Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Απόψε στην Πλατεία Ταχρίρ (ελευθερίας) θα νικήσει ο Λαός;


Ηλεκτρισμένο το κλίμα

Την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ αναμένει η Αίγυπτος


Το τέλος της εποχής του Χόσνι Μπουμπάρακ θα σφραγιστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εντός της ημέρας, σε μία μεγάλη νίκη για το αντικαθεστωτικό κίνημα που διαδηλώνει μαζικά στους δρόμους της Αιγύπτου εδώ και 17 ημέρες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού δηλώνουν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αποχώρηση θα γίνει απόψε. Παραταύτα, άλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές...

Ο Χόσνι Μουμπάρακ μέσα στην ημέρα θα απευθύνει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό, ανακοινώθηκε επίσημα από την κρατική τηλεόραση με τους διαδηλωτές στην πλατεία, που συρρέουν μαζικά πλέον (κατα πληροφορίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες) από το απόγευμα να περιμένουν τις ανακοινώσεις.

Σε αναμονή των εξελίξεων οι διαδηλωτές
«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» δήλωσε διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει για 17η ημέρα την πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.
Ο διοικητής απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.
«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές που περίμεναν στην πλατεία με αγωνία, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, το διάγγελμα Μουμπάρακ. Αντιδρώντας δε στις φήμες ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει με κάποιο τρόπο την εξουσία στο στρατό φωνάζουν ότι ζητούν «πολιτική διακυβέρνηση και όχι στρατιωτική».
Όσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους όπως ακριβώς και τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σε γύρω από την πλατεία δρόμους.



Σύγχυση για την παραίτηση
Ενώ οι διαδηλωτές περιμένουν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την εξουσία άμεσα, και όχι κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου όπως είχε πει, οι πολιτικοί προέβησαν σε σειρά αντιφατικών δηλώσεων, αν και οι περισσότεροι εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι η παραίτηση είναι πολύ κοντά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας [της Πέμπτης] την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ «πιθανότατα» θα μιλήσει στον αιγυπτιακό λαό σύντομα.
Και ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να αποχωρήσει, και η κατάσταση στη χώρα θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Αντίθετα σε άλλες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου», είπε.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Ανάς ελ-Φέκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει την εξουσία και ότι οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης «είναι φήμες». Σε σχόλια του άφησε να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ θα διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου παραδίδοντας όμως τις αρμοδιότητες που έχει.

Παραταύτα, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση για το αν ο Μουμπάρακ θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες, δηλαδή ως αργά την Πέμπτη. Το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε και αυτό ότι ο Μουμπάρακ θα υποβάλει την παραίτησή του απόψε.

Αργότερα μέσα στο απόγευμα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με συνάντηση Μουμπάρακ με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν στο γραφείο του πρώτου χωρίς να γίνει σαφές πότε έγινε αυτή η συνάντηση. Η τηλεόραση ανέφερε ότι η συνάντηση «γίνεται τώρα», δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης.

Πολιτικές εξελίξεις αναμένουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η παράνομη ισλαμιστική οργάνωση που έχει ισχυροί λαϊκό έρεισμα. Ανώτερο στέλεχος εξέφρασε σε δηλώσεις τουν τον φόβο ότι ο στρατός θα κάνει πραξικόπημα και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι με τον πρόεδρο, είναι με το καθεστώς».

Το Al-Arabiya ανέφερε, τέλος, χωρίς να μεταδώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι ο πρόεδρος ταξίδεψε για την εξοχική του κατοικία στο Σαρμ-ελ Σέιχ μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μεταβίβαση εξουσίας στο στρατό;
Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει στο στρατό την εξουσία ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από το πρωί της Πέμπτης, απόντος του Μουμπάρακ, προκειμένου «να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατός για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση τονίζεται ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα «νόμιμα αιτήματα του λαού». Μεταδόθηκαν εικόνες από τη συνεδρίαση, στην οποία δεν ήταν παρόντες ούτε ο πρόεδρος αλλά ούτε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν.
Σε αναμονή για τις εξελίξεις που όπως όλα δείχνουν θα είναι ραγδαίες βρίσκονται και οι δυτικές κυβερνήσεις.

Στάση αναμονής και στη Δύση
«Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα.
«Θα περιμένουμε και θα δούμε τι συμβαίνει» ήταν η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Επιπλέον σε ομιλία του από το Μίσιγκαν, ο κ.Ομπάμα υπογράμμισε ότι λαός της Αιγύπτου ζητά την αλλαγή με την νέα γενιά στην πρώτη γραμμή. Ζήτησε ακόμα «μία ομαλή και αληθινή μετάβαση».
Από την πλευρά του ο διοικητής της CIA, Λίο Πανέτα, θεωρεί «αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο πρόεδρος απόψε, Πέμπτη. Διευκρίνισε ότι έχει λάβει σχετικές αναφορές ότι μπορεί να αποχωρήσει αλλά όχι πληροφορίες που να το επιβεβαιώνουν. Αν γίνει αυτό, πρόσθεσε, θα έχει επίπτωση στο να είναι ομαλή η μετάβαση εξουσίας στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν «γνωρίζει τις αναφορές» για την πιθανολογούμενη παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του. «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τί θα συμβεί, φαίνεται ότι οι εξελίξεις προχωρούν πολύ γρήγορα«, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: