Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τελεσίγραφο απο ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στον Φαραώ Μουμπάρακ, να φύγει ως την Παρασκευή.


Καθοριστικές ώρες για την Αίγυπτο
Λαοθάλασσα στο Κάιρο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ
Αποφασισμένοι οι Αιγύπτιοι να επιφέρουν την πτώση του καθεστώτος
Κάιρο, Αίγυπτος
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου στη μαζικότερη και ως φαίνεται πλέον καθοριστική διαδήλωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι δίνουν «τελεσίγραφο» στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.
Στο Κάιρο διοργανώνεται η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση από την έναρξη της εξέγερσης, η «διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου» όπως είχε προαναγγείλει η αντιπολίτευση. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.
Μεγάλη διαδήλωση λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.
Ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης επέστρεψαν στην Αθήνα τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Με εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απομακρύνεται, εν τω μεταξύ, το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

ΠΗΓΗ: IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: