Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Μετά το μάζεμα της ελιάς, η ώρα του λυωμένου μολύβδου

Προφήτης Ησαίας:

Τα σπαθιά θα γίνουν υνιά
και τα δόρατα δρεπάνια


ή όπως είναι γραμμένη η προφητεία στο κτίριο του Ο.Η.Ε.
Swords into plowshares
Spears into prunting hooks
Πότε άραγε;

Τι τα θέλουμε τα όπλα τα κανόνια τα σπαθιά
να τα κάνουμε τρακτέρια να οργώνει η εργατιά

έλεγε ένα δικό μας τραγούδι.

Λένε ορισμένοι ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για να μαζευτούν οι Ιουδαίοι σε ένα κράτος, το κράτος του Ισραήλ, από το οποίο είχαν διασκορπισθεί στους πέντε ανέμους.




Το Ισραήλ είναι ένα κράτος ισχυρό. Γεννήθηκε από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις ένοχες συνειδήσεις του δυτικού κόσμου και το πάθος του λαού του για μια δική του πατρίδα. Είναι ένα κράτος που δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Κατάφερε μέσα σε 60 χρόνια να γίνει οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά πανίσχυρο, αλλά δεν αναπτύχθηκε, δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένει ένα τεχνητό κατασκεύασμα που επεκτάθηκε με τη βία και την τρομοκρατία ενάντια σε έναν λαό, τους Παλαιστινίους, φτωχό και αδύναμο, έναν λαό που ζούσε στα ίδια εδάφη από την εποχή της Βίβλου. Η «μόνη δημοκρατία δυτικού τύπου» της Μέσης Ανατολής είναι ένα κράτοςφρούριο που κλείνει έξω από τα τείχη του τους άλλους, τους μη εκλεκτούς λαούς του Θεού. Οποιος προσπάθησε να γκρεμίσει τα τείχη δολοφονήθηκε, όπως ο Γιτζάκ Ράμπιν, από τον εβραϊκό φονταμενταλισμό.

Ετσι η Γη της Επαγγελίας είναι σήμερα μια επίγεια κόλαση. Τέσσερις γενιές Παλαιστινίων μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς πατρίδα, χωρίς μέλλον, χωρίς διέξοδο. Τέσσερις γενιές Παλαιστινίων γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς πολέμου, καθημερινής βίας, προσωπικού και συλλογικού εξευτελισμού. Ο τρόμος και το μίσος βασιλεύουν σήμερα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, αλλά οι ευθύνες δεν είναι ίδιες.

Υπάρχει ο δυνατός και ο αδύναμος, ο πλούσιος και ο φτωχός, ο κατακτητής και ο κατακτημένος.

Οσοι δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στην τρομοκρατία- ύστερα από δεκαετίες μιας άθλιας ζωής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς δουλειά, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ελπίδα- είναι υποκριτές. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο μίσος. Μεταξύ της κηδείας του πατέρα τους, του αδελφού τους και μιας φονικής επίθεσης της ισραηλινής αεροπορίας. Γεννήθηκαν με πιστόλι στο χέρι και τράφηκαν με πυραύλους, χειροβομβίδες και εκρηκτικά.

Το κράτος του Ισραήλ παίζει ένα κολασμένο παιχνίδι στους τόπους που αποκαλούνται άγιοι. Κράτος τρομοκράτης το ίδιο δημιουργεί τρομοκράτες για να καταστρέψει κάθε απόπειρα ειρήνευσης. Η αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στην πιο βάρβαρη και πιο μακρά εθνοκάθαρση στην Ιστορία είναι νόμιμο δικαίωμά τους. Ειρήνη στην περιοχή μπορεί να υπάρξει μόνο αν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει- με έργα και όχι με φαρισαϊκές διακηρύξεις όπως έχει κάνει ως τώρα- στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να υπάρχουν ως λαός και ως ανθρώπινα όντα και επιβάλει στο Ισραήλ να το αποδεχθεί.

Αν υπάρχει μια κατάσταση για την οποία οι μεγάλες δυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση να επέμβουν, είναι αυτή. Ειδάλλως, ας μην κοροϊδευόμαστε συζητώντας περί διεθνούς δικαίου, διεθνούς νομιμότητας, πολυπολιτισμικότητας και δυτικού πολιτικού πολιτισμού.

ΓΑΖΑ, Καλάβρυτα, Δίστομο, Λιγκιάδες, Μουσιωτίτσα.

Αγαπητέ Κύριε Πρέσβη (του Ισραήλ)
σας ευχαριστώ για τις τρεις φιάλες κρασιού που μου στείλατε ως δώρο εορτών.
Εύχομαι σε σας, την οικογένειά σας και σε καθέναν στην Πρεσβεία σας ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο. Υγεία και πρόοδος σε όλους σας.
Δυστυχώς παρατήρησα ότι το κρασί που στείλατε, έχει παραχθεί στα Υψώματα του Γκολάν. Έχω διδαχθεί απ’ όταν ήμουν πολύ νέος να μην κλέβω και να μην δέχομαι τα προϊόντα κλοπής. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να δεχθώ αυτό το δώρο και πρέπει να σας το επιστρέψω.
Όπως γνωρίζετε, η χώρα σας κατέχει παρανόμως τα Υψώματα του Γκολάν τα οποία ανήκουν στην Συρία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με πολυάριθμες αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας.
Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω την ελπίδα μου ότι το Ισραήλ θα βρει ασφάλεια εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Χαμάς ή οποιονδήποτε άλλον θα περιοριστούν και θα πάψουν οριστικά αλλά ελπίζω επίσης ότι η κυβέρνησή σας θα σταματήσει να εξασκεί πολιτική συλλογικής τιμωρίας η οποία εφαρμόστηκε σε μαζική κλίμακα από τον Χίτλερ και τις στρατιές του.
Πράξεις όπως αυτές που συμβαίνουν τούτες τις μέρες από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς στη Γάζα μας θυμίζουν ολοκαυτώματα όπως εκείνα των Καλαβρύτων, του Δοξάτου ή του Διστόμου και οπωσδήποτε εκείνο του γκέτο της Βαρσοβίας.
Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου για εσάς, τον ισραηλινό λαό και όλους τους λαούς της δικής μας περιοχής του κόσμου.
Αθήνα, 30/12/2008 Θεόδωρος Πάγκαλος


"Αν η μισή μου καρδιά βρισκεται εδώ πέρα  

η άλλη μισή στη Γάζα βρίσκεται"

 

Συνηθίζεται τούτες τις ώρες ν΄ ανταλλάσσουμε ευχές με την προσδοκία ότι η καλοπροαίρετη βούληση θα γίνει πράξη, ζωή, γεγονός.

Ανάποδα εκστομίζουμε κατάρες με την σφαλερή, αλλά πάντα ζωντανή πεποίθηση πως οι ιδέες μπορεί να πραγματωθούν ακόμα και όταν έχουν αρνητικό πρόσημο.

Τώρα που η Γάζα φλέγεται απο τον τραμπούκο της Μέσης Ανατολής,και ένας λαός κλείνει 60 χρόνια χωρίς πατρίδα, χωρίς γη και ελευθερία, οφείλουμε χωρίς αναστολές να ευχηθούμε και να καταραστούμε:

Να αγωνιστούμε χωρίς αναστολές.αναβολές και ολιγωρίες.Αν θέλουμε η δικαιοσύνη να βλασταίνει στη Μέση Ανατολή.τ η Μεσόγειο, την Ιερουσαλήμ, και δεν κρυβόμαστε ως Φαρισαίοι πίσω από τις ένοχες θεωρίες των ίσων αποστάσεων.

Η στήλη θα μπορούσε ανέξοδα, άκοπα, και εύκολα να στείλει ευχές για το 2009.

 

Προτιμάει ωστόσο,να μνημονεύσει τη Γάζα,τον Αλέξη,την Κούνεβα,και ότι θυμίζει πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να ρίξουμε ανάσκελα τον πόνο.

 

Αυτόν που μπορείς να τον πείς δολοφονικό ιμπεριαλισμό,και αδίστακτο καπιταλισμό.

 

Αγώνας για την ανατροπή της αδικίας.     

 

Θ. Τσιριγώτης

εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων

στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: