Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η Λεμονιά (Παπαδάκου) που αποφασίζει και διατάσσει


Η Μόνα του Παπακωνσταντίνου που... αποφασίζει και διατάσσει

«Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι, ενώ βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, βγήκαν στην πρώτη γραμμή για να διαπραγματευτούν με τους δανειστές άτομα που αγνοούσαν το άθλημα. Ενας ανεπάγγελτος υπουργός με «σύνδρομο ξερόλα» και ένα θρασύτατο κοριτσάκι από το ΙΣΤΑΜΕ, χωρίς καμία ουσιαστική εμπειρία, ακόμη και καθημερινής διαχείρισης των πραγμάτων ενός κρίσιμου υπουργείου, βρέθηκαν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε ιστορικές διαπραγματεύσεις.

Το ναυάγιο στο οποίο οδηγηθήκαμε σήμερα δεν ήταν απλώς πολύ πιθανό. Οι έμπειροι έβλεπαν από πολύ νωρίς ότι το ναυάγιο ήταν η νομοτελειακή κατάληξη της ανικανότητας που σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από την απουσία πραγματικών παραστάσεων».

Τα παραπάνω εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη «δημοκρατία», επιχειρώντας να εξηγήσει πώς η χώρα, υπό την ουσιαστική καθοδήγηση του «τσάρου» Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ανθρώπων του, οδηγήθηκε στη δύσκολη θέση να διαπραγματεύεται νέα δάνεια και νέα Μνημόνια.

Για τον κύριο Παπακωνσταντίνου πολλά από τα παραπάνω που του καταλογίζονται είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι «το θρασύτατο κοριτσάκι από το ΙΣΤΑΜΕ». Πρόκειται για το δεξί χέρι του ή, αλλιώς, την «κυρία του κυρίου», όπως την αποκαλούν όλοι πλέον στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη μόλις 32 ετών (εξ ου και το «κοριτσάκι») σύμβουλό του, Λεμονιά Παπαδάκου, η οποία προφανώς, επειδή ντρέπεται για το καθ' όλα παραδοσιακό ελληνικό όνομά της, προτιμά να το κρύβει πίσω από το δήθεν, ψευτοκουλτουριάρικο και κοσμοπολίτικο Μόνα.

Ο χαρακτηρισμός «θρασύτατο» πριν από το «κοριτσάκι» δεν ειπώθηκε τυχαία. Πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και σε άλλα υπουργεία έχουν αντιμετωπίσει από πρώτο χέρι τη συμπεριφορά της. Πρόσφατα το έμαθαν κι άλλοι που δεν... ήξεραν. Κυκλοφόρησε το εξής περιστατικό: Η Μόνα Παπαδάκου, συνοδεύοντας εκπροσώπους της τρόικας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, πήγαν στο γραφείο της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα.

Η μεσήλικη οδοντίατρος κυρία Δρέττα, και με πολλά ένσημα στο βιβλιάριό της, έφερε σε κάποια στιγμή αντιρρήσεις σε αυτά που της ζητούσαν οι τροϊκανοί. Η απάντηση ήρθε από τη Μόνα Παπαδάκου με ύφος υπολοχαγού των... Ες-Ες: «Θα κάνεις ό,τι σου λέμε εμείς!» Η απάντηση της κ. Δρέττα ήταν ανάλογη της εξωθεσμικής και σίγουρα απίστευτης «εντολής» που δέχτηκε. Στόλισε τη δεσποινίδα Λεμονιά με διάφορα κοσμητικά επίθετα, ενώ της απέδωσε ευθύνες (όπως και ο βουλευτής που μίλησε στη «δημοκρατία») για το Μνημόνιο και την κατάντια της χώρας. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του Γιώργου Ζαννιά.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο υπουργός νομιμοποιείται να παίρνει μαζί του σε υπηρεσιακό ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο τον γιο του (προφανώς για λόγους αναψυχής του τελευταίου), η σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει με περίσσευμα θράσους: «Να μη σας νοιάζει ποιον παίρνει μαζί του ο υπουργός». Σύμφωνα με συνομιλητές της, αν και η ίδια δεν έχει εργαστεί ποτέ, εκφράζεται ιδιαίτερα απαξιωτικά για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει με αυταρχικό ύφος σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους.

Την πήρε μαζί του από το Ινστιτούτο «Ανδρέα Παπανδρέου»

H Μόνα, όπως η ίδια έχει πει επανειλημμένως με καμάρι σε πηγαδάκια δημοσιογράφων, «συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Πού την ανακάλυψε ο υπουργός Οικονομικών; Στο κρατικοδίαιτο ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Μελετών του ΠΑΣΟΚ που φέρει και το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι οικονομολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ιδρύματος. Εκεί έδειξε πρωτοφανή αφοσίωση και προθυμία συνεργασίας με τον τότε ανερχόμενο αστέρα του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αμέσως μετά την υπουργοποίησή του την ανακήρυξε σε αδιαμφισβήτητη αρχηγό της ομάδας των συνεργατών του. Από τότε πέρασε πολύς καιρός. Ο Παπακωνσταντίνου έχει εξελιχθεί στον πιο αποτυχημένο υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου και η Λεμονιά ανησυχεί για το μέλλον της. Κάποιοι λένε ότι ο εκνευρισμός που βγάζει τελευταία (όπως στο περιστατικό με την κυρία Δρέττα) πηγάζει από το γεγονός ότι δεν θέλει να πιστέψει ότι ο υπουργός της είναι στο στόχαστρο όλης της κοινωνίας και συντόμως θα αναχωρήσει για... μόνιμες διακοπές στην έπαυλή του στη Σέριφο. Οσο για την ίδια, αν δεν επιστρέψει στο χωριό της Νάξου όπου και μεγάλωσε, θα συνεχίσει να κολλάει ένσημα στο ΙΣΤΑΜΕ. Σαν τους δημοσίους υπάλληλους που δεν εκτιμά.

Φοίβος Κλαυδιανός

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: