Άγαλμα πεπλοφόρου κόρης βρέθηκε κρυμένο σε μαντρί στη Φυλή Αττικής.
Το άγαλμα αρχαϊκών χρόνων (520π.Χ.) έχει ύψος περίπου 1,20 μέτρων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αντικείμενο μοναδικό, με ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική αξία. Η αξία της, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.
Η πεπλοφόρος εξετάστηκε από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και πως πρόκειται για αντικείμενο μοναδικό, με ανεκτίμητη ιστορική και αρχαιολογική αξία.
Το άγαλμα είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο, αφού μονάχα λείπουν το αριστερό αντιβράχιο και πλίνθο.
Το παράξενο είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε το άγαλμα, αφού είχε ανασκαφεί και κρυφτεί παράνομα σε ένα...μαντρί με κατσίκες κοντά στην Αθήνα, όπου και συνελήφθη ο 40χρονος ιδιοκτήτης-βοσκός και ένας ακόμη 56χρονος που υποτίθεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει το έργο για 500.000€.
Παρά το γεγονός ότι δεκάδες άλλα αγάλματα της κόρης και του αρσενικό ισοδύναμου της, του κούρου, εμφανίζονται σε Ελληνικά και ξένα μουσεία όλου του κόσμου, το είδος θεωρείται πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και κατανόηση της ελληνικής τέχνης.
Νέα ευρήματα σε καλή κατάσταση, είναι πολύ σπάνια.
Ακόμη και όταν βρέθηκε, έφερε ίχνη χώματος και το πανέμορφο το άγαλμα φαίνεται να έχει ένα χαμόγελο στα χείλη του, περίτεχνα στριμμένα μαλλιά και να φορά ένα φόρεμα με μήκος ως τον αστράγαλο .
Το μαντρί με τις κατσίκες στο οποίο βρέθηκε, βρίσκεται κοντά στη Φυλή, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή τόπο εκσκαφής, κάτι το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει τους αρχαιολόγους σε ένα ως τώρα άγνωστο καταφύγιο ή νεκροταφείο του 6ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με το νόμο, όλες οι αρχαιότητες αποτελούν κρατική περιουσία, όμως η λεηλασία είναι μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση... Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν την Τρίτη και είχαν ήδη βολιδοσκοπήσει πιθανούς αγοραστές στην Ελλάδα, και "θα το είχαν πωλήσει για ένα σχετικό κομμάτι ψωμί, μόνο 500.000€, ανάλογα με την εμπορική αξίας του."
Ο βοσκός και ο συνεργάτης του έχουν πτυχία – μεταπτυχιακά στην Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο First de Arpile των Παρισίων, ενώ εν ευθέτω χρόνω θα ιδρύσουν Σχολή (σαν αυτή για πολιτικούς του Γιωργάκη) για σκαπανεις αρχαιολόγους.
2 σχόλια:
Τελικά μάλλον μούφα αντίγραφο η μαντρωμένη πεπλοφόρος κόρη ... σχεδόν σαν πρωταπριλιάτικο.
Λάθος εκτίμησε το Υπουργείο Πολιτισμού, κρίμα το μεταπτυχιακο της First de Arpile School του γιδοβοσκού.
Πλαστή η Κόρη, άνθρακες ο θησαυρός. Η κρυμμένη στο μαντρί της Φυλής υποτιθέμενη Κόρη της Αρχαϊκής εποχής, πιστό αντίγραφο της «Πεπλοφόρου» του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι αποδεδειγμένα ένα κίβδηλο έργο.
Ολοι οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στην Αστυνομία για να γνωμοδοτήσουν σχετικά, αποφάνθηκαν αρνητικά για την γνησιότητά της. Ετσι, αν οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προλάβει να συλλάβουν τα άτομα, που είχαν το άγαλμα στην κατοχή τους, οι υποψήφιοι αγοραστές θα το αγόραζαν ως γνήσιο.
Αγνωστο είναι όμως, αν πρόφθασαν να αναρωτηθούν, πώς μια Κόρη θα μπορούσε να πωληθεί, έστω και παράνομα, αντί 500.000 ευρώ, τόσα ζητούσαν οι κάτοχοί της, τη στιγμή που η πραγματική αξία ενός τέτοιου αγάλματος μπορεί να φθάνει και τα 100 εκατομμύρια.
Τόσο ο καθηγητής κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης όσο και οι αρχαιολόγοι και συντηρητές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όμως που είδαν αυτό το έργο αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κίβδηλο.
Εκ πρώτης όψεως πάντως το άγαλμα ήταν αρκετά πειστικό, καθώς έχει κατασκευασθεί μάλλον από τεχνητό λίθο. Αλλωστε είναι και πολύ βαρύ.
Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι η Κόρη φέρει τα ίδια ακριβώς σημάδια θραύσης με το πρωτότυπο ενώ απουσιάζουν τα τμήματα που λείπουν και από το πρωτότυπο: Το αριστερό χέρι δηλαδή και το κάτω τμήμα του γλυπτού.
Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός, ότι πανομοιότυπες Κόρες δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα, δεδομένου ότι ήταν αναθήματα συγκεκριμένων γυναικών στην παρθένο Αθηνά, ούτε αντίγραφά τους είχαν γίνει τα μεταγενέστερα χρόνια π. χ. στην Ρωμαϊκή εποχή.
Η γνήσια Πεπλοφόρος Κόρη (520 π. Χ.) βρέθηκε το 1886 στο Ερέχθειο της Ακρόπολης τεμαχισμένη σε τρία κομμάτια. Είναι φιλοτεχνημένη σε παριανό μάρμαρο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ. ενώ διασώζει ακόμη ίχνη της αρχικής διακόσμησής της, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Την ιδιαίτερη ονομασία της έλαβε από τα ενδύματά της, συγκεκριμένα το δωρικό, μάλλινο πέπλο που καλύπτει το ιωνικό λινό και πλισέ ιμάτιό της.
Το κίβδηλο έργο πάντως δεν έχει φθάσει ακόμη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μεταφέρονται όλα τα κατασχεθέντα αρχαία.
Δημοσίευση σχολίου