Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΑΘΗΝΑΪΚΗ" στις 24 Ιουλίου 1974: Μετά 2.285 ημέρες σκότους, Πρώτον βήμα στην Ελευθερία




Στο πρώτο φύλλο της Β περιόδου
(24 Ιουλίου 1974) της εφημερίδας ΑΘΗΝΑΪΚΗ (με Διευθυντή τον Ι. Παπαγωργίου), που είχε διακόψει την έκδοσή της κατά τη διάρκεια του Απριλιανού καθεστώτος, διαβάζουμε:
Από σήμερα και πάλι στις επάλξεις της νέας Δημοκρατίας. Πάντα κοντά στο λαό. Υπερασπιστής των αγώνων του, εκφραστής της αγωνίας του.
Μετά από 2.285 ημέρες μεσαιωνικού σκότους, η Κυβέρνησις Κ.Καραμανλή ΠΡΩΤΟΝ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ο λαός αναμένει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Συμπληρούται η Κυβέρνησις. Δεν μετέχει ο Π. Κανελλόπουλος.
………………………………………………………….
Στο σχόλιο «Του ευχόμεθα να πετύχει»
Προσευχηθήτε για μένα, είπε φεύγοντας από το Παρίσι ο Κ. Καραμανλής. Προσευχόμεθα. Και του ευχόμεθα από το βάθος της καρδιάς μας να επιτύχη. Γνωρίζουμε τις αρετές του. Όπως και τις αδυναμίες του. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ο τόπος δεν έχει άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής. Βεβαίως δεν περιμένει θαύματα από έναν άνθρωπο.
Ούτε και έχει αυταπάτες. Αν χτες τον υποδέχτηκε σαν ημίθεο ήταν γιατί πίστευε πως γινόταν το πρώτο μεγάλο βήμα στον δύσκολο δρόμο της ανορθώσεως του τόπου. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η πλαισίωσή του από όλες τις πολιτικές δυνάμεις καινούργιες και παλιές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία για να οδηγήσουν τον τόπο σε ελεύθερες εκλογές. Αυτή τη χειρονομία που θα τον καταξιώσει σαν αληθινό ηγέτη της εθνικής ενότητος περιμένει ο λαός από τον νέο πρωθυπουργό.
…………………………………………..
«Νατοϊκή λύσις» η νέα Κυβέρνησις λέγει ο κ. Ανδρ. Παπανδρέου, κατά πληροφορίες εκ Ρώμης…
Πράξις Πρώτη: Ν’ ανοίξουν οι φυλακές αμέσως.
Κάτω δεξιά …. Παρητήθη ο αρχηγός της ΕΣΑ, Ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης…



ΣΧΕΤΙΚΑ: Τον εξαπάτησαν οι Αμερικανοί, ο Σεραφείμ γνώριζε για το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακάριου, είχε κανονίσει να "φιλοξενηθεί" σε Μονή του Αγίου Όρους, συνέντευξη του Δημ Ιωαννίδη στον "Αδέσμευτο Τύπο" της Κυριακής 25 Ιουλίου 2010.



Δεν υπάρχουν σχόλια: