Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Αντε αρκετά διαδηλώσατε, μαζευτείτε σπίτια σας, δεν θα πέσουμε, φτάνει η επανάσταση για σήμερα, τι καταλάβατε; τα μέτρα θα τα περάσουμε, ζήτω οι φόροι
Ομόφωνα αποφάσισαν να μας γονατίσουν - Έκτακτη εισφορά για 4 χρόνια σε εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ!


- Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή
- Στις 200.000 το αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας
- Δεν αυξάνεται (μάλλον) το πετρέλαιο, αυξάνεται το φυσικό αέριο
Από δω και πέρα μάλλον θα πρέπει να μιλάμε με... τούρκικους όρους. Βάζουν «κεφαλικό φόρο», «κατεβάζουν» στο μισό το αφορολόγητο για κατοχή ακίνητης περιουσίας, αλλά το ξανασκέπτονται για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης κίνησης.

Μεταξύ των σκληρότατων μέτρων, η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ και η οποία θα ισχύει για 4 χρόνια. Η έκτακτη εισφορά θα ξεκινά από 1% έως 3% και σύμφωνα με πληροφορίες για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει το ποσοστό 3%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ θα χάνει έναν μισθό τον χρόνο.

Με το μέτρο αυτό ουσιαστικά κλείνει το θέμα του αφορολόγητου.

Όλα αυτά αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άλλη μία φορά για ανάγκη για συναίνεση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκαν ο κ. Βενιζέλος και η κα Διαμαντοπούλου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου του ζήτησε να έχει ξανά συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι εθνικό καθήκον “να πάψουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από οτι εισπράττουμε και να πάμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων. Δήλωση επίσης ότι κάι τέτοιο θα αποτελέσει σήμα ελέγχου του υπέρογκου χρέους και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας, κάνοντας εκ νέου κάλεσμα για διάλογο σε όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Μάλιστα, σημείωσε πως “εφόσον και αφού με τον κ. Σαμαρά συμφωνούμε στους στόχους δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε και τοςυ τρόπους, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αξιοποιηθούν πρόσωπα σε καίριους τομείς χωρίς κανένα κομματικό περιορισμό, με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στην προσπάθεια που γίνεται.

Μετά το υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατατέθηκε στη Βουλή.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, τα περισσότερα από τα μέτρα που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν άμεσα «κλείδωσαν»: Στόχος είναι να εξοικονομεί το Κράτος σχεδόν 1 δις. ευρώ τον μήνα, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (από 400.000), θα διαμορφωθεί το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα θα κληθούν να το πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα απαιτούνται όμως στο εξής τριπλάσιες αποδείξεις για την κατοχύρωσή του αφορολόγητου, δηλαδή 30% αντί 10% στα εισοδήματα 6.000-12.000 ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών «παίρνει πίσω» την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, κάτι που εάν υιοθετείτο θα έβαζε «φωτιά» από τον Οκτώβριο στις κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, διπλασιάζοντας την τιμή του.

Εγκαταλείπεται πιθανότατα –ίσως μετατίθεται για αργότερα- η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, αντίθετα από το φυσικό αέριο όπου θα επιβληθεί κανονικά ο ειδικός φόρος..

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει για τους επαγγελματίες νέα και σκληρά τεκμήρια!

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις απανωτές ανατροπές, θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» οριστικά και θα ανακοινωθούν άμεσα και επισήμως, οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, η εισφορά «υπέρ ανεργίας» 3% σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συνταξιούχους κάτω των 65 ευρώ, η υπηρεσιακή «εφεδρεία» στο δημόσιο με περικοπή μισθού 30%-70% για όσους δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες, έκτακτες εισφορές σε ΙΧ και πισίνες, αυξήσεις τελών κυκλοφορίας κοκ.

Μάλιστα, το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα θα εξισώσει τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα ενώ τα από τα 50 επιδόματα θα διατηρηθούν 2-3. Επίσης οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται με την αναλογία 1 για κάθε 10 αποχωρούντες.

Παράλληλα, καταργούνται ή συγχωνεύονται δεκάδες δημόσιοι φορείς και περικόπτονται δραστικά επιχορηγήσεις.

Σε φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση αλλά λαμβάνουν δημόσια επιχορήγηση σε τακτική βάση (π.χ. αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσεία, συλλογές κλπ.) περικόπτεται η επιδότηση συνολι ά κατά 300 εκ. ευρώ, εντός του 2011.

Για να χρυσώσει το χάπι το υπουργείο οικονομικών θα προαναγγέλλει από τον Σεπτέμβριο μείωση των φορολογικών συντελεστών, κυρίως για επιχειρήσεις.

Προβλέπονται συγχωνεύσεις σχολείων αστυνομικών τμημάτων, στρατοπέδων κλπ. Από τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται η εξοικονόμηση περίπου 225 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι δεν αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως το 2015, αλλά ένα μέρος μόνο από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα το 2011. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι και, στη συνέχεια, τον Σεπτέβριο και τον Δεκέμβριο φέτος.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: