες ορφανά ή μη παιδιά, ότι πάντρεψε και προίκισε δεκάδες άπορα ζευγάρια, ότι επιδιόρθωσε ολόκληρο γηροκομείο, ότι βοήθησε πολλούς συναδέλφους της, ακόμα και στο τέλος της ζωής της από την πενιχρή της σύνταξη.

Είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη η ζωή της Ζωζώς κι αυτή θέλουμε να φωτίσουμε με αυτό το βιβλίο.

Βασίλης Κολοβός

Σχετικά

1) Ιστοσελίδα Δημ. Λυμπερόπουλου

2) Ετοιμάζεται ταινία για τη Ζωζώ Νταλμάς

1 σχόλιο:

Stergios Nastopoulos είπε...

Απ' ό,τι μου διηγούνταν ο μακαρίτης ο πατέρας μου, η Ζωζώ Νταλμάς έχει καταγωγή από την Ήπειρο, και μάλιστα από το χωριό Βήσσανη. Το όνομα Δάλμας ή Ντάλμας είναι γνωστό όνομα στη Βήσσανη. Περισσότερα δεν ξέρω σχετικά. Για την ταινία υπάρχει σχετική ιστοσελίδα: http://www.zozo-dalmasthemovie.com/ . Δεν γνωρίζω γιατί άργησε τόσο. Προφανώς υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες για μια τόσο φιλόδοξη παραγωγή. Ελπίζω να μην υπάρξουν και εθνικιστικές "δυσκολίες", εφόσον το θέμα άπτεται των τόσο ευαίσθητων ελληνοτουρκικών σχέσεων.