Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αρυθμία και ανεπάρκεια στα Νοσοκομεία της Ηπείρου


Υπό διάλυση όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας στην Ήπειρο
«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!
Λουκέτο βάζουν Κλινικές που έμειναν από υλικά και προσωπικό, ενώ σταμάτησαν να λειτουργούν ακόμη και χειρουργεία

PEΠOPTAZ
ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στον ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ της Τετάρτης 28 Ιουλίου 2010

• Έμφραγμα στην… καρδιά του καλοκαιριού έχει προκληθεί στα Δημόσια Νοσοκομεία στην Ήπειρο, καθώς οι ελλείψεις ακόμη και των πιο αναγκαίων υλικών, έχουν οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, τα χειρουργεία ουσιαστικά δεν γίνονται, ενώ τα κενά στο προσωπικό είναι μεγάλα.
Η εικόνα παράλυσης που εμφανίζει η Δημόσια Υγεία και στην περιοχή μας ανησυχεί έντονα τους πολίτες, που βλέπουν, ότι δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι, ότι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Ηπείρου, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων τα υλικά έχουν στερέψει, ενώ στις περισσότερες κλινικές δεν γίνονται καν χειρουργεία.
Ακόμη και στα έκτακτα, αν και εφόσον γίνουν, οι γιατροί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά!
Όπως τόνισε χθες στον «Π.Λ.» Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων «δεν γίνονται νέες προμήθειες, δεν προκηρύσσονται διαγωνισμοί και αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι, ότι γίνεται πολύ κουβέντα, χωρίς να υπάρχει κάτι το ουσιαστικό».
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι, ότι δεν γίνονται στην Οφθαλμολογική ούτε καν επεμβάσεις για καταρράκτη, που κατά γενική ομολογία, θεωρούνται ρουτίνα!
«Το καλοκαίρι τα χειρουργεία μειώνονται έτσι και αλλιώς, ωστόσο το πρόβλημα που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι πολύ έντονο» τόνισε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος.
Υπενθυμίζεται, ότι ήδη, την λειτουργία της έχει αναστείλει η Αγγειοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό, ενώ ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκονται πολλές ακόμη.

ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στο άλλο μεγάλο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το «Χατζηκώστα».
Εδώ τα πολύ σημαντικά προβλήματα διαπιστώνονται κυρίως στο προσωπικό.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων σε επιστολή, που υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Λύτρας και ο Γραμματέας κ. Λευτέρης Διαμαντής προς την Υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο 26 εργαζόμενοι και δεν προσλήφθηκε κανένας! Ως το τέλος του έτους, όπως αναφέρουν, ο αριθμός του προσωπικού που θα αποχωρήσει θα κυμανθεί από 75-85, ενώ στις αρχές του Οκτώβρη θα αποχωρήσουν ακόμη 19 εργαζόμενοι STAGE και μέχρι τις αρχές του 2011 άλλοι 10 με οκτάμηνες συμβάσεις! Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα στο 2010 το δυναμικό του Νοσοκομείου θα μειωθεί κατά 130 εργαζομένους!
Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η μείωση του δυναμικού από το 2004 έως το 2009 και ο οποίος φθάνει τους 80. Αποχώρησαν 164 και προσλήφθηκαν 84.
«Την ίδια ώρα» αναφέρουν στην επιστολή, «νοσηλευτικά τμήματα, μονάδες τραυματιοφορείς, φαρμακείο, παρασκευή φαγητού και διανομή, εργαστήρια, τεχνική υπηρεσία, πλυντήρια κ. α. κάτω από τα όρια ασφαλείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν»!
Ο Σύλλογος ζητά την κάλυψη κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και όχι «διάφορες εργασιακές σχέσεις, ώστε να μην φύγει κανένας εργαζόμενος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κλονίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου και δεν μπορεί κανείς να μιλάει για αναβάθμιση ή ολοήμερη λειτουργία».
Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν σε Πρέβεζα, Λευκάδα και Άρτα.

ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ...
• Ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία στην Ήπειρο, είναι ο διορισμός δυο επικουρικών αναισθησιολόγων χθες στο «Χατζηκώστα», τη στιγμή που στην Πρέβεζα, όπως είχε γράψει και ο «Π.Λ.» πρόσφατα, υπάρχει μόνο ένας!
«Η Ένωση είχε ζητήσει άμεση αντιμετώπιση του θέματος, αφού δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να δουλεύει συνεχώς όλο το 24ωρο για τριάντα μέρες το μήνα, ωστόσο τοποθετήθηκαν δυο αναισθησιολόγοι στο Χατζηκώστα, που στο συγκεκριμένο τομέα δεν έχει ελλείψεις» είπε ο κ. Νικολόπουλος.
Έτσι, από την 1η Αυγούστου το Νοσοκομείο της Πρέβεζας θα μείνει χωρίς αναισθησιολόγο!

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
• Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Χατζηκώστα», είναι πως προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας μετακινείται για να καλύψει ανάγκες του Νοσοκομείου! Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που ειδικά στα παράλια της Ηπείρου, η ανάγκη για διαρκή παρουσία ιατρών και προσωπικού στα Κέντρα Υγείας είναι μεγάλη και λόγω των τουριστών.
«Στην Πάργα, αλλά και στο Καναλάκι εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Η., ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και αναρωτήθηκε «ποιο πνεύμα οικονομίας επιβάλλει τέτοιες περικοπές;».
Εξάλλου, στο Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν έξι κέντρα Υγείας. Με το να μετακινείται το προσωπικό τους, για να βοηθά στα Νοσοκομεία της πόλης, δημιουργείται έντονος κίνδυνος για τους λιγοστούς κατοίκους των ορεινών περιοχών, που δικαιολογημένα, νιώθουν ανασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: